I medie-Norge denne uken går NRK, VG og Dagbladet sammen på jakt etter sannheten og oppretter en felles tjeneste, som rent faktisk innebærer at tre av de argeste mediekonkurrentene faktasjekker det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter.

Den nye tjenesten har fått navnet «Faktisk» og hovedmålet er intet mindre enn å rydde opp i samfunnsdebatten og bekjempe problemet med falske nyheter og såkalte alternative fakta.

Ukas hyggeligste nyhet er utvilsomt FNs siste World Happiness Report som ble utgitt mandag. Rapporten er et forsøk på å fokusere mer på sentrale verdier og mindre på det enøyde tallet GDP (Bruttonasjonalprodukt). Bak tallene skjuler det seg en rekke parametere som vi nordmenn delvis betrakter som en selvfølge, men realiteten er at vi bør sende en vennlig tanke til vårt politiske system, som til tross for sine feil og mangler, gir oss toppscore på viktige variabler som evnen til å bry oss, frihet til å gjøre våre egne valg, god helse, et lønnsnivå i verdensklasse, lite korrupsjon, små forskjeller og sosiale goder resten av verden bare kan drømme om. Det er trist langt ned til Tanzania på 153. plass og Burundi på 154. plass.

Ukas minst hyggelige nyhet må være meldingen om at vår statsminister lar seg overraske over at den norske samfunnsberedskapen rett og slett ikke holder mål, – snart 6 år etter Utøya tragedien. Regjerningens forsøk på å holde rapporten fra Riksrevisjonen unna offentlighetens lys vitner om manglende styring og et sterkt ønske om å kunne ønske seg noen alternative fakta. Vi er blant de som synes det er flott at DN takket være en lekkasje, gir oss innblikk i en rapport som riksrevisjonen selv ikke forstår hvorfor skal hemmeligholdes, rent bortsett fra at det må være flaut å høre at man på nesten 6 år ennå ikke har klart å identifisere hvilke offentlige og sivile objekter som skal sikres i en krisesituasjon. Vi vet ikke om vi skal riste på hodet eller gråte – ukas innovasjonskaktus er avsendt!

Langt mer alvorlig er det faktum at de fleste nordmenn ikke lenger har tiltro til politikernes evne til å sikre oss i en stadig mer digital verden.

Visstnok har færre enn 4 av 10 nordmenn troen på at myndighetene passer godt nok på.  Det er nå 10 år siden undertegnede skrev boka «Informasjonshavet – en overlevelesesguide for morgendagens verdiskapere» og advarte om at norsk digital sikkerhet er like hullete som våre gamle helsetrøyer. Det er derfor godt gjort hvis noen i 2017 klarer å bli overrasket av at våre data er på avveie. Faktum er at både virksomheter og utenlandske myndigheter i minst 10 år har tatt seg til rette og badet i informasjon de fleste nordmenn oppfatter som private, og det er ikke alternative fakta. For spesielt interesserte er det bare å dykke ned i FRA-loven som i praksis sier at svensk sikkerhetspoliti har plikt til å sjekke all informasjon som passerer svensk jord, noe vel 80% av norsk internetttrafikk gjør. Vi ber norske ledere våkne opp å innse at ekspertene har rett når de påstår at det finnes to typer virksomheter, de som vet de har blitt hacket og de som har blitt hacket, men fortsatt ikke har innsett det!

Ukas innovasjonsblomst går til PWC og SeedForum som tirsdag denne uken marsjerte opp 12 nye innovative vekstselskaper som alle har et spennende potensiale. Blant disse 12 ser vi mange potensielle lekkerbiskener for investorer på jakt etter mer enn bankrente.

Uansett om du er lykkelig eller lar deg sjokkere over lekkasjer, går det mot den årlige helgen der vi alle investerer en time for å kunne nyte sola lengre utover kvelden, hvem sier at nordmenn ikke kan gå i takt?

Happy Friday!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here