Foran slottet i Oslo ruver Karl Johan på sin hest, på torget i Trondheim møtes vi av ingen ringere enn Olav Trygvasson og Marilyn Monroe har forlengst fått sin statue i Haugesund, – men hva med de norske innovatørene? Hvor er hyllesten til de som har formet vår historie med banebrytende ideer og løsninger?

Dette gjøres det noe med nå, Open Innovation Lab of Norway har i samarbeid med EpiCenter og nasjonalt innovasjonsråd tatt initiativ til å sette opp en vegg som hedrer Norges største innovasjonshelter.

Onsdag denne uken åpnet Høyres Henrik Asheim og Venstres Alfred Bjørlo sammen med 3 av de betydelige verdiskaperne    eVeggen for Norges Innovasjonshelter – og klippet snoren på ekte norsk vis med en ostehøvel (så klart 🙂).

 

Her er sju av de største;

Hans Nielsen Hauge

Hans Nielsen Hauge fra Rolvsøy utenfor Fredrikstad startet mer enn 30 virksomheter, og selv om det i 2024 er 253 år siden han ble født, ruver han fortsatt som en ekte endringsagent og industribygger.

Han møtte mye motstand, blant annet fordi han som åndelig lekmann grunnla den kristne bevegelsen haugianerne.I årene fra 1797 til 1804 gikk han på sine ben fra sted til sted over store deler av landet, fra Kristiansand i sør til Malangen i nord å de gårdene hvor han fikk husrom, hjalp han til i det daglige arbeidet. Om kveldene samlet han de som bodde på gården og nabogårdene til andakt.

I de til sammen 18 årene han var predikant og utenfor fengselet, gav han ut 33 bøker. I tillegg satte han i gang folk med handels- og industriforetak og bygde opp betydelige virksomheter, blant annet O.A Devolds Sønner.

Sam Eyde & Kristian Birkeland

Sam Eyde var en norsk ingeniør og industribygger fra Arendal som spilte en viktig rolle i moderniseringen og industriutbyggingen i den perioden vi i Norge løsrev oss fra Sverige.

Han var sentral både i etableringen av Det Norske Aktieselskab for Elektrokemisk Industri (i dag kjenner vi selskapet som Elkem) og Norsk Hydro, to store globale selskaper også i dag.

Basert på et tilfeldig møte under en middag i 1903 utviklet han sammen med professor Kristian Birkeland norsk nitrogenindustri, basert på deres Birkeland–Eydes metode som gjorde det mulig å produsere salpeter fra nitrogen og oksygen I luften,

I dag er Yara verdensledende basert på denne innovasjonen som benyttes verden over til kunstgjødsel.Det hører med til historien at de to gründerne selv ikke hadde kapital, men de svenske brødrene Knut og Marcus Wallenberg så potensialet i ideen og finansierte starten på dette industrieventyret. Nordisk samarbeid har stolte tradisjoner!

Vebjørn Tandberg

Vebjørn Tandberg var en annen pioner og industrigründer som fortjener å minnes som en av Norges største innovatører. Han grunnla Tandbergs Radiofabrikk, som en tid var et av Norges største industriforetak. Ikke bare bygget han verdens beste radioer, han var også en pioner i tenkning rundt det å skape gode forhold for sine arbeidstagere, for derved å oppnå mer innsats, større lojalitet og økt produktivitet.

42 timers uke og tre ukers ferie for alle ble innført allerede i 1937, og en pensjonsordning og en sykeforsikringsordning ble innført året etter. Dette var goder som var nærmest uhørt på den tiden. Mange norske IT suksesser har sitt utspring i Tandbergs Radiofabrikk.

Dessverre endte industrieventyret trist da Vebjørn Tandberg i 1978 tok sitt eget liv ved å la bilen stå på tomgang i garasjen samme dag han fikk et brev om at hans nærvær var uønsket i bedriften han selv hadde grunnlagt. Hans livsverk – Tandberg Radiofabrikk – var dessverre i ferd med å gå konkurs grunnet store og voksende økonomiske problemer.

Petter og Tore Planke

Petter Planke startet sammen med sin bror Tore flaskeautomatselskapet Tomra i 1972 og ble pionerer innenfor massehåndtering av returflasker.

Returflasker var et økende problem for supermarkeder og større matvareforretninger. «Er det et hull i veggen som kan identifisere alle sorter panteflasker, avvise flasker uten pant og gi en ferdig utregnet, trykket pantekvittering dere trenger?» spurte Petter Planke representantene for kjøpmennene og bryggeriene da han ble forelagt tomflaskeproblemet.

Slik så den første TOMflaske Registrerings Automaten dagens lys, og TOMRA var i gang. I dag nesten 50 år senere holder de fortsatt til i Asker, men de har blitt et verdensomspennende konsern verdt 25 milliarder, og deres slogan «Recycling the World» fungerer like godt den dag i dag. I 1992 fikk brødrene Forskningsrådets ærespris for fremragende resultater i forbindelse med etablering basert på nye teknologiske oppfinnelser.

I begrunnelsen heter det at prisvinnerne har skapt ny industriell produksjon styrt av genuin markedsorientering og basert på teknologiske nyvinninger.

Willy Simonsen

Willy Simonsen var også radioingeniør. Under andre verdenskrig var han en aktiv motstandsmann som blant annet lagde en knøttliten radio ideell for sabotører. Han ble arrestert av Gestapo, men reddet i en militær aksjon av andre motstandsmenn i tyske uniformer på Ullevål sykehus og kom seg til England.

Etter krigen leverte krigshelten mye utstyr til Forsvaret, og startet selskapet Simonsen Radio (Simrad) som i dag er en del av Kongsberg Maritime. I 1970 startet han Simonsen Elektro og var først i verden med mobiltelefoner. Da den europeiske teleorganisasjonen ETSI i 1987 inviterte til en konkurranse blant europeiske forskere om å levere Groupe spécial mobile (GSM) til hele EU, stilte åtte systemer fra fem land opp og ble bedt om å kjøre rundt i Paris – og så målte de hvor bra kommunikasjonen fungerte.

Det norske systemet utviklet av Torleiv Maseng og forskere ved SINTEF og NTNU vant en klar seier, og Norge satt med et kunnskapsforsprang. Dessverre klarte ikke Willy Simonsen å overbevise norske politikere og industriledere om potensialet.Derfor ble det svenske Ericsson (som kjøpte opp Simonsens svenske samarbeidspartner Elektrisk Bureau), i samarbeid med finske Nokia, som ble ledende i verden på den norske teknologien.

Kjell Aukrust

Kjell Aukrust var en av Norges mest folkekjære kunstnere og humorister gjennom siste halvdel av 1900-tallet. Som tegner og forfatteren ble Kjell Aukrust først kjent for sine barndomsfortellinger fra Alvdal. Senere skapte han gjennom en rekke bokutgivelser fantasiuniverset Flåklypa hvor vi blir kjent med et særdeles frodig persongalleri. Aukrust blandet skarp sosial satire med uovertruffen humor, og hans nyskapende fortellerform spredte glede og inspirasjon.

Flåklypauniverset har senere vært basis for en rekke helaftens spillefilmer, blant annet Flåklypa Grand Prix fra 1975, som er Norges mest sette film. Figurene Solan Gundersen, Ludvig og Reodor Felgen har fått en varig plass i nordmenns hjerter. Årlig besøker tusenvis av nordmenn Hunderfossen familiepark og museet Huset Aukrust i Alvdal, der Kjell Aukrusts ånd fortsatt inspirerer unge til å tenke nært og drømme stort. Flåklypauniverset holdes levende gjennom nyutgivelser av Aukrusts originale bøker, og ikke minst gjennom nye historier og nye helaftens spillefilmer hvor Solan, Ludvig og Reodor Felgen kastes inn i nye fartsfylte eventyr.

Sykkelreparatør Reodor Felgen er i Norge blitt selve inkarnasjonen på kreativitet og oppfinnsomhet.

Blant annet gjennom Reodor Felgens oppfinnelse Il Tempo Gigante viste Aukrust hvordan man gjennom tegning og fantasi kan få ideer til nye innovasjoner. Aukrust og Felgen var for eks 50 år før Tesla med å ha radar på bilen. Aukrusts arbeid er en påminnelse om at ekte innovasjon ofte kommer fra en solid kulturell kontakt og en modig fantasi. Hans arv inspirerer fortsatt nye mennesker til å drømme, skape og feire den unike norske folkesjelen.

Bjørn Kjos

Bjørn Kjos var fallskjermjegeren fra Sokna som ble jagerflypilot før han klatret ut av cockpiten og utdannet seg som advokat. Tilfeldighetene medførte at han tok på seg jobben med å bygge opp flyselskapet Norwegian fra starten i 1993 til 2019. I den perioden gikk selskapet fra å være en liten aktør til å bli Norges sterkeste merkevare og Nordens største flyselskap.

Ekspansjonen sammen med parhesten Bjørn Kise var både tøff og vågal og selskapet ble i 2018 kåret til Norges mest innovative virksomhet. Høsten 2007 lanserte han også Bank Norwegian, som i perioder var mer verdt enn hele flyselskapet. I 2018 hadde banken 1,4 millioner kunder og en omsetning på 15 milliarder kroner. Norwegian solgte seg ut av bankvirksomheten i august 2019. Nedturen kom i 2020, men Bjørn Kjos er fortsatt aktiv og heier videre på flyselskapet han startet for over 30 år siden. Han har også investert i krypto gjennom selskapet Norwegian Block Exchange.

Kjos har også begått to bøker, spionthrilleren Murmanskaffæren (2006) og selvbiografien Høyt og lavt (2015).

En levende vegg som vil få flere verdige medlemmer

Det er professor Tor Wallin Andreassen i egenskap av å lede Open Innovation Lab of Norways faglige råd som leder juryen som velger nye kandidater og han sier i en kommentar til Innomag dette;

-Det er ingen mangel på endringsagenter som fortjener heder og heiarop, og vi vil årlig velge nye verdige verdiskapere som gjennom sin innsats har bragt Norge fremover.

Som medlem i Open Innovation Lab of Norway, Nasjonalt Innovasjonsråd eller Epicenter er det enkelt å spille inn nye verdige kandidater så har DU en verdig kandidat du savner på veggen så er det bare å spille inn gode navn.