April 2017 forsvinner inn i historien og avløses av mai i en uke som har bydd på flere innovative sprell, både fra politikere og næringslivsledere på jakt etter resultater.
Ukas mest innovative grep må vel være Hareides freidige frierferd til Slagvold Veum. Ikke bare fremstår KRF-lederen som relativt lett på tråden, hans flørt med Senterpartiet MÅ jo karakteriseres som et nachspiel-stunt. Med fast følge med både Erna og Jonas, klarer de kristne verdiers sanne ridder kunststykket å fremstå som panisk og politisk uklok i en kontaktannonse som hvis vi skal være positive – i hvert fall viser det at også norske politikere tenker nytt.
Det gjør man også i Oslo Rådhus, der i gården presenterte byrådsleder Raymond Johansen onsdag kjøpet av den børsnoterte energileverandøren Hafslund som de allerede eide mesteparten av. På en pressekonferanse ble transaksjonen, som for de fleste av oss andre fremstod som et politisk hallingkast og merkelig bruk av skattebetalernes penger, presentert slik; «Avtalen gir Oslo kommune kontroll over selve arvesølvet, og vil bidra til å sikre inntektene til Oslos innbyggere i generasjoner fremover». Avtalen, som i realiteten gjør byrådslederen til en hardbarka investor klar for enhver investering som fremmer klimamålene og fremtidige generasjoner, gjør nok at i hvert fall finske Fortum jubler, de har fått Norges viktigste kommune som partner.
Det merkelige er jo at Raymond leder et byråd som tidligere har uttalt at de ser det som en uting at private aktører skal kunne tjene penger på å hjelpe kommunen med oppgaver som å drive barnehager, eldrehjem og skoler. Politisk nytenkning eller en rest av gammel planøkonomisk tenkning? Ikke vet vi, men vi vet i hvert fall at Oslo kommune fremover har åpnet for at mange sirkulærøkonomiinnovatører bør kunne få i gang spennende avtaler med landets største kommune – for man forfordeler vel ikke finske frekkheter – selv om de er børsnoterte, Raymond?
I jakten på flotte norske investeringsmuligheter anbefaler vi for eksempel byrådslederen å ta en titt på InnoMags InnoBørs, der over 150 nye innovative virksomheter er å finne. Ikke minst kan denne ukas utvalgte gründercase, Eventum friste med gode fremtidsutsikter for fremtidige generasjoner. Gründerne Jin Ha og Bjørnar Skog som har reist til New York for å utvikle selskapet videre, ville sikkert ikke sagt nei til en investering fra Oslo kommune.
I USA har Trump denne uka regjert i 100 dager og effektene av hans politikk begynner å vise seg. I nevnte New York presenteres nå tall som viser at turiststrømmen til USAs største by og fremste reisemål går ned. Det at færre turister svinger innom, er kanskje ikke så rart når man viser en hel verden at man er villig til å stenge grensene for innbyggere i vilkårlige land, selv om de har jobbet og bodd i USA i en årrekke. Ikke all politisk nytenkning er like positiv.
I Frankrike har de valgt to finalister som fremstår innovativt forskjellige, det eneste de har felles er at de begge roper om endring, Macron endog uten politisk ryggdekning i form av et parti i ryggen. Hans bevegelse Marche’ bærer i seg tegn på at inngrodde politiske generasjonsgamle prinsipper må vike for nye digitale kommunikasjonsmetoder. Det blir spennende å følge den franske finalen og halve Europa holder pusten, – det faktum at Macron tok den norske 80-tallshiten Forelska i lærer’n på ramme alvor og faktisk giftet seg med «Frøken», viser oss at han er både uredd, nytenkende og villig til å gå utenfor den opptrådde sti.
I kongeriket, som fortsatt har 4 måneder igjen til valget, er vi sikre på at også norske politikere får med seg at utviklingen gjør at politisk nytenkning og nye måter å organisere seg på også vil påvirke årets norske valgkamp – her hjemme trenger vi nemlig også politikere som tør å gå utenfor opptrådde stier.
Happy Friday!