«Datadetektiv» Mia Landsem (21) jobber frivillig for å hjelpe personer som har mistet kontrollen over egne bilder og ulovlig deling på nett. Torsdag kveld vant hun pris for sitt engasjement.
– Spredning av nakenbilder på nett er en ukultur spesielt blant gutter, og det er et overgrep som skjer mest med jenter. Jeg jobber helt frivillig for å gjøre en slutt på det. Denne prisen betyr veldig mye, ikke bare for meg, men for saken og for ofrene ikke minst, sier Landsem.
Full likestilling innen 2030
Prisen ble delt ut under et arrangement i Oslo i regi av Plan International Norge og Costume i forbindelse med FNs jentedag.
Hvorfor er kampen for jenters rettigheter fortsatt aktuell?
– Nå står vi jo her i Norge hvor vi kommer øverst på mange av likestillingsstatistikker og gjør det bra, men selv her så er det fortsatt ulikheter. Vi har et glasstak, det er flest menn som har toppjobbene i det private næringslivet for eksempel, og vi har ikke lik lønn, sier generalsekretæren i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.
Innen 2030 har verdens ledere blitt enige om at det skal det være full likestilling mellom menn og kvinner.
– Det er selvfølgelig et veldig hårete mål men når verdenssamfunnet faktisk har gått sammen og sagt at dette skal vi gjøre, så er det mulig. I Jenteprisen er det 41 nominerte som alle sammen bruker jobben og fritiden sin på jenters rettigheter, og det er jo alle disse skrittene her som gjør dette mulig. Det er historisk et veldig viktig øyeblikk og dette er en del av det, sier Partapuoli.
Les mer: Tre norske kvinner på Forbes sin tech-kåring: – Uvirkelig
Et overgrep
Spredning av andres private bilder er i ferd med å bli et samfunnsproblem, forklarer juryleder Navjot Sandhu. – Det er et overgrep mot dem som blir utsatt for det, et overgrep de må gjenoppleve gang på gang. Og på Internett blir mange av bildene aldri borte, sier Sandhu.
Hun utdyper at Landsem viser vei ved å være handlekraftig og modig.
– Vinneren av Jenteprisen 2018 er en institusjon i seg selv. Superman og Batman er ikke i nærheten, årets vinner er blant de råeste i sin tid. Dette er en vinner vi alle ønsker å være som. Dette er en vinner vi alle hadde løpt til for å få hjelp, sier Sandhu.
Daglige henvendelser
Over 90 prosent av ofrene for spredning av nakenbilder på nett er kvinner. Landsem får mellom ti til femten henvendelser daglig fra jenter som opplever at bilder spres digitalt, mot deres vilje.
– Min hjertesak er at selv om et seksuelt overgrep skjer på nett, skal man få lik behandling som om det var fysisk, sier Landsem.
Les mer: Slik skal hun få flere gründerkvinner “på banen”
41 personer og organisasjoner var nominert til Jenteprisen 2018, deriblant Dronning Sonja, skuespiller og samfunnsdebattant Ulrikke Falch, og trioen De Skamløse jentene som ble kjent etter at de sto opp mot uretten i egne miljøer, og tok opp æreskultur og sosial kontroll av kvinner.
Jenteprisen skal gå til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden. I år er det sjuende gang prisen deles ut.