Europa bør følge Oslos eksempel, mener juryen under årets anskaffelsespris.
Tidligere i år fikk anskaffelsesregime kritikk for å hindre innovasjon i offentlig sektor. Nå har en jury kåret Norges mest innovative offentlige anskaffelse, og lovpriser den for å vise vei for resten av Europa.
“Prosjektet har plassert Norge som et foregangsland innenfor innovative anskaffelser, og har vist Europa hvordan innkjøpsfunksjonen kan legge til rette for å tilpasse ny teknologi til eldre menneskers behov,” uttaler juryen ifølge en pressemelding sendt ut av Direktorat for forvaltning og IKT (DIFI).
Prosjektet det er snakk om er Oslo kommunes Omsorg+, Satsingen gir samlokalisert botilbud til eldre med utvidet tjenestetilbud og døgnbemannet husverttjeneste.
Juryen vektlegger at Oslo Kommune gjennom Omsorg+ har stimulert markedet til å utvikle en plattform for smarthus- og velferdsteknologi for omsorgssektoren.
– Oslo kommune har vist hvordan en innovativ innkjøpsprosess kan gi bedre løsninger for brukere, pårørende og ansatte, skriver juryen.
Ferske resultater viser også at brukerne er fornøyd: 94 prosent er fornøyd med husverten og 86 prosent er fornøyd med aktivitetstilbudet.
God dialog med markedet
Juryen fremhever også at anskaffelsen ble gjennomført med:
– særdeles god behovsavklaring,
– utstrakt dialog med markedet
– nært samarbeid mellom fagmiljøer og innkjøpsfunksjonen.
Det er i dag syv ulike Omsorg+-fellesskap i Oslo, med 545 boliger. 500 flere skal ferdigstilles de nærmeste årene, med mål om totalt 1 500 Omsorg+-boliger innen 2020.
Med lokale variasjoner inneholder Omsorg+:
- Husvert, ved en døgnbemannet skranke/resepsjon.
- Aktivitetssenter med kafeteria og daglig middagsservering.
- Lokaler for private næringsdrivende som frisør og fotpleie.
- Personalbase for hjemmetjenesten.
Fagsjef Eva Hurtig tok i mot prisen, et litografi av Kenneth Blom, på vegne av Oslo kommune.
Oslo kommune er også med på å utvikle neste generasjon løsninger igjennom Esenior-prosjektet, som prøves ut i 250 i fire forskjellige kommuner.