I en uke som preges av at OL- ilden nå tennes i Pyongchang, er det banna bein at mange nordmenn nok en gang vil gledes over muligheten til å heie frem våre utøvere under fjerne himmelstrøk mens de jakter gull og olympiske poeng. Et artig norsk særtrekk er at vi hvert fjerde år later som om skøyter, langrenn og kombinert er globale idretter, selv om realiteten er at antallet aktive bordtennisspillere i verden er langt høyere enn alle verdens vinteridretter til sammen.
Den viktigste historiske begivenheten som fant sted denne uka, er nok Elon Musks spektaktulære Falcon Heavy rakettoppskytning som tirsdag kveld tok av fra Cape Carnival ladet med David Bowies udødelige Life on Mars og sjefens egen kirsebærrøde Tesla. Det var imponerende å se to av de tre bærerakettene lande synkront, klare til gjenbruk. Tankevekkende er det jo at mens vi andre kjører rundt i Oslo i et forsøk på å finne en ledig parkeringsplass, er Musks Tesla i ferd med å foreta sin første rundtur rundt sola. KULT og grensesprengende!
Les også: Suksess for SpaceX: Verdens tyngste rakett entret verdensrommet
Her nede i Oslogryta inviterte samtidig Norstella til sitt årlige Nye Muligheter-seminar – denne gang om virtuelle verdener og Virtual reality, Augmented Reality og summen av de to, Mixed Reality, – et marked som spås å stige til værs som en Falcon Heavy rakett de neste årene. I 2026 snakker vi om et marked nord for 38 milliarder grønne dollar, – på seminaret konkluderte Norges beste IT-analytiker, Helge Skrivervik, og resten av panelet med at det er på høy tid å gå i gang med området. Både Kommuneforlaget og Multiconsult, som deltok i panelet, er blant de norske virksomhetene som ligger i tet innen området, og de pekte begge på konkrete gevinster.
Les også: VR, AR og Mixed Reality – Hvordan ligger vi egentlig an?
I Trondheim gikk denne uka den tradisjonelle Lerchendal-konferansen av stabelen, og mye handlet om hvordan vi må gå fra prat om visjoner til konkrete handlinger i en tid hvor teknologiske endringer tvinger seg frem, og hvor utviklingen går stadig raskere. Selv om de fleste er skjønt enige om at endringer må til, er det langt mellom de visjonære forslagene som bidrar til at Norge fremstår som en ledende industri- og teknologinasjon som er smart, grønn og nyskapende.
I Sør-Korea, der alt nå gjøres klart til de olympiske vinterleker har man snakket mindre og gjort mer, derfor er årets vinterleker – vertskap allerede en vinner når det gjelder digital utnyttelse av teknologi og innovasjonskraft.
Les også: Tre grunner til Sør-Koreas innovasjonssuksess
Vi i InnoMag ønsker alle nordmenn som skal i ilden lykke til, og minner om at lenge etter at OL-ilden slukkes vil konkurransen om å bygge en best mulig digital infrastruktur fortsette, og der har vi mye å lære av Sør-Korea. InnoMags redaktør ble nylig invitert til å holde et innlegg på landets største innovasjonskonferanse i april, og vi lover å ikke gjøre den feilen å tro at arrangøren av årets olympiske vinterleker ligger bak Norge. På viktige områder er det vi som bør lære av våre Sør-Koreanske venner, du kan lese mer om dette her.
Ukas gründercase er Lydfarge AS, som har som visjon å gi alle barn og ungdommer muligheten til å tilegne seg tilstrekkelige lese- og skrivekunnskaper til å fullføre et utdanningsløp, samt mestre arbeids- og hverdagslivets utfordringer. På Innobørs søker selskapet etter investeringer på en million kroner for å kunne digitalisere materialet som er spesielt utviklet til Lydfargemetoden.
Les også: Ukens gründercase: Tar i bruk innovativ metode for å hjelpe barn med å knekke lesekoden
Ukas innovasjonsblomst sendes til Helge Skrivervik, Norstella og Elon Musk, både fordi de tør å gå løs på de største utfordringene, fordi de viser hva som må gjøres og fordi de også tør å feile. Det er også årsaken til at vi nylig har invitert Space-X gründeren til FUTURE INSIGHT 2030 konferansen på Operaen den 12. juni, – og der blir han en av flere globale toppnavn. Er det rart vi gleder oss?
Happy Friday!