I årets valgkamp har diskusjonen om omstillingsevne og innovasjon naturlig kommet opp som en følge av en betydelig økning i arbeidsledigheten forårsaket av nedgangen i oljeprisene. Den erfarne lederen Øystein Moan i Visma er blant mange som nå tar til orde for at politikerne avslører manglende kunnskap og forståelse for utfordringene norske entreprenører og innovatører baler med.
Til tross for fagre ord om satsing på kunnskap og forskning, er realiteten at det aldri har vært vanskeligere å finne investorer for å etablere seg i markedet. Regjeringen Solberg som i sin egen tiltredelseserklæring lovet en satsning på dette har snakket mye, men i realiteten har fint lite skjedd. Investorer som ønsker å bidra insentiveres til å putte pengene i eiendom og vårt oljefond kjøper opp hovedgatene i Europa. Til og med innovasjonsbørsen de i Sundvollen-erklæringen ba om har så langt møtt motstand både i departementet og i virkemiddelapparatet for øvrig.
Tirsdag denne uken arrangerte vi INNOVASJONSDAGEN 2015 og i tillegg til Øystein Moan stod kjente næringslivsledere som Kristin Skogen Lund (NHO), Hege Skryseth (KongsbergGruppen) og Berit Svendsen (Telenor) på scenen og snakket om Norges muligheter til å bli en global innovasjonsvinner. Utfordringen kom fra Stanfords Mark Nelson som påpekte at Norge faktisk befinner seg i en unik posisjon, vi har kunnskapen, vi har kapitalen og vi har kontaktnettverket. Meldingen var klar som norsk kildevann; vi kan om vi gjør de rette grep, bli en av verdens ledende innovasjonsnasjoner.
I salen satt over 300 av Norges ledende innovatører for å lytte til, diskutere, og utveksle ideer med andre ledere. Det ble en inspirerende forestilling, men i et Norge der politikerne kappes om å benytte begrepet omstilling var flere av talerne inne på at Norge i dag ikke investerer i morgendagen, i stedet melker vi gårsdagen som best vi kan. Øystein Moan, som har bygget en av Norges mest imponerende IT-enhjørninger, påpekte i sitt innlegg at selv om det er åpenbart at Norge trenger nye vekstvirksomheter, så utdanner Norge langt færre IT-ingeniører enn vi burde og våre entreprenører og deres investorer går i realiteten for lut og kaldt vann.
Skal man skape nye arbeidsplasser må flere nyetableringer lykkes. I motsetning til en rekke andre land har skiftende norske regjeringer likevel valgt å ikke stimulere til investeringer i nyetableringer. I stedet fortsetter politikerne å stimulere til investering i fast eiendom og sekundærboliger gjennom skattemessige insentiver. Kan det være at de ikke forstår at nye bedrifter er avhengig av investorer for å etablere seg i markedet. Dagens virkemidler når ikke de som trenger hjelp, og medisinen som tilbys løser feil problem. Konsekvensen av dette er at etableringen av nye arbeidsplasser hindres og problemet foreslås løst med å tilby mer penger til Innovasjon Norge – som selv hevder at det er nok penger til entreprenører. Det blir som å bære inn nye dispril-piller til pasienter med benbrudd. Velmenende, men uten effekt!
Mark Nelson påpekte at for 50 år siden var Sillcon Valley mest kjent for sine druer, og det er fortsatt ikke mer enn vel 20 år siden nettleseren Netscape åpnet internett for de fleste av oss, og så vidt 10 år siden noen Harvard studenter gikk løs på oppgaven med å skape verdens største nettsamfunn. Klart Norge kan bli en innovasjonsvinner, men da må politikerne våkne opp fra sin oljebaserte tornerosesøvn og se realiteten i øynene. Vi er i starten av en digital tidsalder og de endringene vi har opplevd de siste 20 årene har kun vært en oppvarmingsøvelse for de endringene vi skal gjennom i løpet av de neste 10 årene.
Som flere av de dyktige foredragsholderne var inne på er vi på vei mot en fremtid som byr på enorme muligheter, men den vil også rasere mange av dagens virksomheter og gjøre mye av det vi i dag driver med like avleggs som å legge ved i ovnen for å koke seg en kaffetår.
I teknologiregionen Agder hevder den erfarne gründeren Sten Hellvik at kun 3 nyetableringer har fått eksterne investorer for fullfinansiering av markedsetablering de siste tre årene, og slår på den måten fast hvor mye som snakkes og hvor lite som faktisk gjøres. Han viser til at antall arbeidsledige i Agder i juli utgjorde 5.500, og at det er sannsynlig at markedsutviklingen vil gi regionen nedbemanning av tusenvis av ansatte de kommende årene. Lite tyder på at Agder er i en unik posisjon, den samme dystre utviklingen vil kunne bli resultatet i en rekke kommuner om ikke politikerne nå kommer på banen.
Derfor har vi i Innovation Forum Norway levert 6 konkrete råd til næringsministerens bebudede grunderplan.
Du kan lese hele innspillet her.
Verden går fremover og teknologien skaper muligheter – men vi må tørre å satse og vi trenger politikere som erkjenner at insentiver fungerer, dagens situasjon er dessverre et bidrag til å bevare gårsdagen i stedet for å skape morgendagen.
Med hilsen
Truls Berg
[…] Tiden er inne for å be norske politikere om å slutte å prate vissvass og i stedet gjøre konkrete grep og spille på lag med endringsagentene som daglig opplever problemene, og da kjære Monica er tiden inne for å lytte til nye stemmer. En god start ville være å se på forslagene som våre lesere har delt på InnoMags sider de siste 12 månedene. […]
[…] Valgkampinnspurten er her – men forstår de som vil lede oss hvor vi er på vei? […]