– Dette går rett og slett ikke lenger. Budsjettforliket må anses som den endelige avskjedssøknaden fra dagens regjering og deres støtteparti Sosialistisk Venstreparti. Vi trenger en regjering som også tør å bruke øksa – for å rydde plass i skogen til framtidens spirer!

Det var en engasjert Alfred Bjørlo fra Venstre som fra scenen på Hotel Bristol denne uken blåste ut sin frustrasjon over regjeringens statsbudsjett for 2025. Der har Sosialistisk Venstreparti fått gjennomslag for å øke overføringer og pengebruk over statlige budsjett med 9 mrd NOK i året.

– ALT – kvar einaste nye krone – er tatt frå framtidas pengekasse, oljefondet. Ikkje éin einaste plass i eit statsbudsjett på 2000 mrd NOK (!) har dei tre partia klart å bruke redskapen eg har brukt heime på garden denne helga: Øksa, sa han fra scenen og la til;

-Og ikkje éi einaste av dei 9 milliardane går til tiltak som kan sette fart i innovasjon, nyskaping og privat grunderskap. Tvert imot vil auka oljepengebruk auke faren for inflasjon og høgare rente, som vil svekke både verdiskaping, omstillingsevne og økonomien til folk flest, kommenterte han i et flott innlegg foran en sal fylt med innovatører og SMB ledere.

Stortingsrepresentanten er medlem av Næringskomiteen på Stortinget, og som mangeårig ordfører i Eid/Stad kommune i Sogn og Fjordane, med fartstid som daglig leder i næringsutviklingsselskapet Måløy Vekst og seniorrådgiver i Burson-Marsteller er det ingen mangel på verken engasjement eller erfaring. Bjørlo har også tidligere vært politisk rådgiver i blant annet Nærings- og handelsdepartementet og står frem som en særdeles sterk kandidat til næringsminister rollen om det blir vaktskifte ved neste høsts valg.

Venstre har mistet tålmodigheten med regjeringen og deres forsinkede innsats for gründere. Derfor lanserte de nylig en egen gründermelding med ambisjon om å gjøre Norge til verdens beste land for startups.

Venstre-leder Guri Melby og næringspolitisk talsperson Alfred Bjørlo la i motsetning til Cecilie Myrseth’s tafatte plan en omfattende gründerstrategi med fem konkrete mål og 50 forslag som tar for seg skatt, arbeidsliv, kapitaltilgang og forenkling av regelverk.

Regjeringens nylige forslag om 52 millioner kroner til Innovasjon Norge har fått hard kritikk fra gründermiljøet. Venstre mener tiltakene er utilstrekkelige og mangler visjon.

– Jan Christian Vestre var en skuffelse som næringsminister for gründere og småbedrifter. Det var mye prat og lite handling. Cecilie Myrseth bruker færre store ord, men leverer enda mindre, sier Alfred Bjørlo. – Dette er katastrofalt for Norge som gründernasjon, særlig fordi mange andre land nå girer opp i gründerpolitikken.

Ambisiøse mål for Norge som gründer- og vekstnasjon

Venstres gründermelding setter ambisiøse mål for Norge innen 2030:

  • 10 norske enhjørninger (oppstartsbedrifter verdsatt til over én milliard dollar).
  • Doble antall oppstarts- og vekstbedrifter.
  • Doble antall sysselsatte per vekstbedrift.
  • 1 av 5 nye arbeidsplasser skal skapes i hurtigvoksende bedrifter.
  • Dobling av antall kvinnelige gründere og mangfoldige gründerteam.

– Oppstartselskaper og gründere spiller en viktig rolle i norsk økonomi. De fortjener langt bedre rammevilkår enn det regjeringen har levert, sa Melby. Nå vil Venstre gi Stortinget to klare alternativer: Regjeringens vage tiltak eller Venstres ambisiøse og konkrete politikk for å gjøre Norge til verdens beste gründernasjon.

De viktigste tiltakene i Venstres gründermelding

Venstre legger fram en rekke tiltak for å styrke norsk gründerpolitikk. De viktigste er:

Skattesystemet: Skrinlegge den nye exit-skatten, forbedre opsjonsskatteordningen og kutte formuesskatten på arbeidende kapital for å sikre likebehandling mellom norske private eiere/investorer og utenlandske eiere. Venstre vil også gi skattelette for oppstartsbedrifter, inkludert fritak for selskapsskatt de fem første årene for teknologiselskaper.

Kapitaltilgang: Økt tilgang på risikovillig kapital gjennom statlige fond, risikokapitalprogrammer og en styrket rolle for Investinor i å investere i oppstartsselskaper. Offentlige virkemidler skal i større grad rettes mot vekstselskaper.

Kompetent arbeidskraft: Venstre foreslår flere studieplasser innen teknologi og IKT, hurtigspor for visumsøknader, og spesielle skatteregler for utenlandsk arbeidskraft. Det skal også bli lettere å rekruttere utenlandske talenter.

Forenkling av regelverk: Byråkratiske hindringer for gründere og småbedrifter skal reduseres, med bedre digitale tjenester, kortere svartider fra offentlige etater og målrettede forenklinger i møte med virkemiddelapparatet.

Innovative offentlige anskaffelser: Venstre vil styrke StartOff-programmet og fremme flere innovative offentlige anskaffelser gjennom «innovasjonspartnerskap», som gir gründere og småbedrifter lettere tilgang til offentlige kontrakter.

Veien videre for norsk gründerpolitikk

Venstre mener at Norge er i ferd med å tape i konkurransen om å tiltrekke seg gründere og investorer internasjonalt. Mens andre land satser på innovasjon, digitalisering og ny teknologi, setter regjeringen norsk gründerpolitikk på pause. Venstres gründermelding gir Stortinget et klart alternativ for å sikre at Norge blir en ledende gründer- og vekstnasjon.
– Det er ingen tid å miste. Norge trenger en gründerpolitikk som gir mer frihet, flere muligheter og setter oss på veien mot en mer innovativ og bærekraftig økonomi. Venstre tar ansvar der regjeringen svikter, avslutter Bjørlo.

Les mer om Venstres gründermelding og konkrete tiltak for gründere.