Startupen Pangea Accelerator vil koble afrikanske gründere med kompetanse, nettverk og kapital. Parallelt med å utdanne startups og gjøre dem investorklare, ønsker de også å utdanne potensielle investorer i hvordan man investerer trygt i det afrikanske kontinentet.

Vi møtte tre av teammedlemmene bak Pangea Accelerator, og fikk et innblikk i hvordan de håper å oppnå dette. I mars kjører de i gang en pilot av akseleratorprogrammet sitt i Kenya, parallelt med en pilot av sitt Angel Investor-program her til lands.

– Mye av motivasjonen bak oppstarten av Pangea Accelerator er at vi ser på Afrika som et kontinent fullt av briljante ideer og dyktige gründer-talenter, som løser globale problemer og har ambisjoner om å forandre verden. Samtidig ser at disse gründerne mangler et miljø hvor de får tilgang til ikke bare kapital, men mentorer som kan hjelpe dem med å utvikle ideene og selskapene sine, forteller Dede Koesah, som er CEO i selskapet.

For øyeblikket bor det trettitre millioner afrikanere utenfor Afrika, mange av dem i USA og Europa. Hvert år mottar Afrika 160 milliarder dollar i pengeoverføringer fra afrikanere utenfor Afrika, i tillegg til flere milliarder i bistandsmidler. Hvis du ser på for eksempel Eritrea, så utgjør eritreere som bor i utlandet 34% av landets bruttonasjonalprodukt. Disse pengene brukes ikke til å utvikle gründer-talenter. Pangea ønsker å endre dette narrativet, og utdanne ikke bare forretningsengler, men også afrikanske diasporas (folk som bor utenfor hjemlandet).

– I steden for å plassere pengene i noe som ikke skaper verdi eller jobber, hvorfor ikke investere dem i lokale afrikanere som skaper arbeidsplasser, og bidra direkte til økonomisk utvikling? Dette ønsker vi å legge til rette for, forteller Chisom Udeze, som er ansvarlig for selskapets investortreningsprogram.

– Kenya et trygt valg

En viktig del av strategien for å oppnå dette er å gjøre startupene investorklare. De vil derfor gjennomføre et akseleratorprogram der utvalgte startups går gjennom en tre måneder lang prosess.

– Kenya har et veletablert landskap med fungerende økosystem når det kommer til utenlandske investeringer generelt, forteller Koesah, og fortsetter:

– Vi ønsker å teste konseptet vårt i et etablert landskap, og lære raskt og effektivt i trygge omgivelser, før vi skalerer til andre land. Men målet er å vokse videre og forbi bare Kenya, og til slutt dekke hele kontinentet.

Hun mener valget av Kenya også vil bidra til at potensielle investorer føler seg tryggere.

– Jeg tror mange norske investorer – og folk generelt – er ganske vant til Kenya, og Etiopia for eksempel. Dette er land de kjenner til, ettersom de er en del av norsk utviklingspolitikk, sier Koesah.

Hun forteller at det derfor er et naturlig og intuitivt sted å kjøre piloten, spesielt siden teamet har vært der og inngått partnerskap med anerkjente startup-huber.

Samarbeider med lokale huber

Teamet har hatt fokus på å jobbe lean gjennom hele prosessen, og har blant annet gjennomført seksti intervjuer i Kenya, Rwanda og Uganda for å skaffe seg en forståelse av økosystemene. Selv om det er mange forretningsengler og venturekapital-bedrifter i Afrika, er de fleste av dem interessert i å investere i prototyper. Videre mangler mange talentfulle gründere kompetanse rundt hvordan de skal validere konseptet sitt eller skalere startupen sin.

I tillegg er det for få aktører som gjør gründerne investeringsklare. Gjennom å skape en plattform der gründerne utdannes og kobles til investorer og mentorer, ønsker Pangea Accelerator å endre dette bildet. For å få til dette skal de jobbe sammen med lokale startuphuber og partnere; i Kenya har de for eksempel et samarbeid med iLab, en startup-hub underlagt det prestisjefylte Strathmore University.

– Vi kommer til å rekruttere førti startups til starten av programmet, for deretter å kutte ned til tjuefem etter tre uker. Deretter kobler vi dem til investorer og mentorer, før vi igjen kutter til ti startups etter fem-seks uker. De gjenværende ti blir selskapene som fullfører programmet, forteller Udeze.

Koesah legger til at fokuset kommer til å være på skalering og validering. Selv om det er mange startup-huber i Afrika, mangler det strukturerte akseleratorprogrammer med fokus på å gjøre selskapene investor-klare.

– Dessuten, gjennom et tre måneders akseleratorprogram får vi også muligheten til å ha en tre måneders due diligence-prosess, hvor vi får testet mentaliteten til gründerne, sier hun.

– Folk er redd for det ukjente

Den andre delen av konseptet deres går på å utdanne de potensielle investorene. De sikter seg inn mot to grupper: Erfarne forretningsengler som vet hvordan man skal investere, men som mangler kompetansen når det kommer til å investere i Afrika, samt afrikanere som bor utenlands eller andre personer som ønsker å investere, men som mangler investeringserfaring.

En av målsetningene til teamet er å endre forestillingene norske investorer har om Afrika. Gilbert Kofi Adarkwah, som er ansvarlig for investeringer og risk management i selskapet, tror mangel på kunnskap er blant hovedårsakene til at å investere i afrikanske startups kan fremstå skremmende.

– En av tingene vi ser når det kommer til norske investorer og Afrika er mangel på tillit. Personlig tror jeg det aller mest handler om mangel på eksponering. Folk er redd for det ukjente, og kjenner ikke Afrika i særlig grad. Det er viktig å få ut informasjon, sier han.

– En smart pengeplassering

Afrika er et stort kontinent bestående av 54 land, alle med sine individuelle forskjeller. Likevel blir det av mange sett på som ett sted – en negativ historie fra ett av landene for ti år siden forstås som at det samme gjelder for hele kontinentet. Pangea Accelerator ønsker å få frem at det finnes mange talenter på kontinent som jobber for å løse globale problemer.

– Dette tror vi er ganske attraktivt for investorer. Ja, du gjør noe bra for kontinentet, men det er også en smart investering – dette er virkelig hvor du vil plassere pengene dine. Det Pangea gjør for deg er å granske og bli kjent med startupene, og slik forenkle og fasilitere denne prosessen, forteller Udeze.

For å best mulig forstå tankesettet til norske forretningsengler som kunne tenke seg å investere i Afrika, søker de nå etter 15 til 30 personer som kunne tenke seg å delta i en brainstorming rundt temaet den 16. januar 2018.  De er også i gang med å rekruttere deltagere til investortreningsprogrammet, en prosess de satser på å være ferdige med til slutten av februar.

 

Kunne du potensielt tenke deg å delta på investor round table 16. januar, eller i piloten? Da kan du ta kontakt med:

  • Styremedlem Christian Wig
  • christian.wig@pivotic.com
  • mobil: 958 00 958
  • Klikk her for påmelding til investor round table