Reality-TV kongen Donald Trump er igjen i hardt vær. I et anonymt leserinnlegg i New York Times avsløres det nå at noen i hans egen ledelse har sett det nødvendig å opprette en hemmelig motstandsbevegelse innad i Det hvite hus.
Man vil sikre at «Amerikanerne skal vite at det er voksne i rommet,» står det i kronikken. For oss utenfor sier det MYE om hvor ille valget av Donald fremstår når Trumps egne i realiteten jobber for å hindre deler av hans agenda og hans «verste tilbøyeligheter».
Dumme Donalds solkongenykker er åpenbart et voksende problem for amerikanerne, – og egoet hans nærmer seg tydeligvis Ludvig den 14. sitt. Den dekadente og virkelighetsfjerne franske kongen ble som kjent fortalt av hoffet at solen la seg når han la seg. Åpenbart egobyggende, men slikt fremmer jo ikke akkurat god ledelse.
Situasjonen er forhåpentligvis langt bedre i Telenor, men det bør ringe noen varselklokker når man finner det nødvendig å kalle inn til pressekonferanse om hvorfor Berit Svendsen denne uka mistet jobben. For oss utenfor sier det MYE om de interne stridighetene i selskapet, og hvor dyr, dum og dramatisk beslutningen om å kreve forflytning til Thailand nå fremstår. Berit Svendsen, Norges ubestridte IT-dronning gjennom mange år har uansett gjort et skjebnevalg.
Les også: Ønsker du å lykkes i fremtiden?: – IKKE stol på ekspertene
Vårt naboland nærmer seg også valg. Frontene er harde og sindige svensker fremstår som stadig mer polariserte og usvenske i retorikken. Sverigedemokraterna, som åpenbart rir på en bølge av innvandringsskepsis, kan bli det største partiet på søndag. Likevel er situasjonen at ingen av de andre ønsker å forholde seg til Sverigedemokratana. Har de glemt at politikk handler om å skape gode løsninger, og at de beste løsningene ble til gjennom gode diskusjoner og dialog? Alt tyder på at det blir et skjebnevalg for Sverige. og for oss som står på utsiden, fortoner politikernes evne til å effektivt lukke øynene for realitetene seg som temmelig virkelighetsfjernt, – litt solkongeaktig?
Ukas høydepunkt var for oss INNOVASJONSDAGEN 2018-konferansen, der de inviterte kunne fråtse i gode innlegg fra verdensstjerner som Karl Metha, Obamas første ”Innovation Fellow” og mannen som nå revolusjonerer utdanningssektoren med sin EdCast.
Les også: Ekspert: Amerikanske universiteter er blitt en veldig dyr dating-app
Videre holdt innovasjonslegenden Rob Wolcott og forfatter Morten T. Hansen begge glimrende innlegg. Sistenevnte trakk linjene tilbake til Amundsens kamp mot Scott og pekte på at de beste blant oss er flinkere enn de fleste av oss til å prioritere. Nordmannen som har blitt global ledelsesguru, benyttet også anledningen til å annonsere boka på norsk, – ”Suveren på Jobb”. Du kan lese hva vi i InnoMag har skrevet om boka HER.
Les også: Disse innovasjonsstjernene kommer til Innovasjonsdagen
Dagen bød også på flotte innlegg fra NAVs leder, Sigrun Vågeng som pekte på behovet for å trekke sammen og tørre å teste ut nye ideer. I samarbeid med både forskere og akademia er det ingen tvil om at NAV fremstår som mer innovative og brukervennlige, selv om det fortsatt finnes 40 år gamle terminaler med grønn skrift i systemet. Dyktige Steinar Wasa Tverlid fra Equinor, Volvos innovasjonsdirektør Charlotta Ahlberg og Legos ansvarlige for å gjøre kundene til ambassadører, Tormod Askildsen, var alle inne på hvilke muligheter som kan utnyttes når medarbeidere, kunder og partnere trekkes inn i arbeidet med å skape nye og bedre innovasjoner. Marie Louise Sunde, den 30 år gamle kirurgen som startet opp #HunSpanderer-kampanjen, minnet også tilhørerne på at de fleste av oss nok har en del ubevisst bagasje når det gjelder reell likestilling, i et både godt og tankevekkende innlegg før Rock’n Roll forretningsfilosofen Anders Indset fra Røros og Frankfurt avsluttet med en überkul og tankevekkende innlegg om hva slags verden vi ønsker å leve i.
Les også: Forretningsfilosof: – Vi må kvitte oss med all “bullshit!”
Imidlertid var det ikke kun i Oslo det skjedde innovative begivenheter. Tore Tennøe i Teknologirådet advarte denne uka om regjeringens såkalte teknologitoppmøte i Trondheim om konsekvensene av manglende nasjonal bevissthet om kunstig intelligens (les rapporten HER) Hver tredje nordmann vil få jobben kraftig endret av kunstig intelligens innen ti år, sa han og gjentok dermed det vi i InnoMag har skrevet mye om de siste 5 årene. Tennøe mente det haster for Norge å legge en plan for arbeidet med kunstig intelligens, og det har han jo jaggu rett i. I salen satt både statsminister Erna Solberg, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, samt hoffet av ledere og lobbyister som ofte inviteres til slikt.
Torbjørn Røe Isaksen sa korrekt nok at norske bedrifter må ta i bruk de nyeste teknologitrendene om de ikke vil gå ut på dato, men ærlig talt blir jo dette litt selvsagt, – omtrent som å slå fast at vann renner nedover.
Ingen av ministrene fikk med seg TED X taleren Bo Ji fra Cheung Kong School of Management som var Innovasjonsdagen 2018. Han pekte på at Kina tør å innovere, tør å feile og tør å satse. Kina har sin Made in China 2025-strategi og jobber bevist for å bli ledende innen AI og maskinbasert læring. Han strakk også ut en hånd til norske innovatører og inviterte til dialog. Ingen tvil om at solkongen i Det hvite hus gir Kina muligheter!
Vi sender ukas innovasjonsblomst, faktisk en hel bukett, til alle de gode talerne på Innovasjonsdagen 2018-konferansen, – og må innrømme at tanken slår oss. Ville Erna, Torbjørn og Iselin fått flere nye tanker om de hadde lyttet til nye stemmer og turt å ta tøffere grep raskere?
Happy Friday!