Torill Bye Wilhelmsen vil ha folk ut på tur for å utvikle ideene sine.
Entreprenør og gåentusiast Torill Bye Wilhelmsen har startet bedriften Fjellflyt. Fjellflyt tilbyr kreative mennesker med en gründer i magen et 8-ukers intensivt onlinekurs som heter Gründertrening.
Kurset legger ikke opp til at man skal benke seg opp foran dataen; snarere tvert imot: Wilhelmsen vil ha folk ut på tur.
En stor del av kurset går ut på at man skal lytte på ”vandresnutter”, eller podcaster, mens man går til beins eller på ski i skog og mark. Etter turene skal ideene sorteres, struktureres og skrives ned.
Navnet Fjellflyt kom hun på da hun testet en av sine egne metoder på skitur med søsteren. – Vi gikk på ski og brukte en av ordlekene i nettkurset, og da vi var på vei hjem poppet ordet ”fjellflyt” opp i hodet mitt, sier Wilhelmsen.
Fikk ideen på tur
Konseptet til Wilhelmsen ble utviklet etter at hun hadde sagt opp jobben som næringssjef i Lom kommune. – Jeg var prosjektleder for veldig spennende prosjekter og hadde utfordrende arbeidsoppgaver, men så ble jeg syk og var borte fra jobben i lang tid.
– I perioden jeg var sykemeldt tenkte jeg på hva jeg savnet og kom frem til at det var to ting som måtte være til stede for at jeg skal ha det bra, og det var at jeg må ha muligheten til å jobbe kreativt, og være mye ute på tur.
Wilhelmsen trodde tidligere at det kreative arbeidet måtte skje innendørs. Men når hun satte seg ned for å jobbe satte den berømte skrive- og tankesperren inn. Hun begynte å gå korte turer på 3 til 20 minutter, og merket at hun fikk masse inspirasjon og ideer på disse turene.
– Etter hvert begynte jeg å teste hvordan løyper, gåtempo og tankeaktivitet hadde en gjensidig påvirkning.
Blir forsket på
Wilhelmsen kom i kontakt med forsker Mia Keinänen ved Norges Idrettshøgskole (NIH), som ville forske på gå-eksperimentene hennes. Keinänen studerer nemlig bevegelse og kreativ tenkning. – Mia har innviet meg mye i forskningsprosjektet sitt, og lært meg mye om hvor farlig stillesitting er.
– Forskningen til Mia har gjort at mange av brikkene har falt på plass for meg. Det er en sterk sammenheng mellom det å være i rolig aktivitet og tenke nytt. Man kan ikke leve av å gå turer i skogen, men i kombinasjon med å gjøre det jeg elsker, nemlig å hjelpe gründere å starte bedrifter, er det faktisk mulig.
Selv har Wilhelmsen fordypet seg i forskningen til Mihaly Csikszentmihalyi, mannen bak ”flow theory”. – Alle er mer kreative når de er i flytsonen. Man kan ikke bestemme at man skal komme i flytsonen, men man kan være heldig å komme inn i den. Når man er ute og går har man mye større sjanse for å komme i den flytsonen, og da er man også veldig kreativ.
Må gjennom opptaksprosess
I tillegg til Gründertrening tilbyr Wilhelmsen opphold på gründerretreat i Lom. Gründerretreat er en slags camp alle som har tatt Gründertrening kan være med på. På retreaten står egenpleie i fokus, og man skal gå på tur, gjøre yoga og spise kortreist mat mens ideen utvikler seg.
– Første gang jeg gjennomførte gründerretreat gikk det over all forventning! Jeg hadde en visjon om hvordan det kanskje kunne være, men tenkte aldri at det skulle bli så magisk som jeg drømte om. Alle snakket nonstop fra de kom opp på Brimi seter hvor årets retreat var, og tilbakemeldingene har utelukkende vært positive. Det er nesten ikke til å tro.
For å være med på Fjellflyt-kursene må man gjennom en opptaksprosess.
– Jeg tror ikke på at hvem som helst kan starte en lønnsom bedrift. Jeg tror det er mange flere enn de som gjør det som burde gjøre det, men enkelte som har ønsket å melde seg på har fått nei. Det er noen som for eksempel ville melde seg på kurset og skrive bok, men da bør man heller finne en skrivecoach. De som er med har fått veldig gode resultater.
Hva er den mest overraskende tilbakemeldingen du har fått?
– Det var en kunde som la om livsstilen og gikk ned 24 kilo. Hun er en av de få som ikke har startet opp bedriften sin likevel. I løpet av kurset fant hun nemlig ut at hun hadde lyst til å bli journalist, så hun har gått videre den veien.
Går ikke tilbake til vanlig jobb
Torill gjennomfører Fjellflyt-kursene omtrent to ganger i året, og det er mellom 10 og 20 deltakere per gang.
Wilhelmsen vedkjenner at hennes egen gründertilværelse også innebærer noe usikkerhet. – Den ene dagen er du i Dagbladet, og den neste dagen lurer du på om du kan dra på ferie neste år eller har råd til å betale husleie. Økonomisk ser det første driftsåret ut til å gå bra, og jeg er av de heldige som lever av det jeg brenner for. Det er også en trygghet å vite at jeg har så fornøyde kunder, og sammen med en strategisk plan for utvikling av bedriften gjør det at jeg sover godt om natta.
Kommer du til å gå tilbake til jobben som næringssjef?
– Nei, den gamle jobben har jeg sagt grundig opp. Jeg kan ikke gå tilbake til en sånn type jobb etter å ha fått en smak på dette. Etter hvert håper jeg på å utvide.
Hva liker du best med å være grunder?
– Selve jobben! I går ble dagen min flere hakk bedre da jeg kom på at det var ukesamling på kvelden, og der er det mye energi, men folk kommer også med problemer som jeg hjelper til å løse.
– Jeg pleier å si at jeg er litt adrenalintrøtt etter ukessamlingene, for man blir så gira at man ikke får sove.
– I begynnelsen var jeg redd for at det skulle bli ensomt, men jeg har mange rundt bedriften som jeg engasjerer, alt fra eventplanleggere til fotografer. Jeg føler også at jeg har kolleger i de som går kursene mine. Det føles ikke som noe sololøp, det er meg og alle kundene sammen!