Da Hans-Peter Sperre og Harald Brustad Greiff flyttet til Oslo etter endt BI-studium ble de raskt frustrerte over hvor uoversiktlig, dyrt og lite fleksibelt tjenestemarkedet var. Dette ble kimen til ideen bak Biaton – en plattform for formidling av tjenester.
De to flyttet fra Trondheim til Oslo for rundt to år siden, og fikk etter få måneder ideen til en plattform der folk kunne kjøpe og selge tjenester. Selskapet Biaton AS ble stiftet i januar i år.
– Vi flyttet hit cirka samtidig, og hadde lyst til å være med på ulike aktiviteter. Derfor begynte vi å sjekke opp hva som var mulig og ikke – hvor vi kunne dra på jakt, for eksempel, kajakkurs, den type ting. Mye av det vi fant var veldig dyrt, og låst til en bestemt dato. Veldig lite fleksibelt. Det fantes ikke noe tilbud rundt jakt hvis du hadde lyst til å jakte på offentlig område, der de fleste går. Alternativet ble da å gå på private områder og betale veldig mye for både jakt og guide, istedenfor å bare kunne bli med en lokal kar som kjenner området på tur. Det begynte å demre for oss at her var det mye å spille på, forteller Greiff.
Stor pågang
Han og Sperre er gründerne bak det Innobørs-registrerte selskapet, og har til nå tatt plattformen hele veien fra idéstadiet til lansering. Hensikten med plattformen er å tilgjengeliggjøre kunnskap og ekspertise som allerede finnes rundt i landet.
– Det er så mye flinke folk rundt omkring, som kan så mye kult – men det finnes ingen måte å få tak i dem på. Hvis du har en nisje, en hobby eller interesse, og kunne tenke deg å tjene penger på den, så er det høye kostnader involvert i å skaffe kunder, ta betalt, drive markedsføring. Det er nesten umulig å drive forretning i liten skala uten å tape penger på det. Det er disse ressursene vi ønsker å aktivere, forteller Sperre.
De har bare kjørt på med markedsføring i en liten uke, og så langt har interessen overgått forventningene.
– Vi fikk oss en veldig artig overraskelse da vi sjekket tallene i dag. Bare de to siste dagene er det tre hundre stykker som har lastet ned appen. Det er veldig gøy, sier en entusiastisk Sperre.
Plattformen er helt gratis å bruke til å søke etter tjenester, booke og komme med forespørsler. Først når et salg forekommer påløper en kostnad.
Plattform for små og mellomstore markeder
Mens aktører som AirBnB og Uber dekker et så stort marked at de kan drive som én app eller plattform, er det mindre gjennomførbart med en app for kun langrennstrenere eller fotografer. Tanken er at Biaton skal kunne samle små og mellomstore markeder på ett sted.
– Det er fullt mulig for profesjonelle også å tilby tjenestene sine på plattformen, men det vi først og fremst er opptatt av og har troen på er å øke tilbydersiden – for å gjøre tjenester mer tilgjengelige og billigere, slik at folk kan benytte seg av dem oftere, sier Sperre.
– Litt mer lavterskel, legger Greiff til.
Allerede kan man finne et variert tilbud av ulike tjenester ute på plattformen. Alt fra hundepass og veteranbilutleie, til guidede toppturer, treningsveiledning og freelance skrivearbeid tilbys. Ved hjelp av en kartfunksjon ikke så ulik den du finner hos for eksempel AirBnB kan du raskt orientere deg, og finne ut hvilke tjenester som finnes i området der du befinner deg.
Gründerdrømmen kom med ideen
Frem til nå har Biaton vært et prosjekt som har kommet i tillegg til jobb på dagtid. Ingen av dem hadde i utgangspunktet noen gründerdrøm – entusiasmen kom da de satte seg ned for å drodle rundt ideen, og kom frem til at dette faktisk var noe som var mulig å gjennomføre.
– Vi ble sykt giret begge to, fordi vi egentlig hadde lyst til å bruke produktet selv. Og resultatet blir jo at du får en gründerdrøm, forteller Greiff.
– Så blir det veldig underbygd av all den positiviteten vi møter, som virkelig har bidratt til å gjøre det artig å jobbe med prosjektet, legger Sperre til.
Håper på tretti tusen brukere
Han forteller at en av hovedmålsetningene deres er å nå tretti tusen brukere ganske raskt.
– Så ligger videre ekspansjonsplaner helt klart i pipelinen. Vi har jo utviklet plattformen for dette – og kunne like gjerne lansert i engelskspråklige land.
Så dere har planer om å satse internasjonalt?
– Hundre prosent. Hele plattformen er rigget for det, fra betalingsfunksjon til språk. Og da er det først USA, England, og Tyskland som er i tankene.
– Det var på en måte ett av startpremissene våre, å legge til rette for skalering. Det er også noe av det som trigger investorene. Hvis du treffer kritisk masse er det utrolig vanskelig å omstille seg, fordi man har så mye annet å gjøre. Så hvis man heller gjør jobben fra start av, ligger man mye bedre an når det gjelder å utnytte mulighetene over tid.
Ønsker strategisk partner
Allerede jobber de sammen med åtte ulike partnere, blant annet innenfor treningssegmentet.
– Vi jobber løpende med å knytte til oss partnere som kan være med å spre produktet. Dette er typisk interesseorganisasjoner, utdanningsinstitusjoner eller idrettslag som representerer en gruppe mennesker som kan dra direkte nytte av plattformen. Ett eksempel er tindevegslederne, hvor vi sammen har utarbeidet en måte for å fremheve sertifiseringen deres på Biaton. Dette gjør plattformen veldig attraktiv for dem, forteller Sperre.
Den nærmeste tiden blir fokus på å gjøre de siste endringene for å optimalisere appen, og jobbe tett med samarbeidspartnerne for å legge til rette for en bra lansering. De ønsker også å få inn mer kapital, og har flagget muligheten for en ny emisjon. Her håper de å knytte til seg en strategisk partner. På Innobørs søker de en investering på 1 500 000 kroner.
– Vi har jo egentlig et innovasjonsløp som vi satte opp tidlig, men har nå kommet så mye lenger at vi allerede nå kan begynne å hente inn litt mer kapital. Siden det har gått så bra frem til nå ser vi at vi litt tidligere enn antatt kan begynne å dytte inn i den neste fasen, avslutter Greiff.