– Vi kan spare sykehusene milliarder av kroner hvert år, men det viktigste er at vi er en avgjørende faktor mellom liv og død, sier Tina Hunt, gründer av det prisvinnende selskapet GlucoSet som skal redde intensivpasienters liv.

GlucoSet er et selskap drevet av tre personer som utvikler blodsukkersensorer som skal stå i blodstrømmen og måle blodsukker kontinuerlig.

– Jeg er veldig klar over at livet, såvel som forskning og utvikling, ikke alltid går rett frem, sier Hunt.

– Min far døde som følge av for lavt blodsukker, og da jeg så hvor vanskelig det var for legene å få kontroll over hans blodsukker, samt å regulere det, så ble jeg motivert til å gjøre noe med denne utfordringen. Når jeg da kom over et prosjekt der det skulle videreutvikles en sensor for blodsukkermonitorering, følte jeg at jeg kunne bidra med både kunnskap, ferdigheter og engasjement.

”DETTE ER ET GLOBALT PROBLEM”

– Kort fortalt utvikler vi en fiberoptisk sensor som kan måle lengdeendringer på nanometer nivå som følge av små endringer i blodsukkerkonsentrasjon. På denne måten kan vi kontinuerlig måle pasientenes blodsukkerkonsentrasjon svært nøyaktig, noe som gjør det mulig for legene å holde pasientens blodsukker innenfor normalverdi. Dette er svært gunstig da 90% av alle intensivpasienter får en økning i blodsukker, samt at de får svingninger som med dagens teknologi er vanskelig å forutsi og regulere, sier Hunt.

Illustrasjon som viser sensoren stående i blodstrømmen gjennom et kateter.
Illustrasjon som viser sensoren stående i blodstrømmen gjennom et kateter.

– For høyt og for lavt blodsukker er potensielt svært skadelig for
pasientene, og komplikasjoner som dette medfølger er svært kostbare for sykehusene. Jeg ble inkludert i prosjektet på et veldig tidlig tidspunkt og har vært med på å dra selskapet fra prosjekt underlagt NTNU TTO til å bli et firma som står på egne ben med en investor allerede på plass.

GlucoSets sensorteknologi er allerede patentert og har blitt utviklet med sterk støtte fra Norges Forskningsråd, Innovasjon Norge, NTNU og St. Olavs Hospital. Sensorene produseres foreløpig manuelt under mikroskop på NTNUs nanolab av Hunt.

Ordfører Rita Ottervik og vinner av Ung Innovasjonspris, Tina Hunt. Foto: Kai T. Dragland / NTNU
Ordfører Rita Ottervik og vinner av Ung Innovasjonspris, Tina Hunt. Foto: Kai T. Dragland / NTNU

Under Innovator 2016 i Trondheim vant Tina Hunt ”Ung innovasjonspris” og en pengepremie på 200 000kr. Prisen går til kvinnelige forskere og entreprenører som har utmerket seg spesielt innen teknologi og realfag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here