Mens deler av befolkningen gjør seg klar til denne særnorske skikken, som består av å legge ut på fjelltur på ivrig jakt etter snø og påskeegg før våren erklærer endelig seier, har over 240 norske næringslivsledere dratt i østerled og befinner seg i skrivende stund i Beijing.

Dette førpåske-opptoget som ledes av statsminister Erna Solberg, ble for noen timer siden innledet av Innovasjon Norge sjef Anita Krohn Traaseth og statsminister Erna Solberg på Norway – China Business Summit 2017 i Beijing. De påpekte at turen hadde et historisk perspektiv og ble etterfulgt av den inspirerende Jack ma, gründer og sjef i Ali Baba. Med over 600 millioner brukere er han en av de som definerer fremtiden og hans innlegg var både inspirerende og visjonært. En av hans mange påstander er denne;  «In the past 20 years we made people like machines. In the next 20 years, we will make machines like people. Machines are going to be more powerful and smarter than people”.

Han påpekte også at han var overbevist om at fremtiden tilhører det såkalt ”svake kjønn”, og Jack Ma sa rett ut at kvinner er flinkere til å bry seg om andre, mens menn kan ha en tendens til å være litt mer fulle av seg selv, og innrømmet at uten nesten 50% kvinneandel ville ikke Ali Baba ha lyktes så godt. Han viste seg også som en sterk forkjemper for de små virksomhetene med under 10 medarbeidere som utgjør den undervurderte motoren bak både Kinas og Norges suksessfulle reise oppover på de globale indeksene – ukens Innovasjonsblomst er herved avsendt!

For InnoMags utskremte redaktør fortoner møtet med Kina seg litt overveldende. Kina er stort, veldig stort og det er store dimensjoner over det meste og folk overalt, – kineseren vi traff ved inngangen til den forbudte by formulerte seg godt da han fikk høre at Norge kun har litt over 5 millioner innbyggere, og at vår hovedstad kun kan skilte med vel 600 000 innbyggere. «Slikt kaller ikke vi en by, men så hyggelig det må være å leve i en by der alle kjenner hverandre». Vi hadde ikke hjerte til å fortelle ham at bildet er noe mer nyansert enn han antok.

Faktum er at Kina har flere enn x antall byer med over 10 millioner innbyggere og med et regime som jobber bevisst og langsiktig for å gjøre Kina til verdens største og viktigste økonomi, er det gode grunner til å se østover. Vekstmulighetene er store, noe dagens signaturseremoni med over 13 signaturer gir en liten pekepinn på.

Likevel, selv med 1,4 milliarder kandidater i  verdens mest folkerike stat er det tydeligvis vanskelig å finne hverandre. På en annen måte er det ikke mulig å tolke historien om kineseren som forleden giftet seg med roboten han selv hadde utviklet. Vi antar at det nok finnes menn som har tenkt tanken å installere en verbal av- knapp på sin bedre halvdel, men synes kinesiske Zhen Jiajia går vel langt. Når sant skal sies, selv om vi tror mer på at mange kvinner nok ville jublet over økt innlevelsesevne, håper vi ikke dette giftermålet vitner om en utvikling der maskinene foretrekkes også i ekteskapet.

En av de positive sidene ved å være norsk i utlandet er den ujålete norske mentaliteten, enten man leder Telenor med over 20 0000 medarbeidere eller er to medarbeidere og en reisekoffert fylt opp med optimisme, – derfor er det gledelig å se flere norske vekstselskaper som har tatt turen over. I tillegg til toppsjefene i både Telenor, Statoil, DNV GL og Tomra er både Kristil Håland i Jodacare, Lars Dale i Dignio, Gisle Johnsen i OIID og Jon Bergan i Energynest å finne her – og i våre spalter. Du kan lese mer om dem her. Mer kan du kan også lese om gründerduoen bak Key Butler x LOTEL som også er denne ukens utvalgte gründercase.

Vi benytter anledningen til å ønske alle våre lesere en riktig god påske, enten dere jakter snø , kinesiske kontrakter eller nye muligheter.

Happy friday!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here