(Fra venstre Anders Hua, Jørgen Svennevik Notland, Svein Grimholt og Stian Sandø- Foto: Idun Haugan/NTNU)
Fire sivilingeniørstudenter fra NTNU står bak appen «Flare», hvor du kan tilkalle hjelp eller hjelpe andre i fare.
– Idéen til tjenesten fikk jeg under UKA-13, da det skjedde en voldtekt og et voldtektsforsøk like i nærheten av festivalens største konserttelt. Det slo meg at det burde finnes en lettere og raskere måte å varsle andre i nærheten i slike situasjoner, forteller Svein Grimholt, idéhaver til appen.
Nettverk av brukere
– De som mottar et alarmsignal, får kart og posisjon opp på skjermen på sin telefon. Dermed kan mottakere både ringe deg tilbake, de kan varsle Alarmsentralen og eventuelt komme deg til unnsetning der du befinner deg. De vil også kunne følge bevegelsene dine på kartet som kommer opp på mobilen deres, sier Svein.
– Det som er spesielt med appen vår, er at du når ut til de som befinner seg i nærheten av der du er, slik at Flare kan bidra til raskere responstid. I dag er gjennomsnittsresponstiden hos politiet mellom 15 og 23 minutter, noe som betyr at skaden kan ha skjedd allerede når politiet ankommer.
– Jo flere som har appen, jo tryggere blir det. De i nærheten som mottar varselet, kan trykke på en knapp og ringe og spørre om det går bra, og få en oversikt over situasjonen. I tillegg får man opp et kart som viser hvor alarmen kommer fra, slik at man eventuelt kan gå dit og hjelpe, sier utvikler Anders Hua.
Et tillegg til nødetatene
Har dere vurdert at de som vil hjelpe, kan komme opp i en farlig situasjon hvis man går til stedet alarmen kommer fra?
– Absolutt, og vi oppfordrer først og fremst til å ringe og spørre hva som skjer, og å alltid sette sin egen sikkerhet først. Det er også en egen knapp for å ringe nødetatene, sier Anders.
Gründerne ønsker først og fremst at appen skal være et tillegg til nødetatene. De mener appen også kan være nyttig dersom man for eksempel har gått seg bort i skogen, eller som et forebyggende tiltak mot mobbing.
Det at man må oppgi telefonnummer og posisjon, kan bidra til å begrense eventuelt misbruk og tulle-alarmer, mener studentene.
Slik kan dekningen av Trondheim sentrum se ut. Du stiller selv inn radiusen på hvor langt du vil nå ut med signalet. Standardinnstillingen er på 200 meter, og maks radius er per i dag 500 meter:
Vant gründerstartpakke
For ett siden var app-gründerne en av fem vinnere i gründer-konkurransen Inven2Start. Konkurransen er et initiativ for å stimulere til flere studentbedrifter, og vinnere får en oppstartspakke for etablere et selskap på sin idé. Oppstartspakken består av 30.000 kroner fra Inven2Start og 100.000 kroner fra Innovasjon Norge.
I første omgang er målgruppen studenter i Trondheim, men målet er å etablere appen på nasjonalt nivå så raskt som mulig.
– Vi ønsker å gjøre den til fast inventar i alle mobiltelefoner. Og drømmen er at Flare på sikt blir innebygd i Alarmsentralens varslingssystem, sier Svein Grimholt.