Ukens gründer er Lars Føleide, som etter å ha startet to såkalte gründerhus i USA nå ønsker å etablere et nettverk av gründerhus her i Norge. På sikt er målet å etablere seg i verdens 600 største byer.
– Jeg har jobbet med entreprenørskap siden 1996. Da satt hjemme på gutterommet og tjente to hundre kroner timen for arbeid utført for NetParadise AS. På den tiden var jeg en pioneer web-utvikler. Januar 2018 begynner jeg på mitt tyvende år i høyere utdanning. Jeg blir ferdig med min tredje mastergrad den 1. juni 2018, En master i informatikk ved NTNU, forteller Føleide.
Konverterte eget hus til bofellesskap
Han begynte sin reise som gründerhus-stifter med oppstarten av Agora Startup House, som han etablerte sammen med to medstudenter da han studerte ved Haas School of Business, UC Berkeley. Konseptet ble utviklet som en del av et fag ved universitetet. Siden var han også med på å etablere enda et gründerhus i samme område. Men etter tre og et halvt år ved UC Berkeley var tiden kommet for å dra hjem til Norge.
– Etter å startet to forskjellige gründerhuskonsept i USA, var tiden kommet for å konvertere mitt eget hus på Ekeberg i Oslo. Dette ble annonsert november 2016, med lansering januar 2017, forteller han.
Føleide er tungt inne i entrepenørskapsmiljøet både nasjonalt og internasjonalt, slik at det er mye å tilby gründere tilknyttet StartupHousing-nettverket. Samtidig har det blitt satset på markedsføring og promotering inn mot de riktige miljøene, for slik å få inn de riktige folkene og skape de riktige omgivelsene.
Vil etablere seg i Trondheim
Et gründerhus – eller startup house på engelsk – er et hus der gründere ikke bare jobber, men også bor under samme tak. Startupscenen i Oslo har allerede flere arenaer for coworking, men før Føleide lanserte Oslo Startup House manglet et mer integrert alternativ. Nå er han allerede i gang med planene om å utvide nettverket.
StartupHousing søker for tiden å hente inn kapital for å utvide virksomheten til Trondheim, og i den forbindelse er planen å opprette StartupHousing AS. På lang sikt er målet å bli etablert i verdens 600 største byer, men først skal det bygges et nettverk av gründerhus her i Norge. På Innobørs søker han etter 500 000 kroner.
– Vi er for tiden på jakt etter kapital og huseiere. I vår forretningsmodell vil vi kunne bli bindeleddet mellom utleiere og beboere, hvor vi har fokus på å utvikle gode bofellesskap og samtidig stimulere til entreprenørskap, forteller Føleide.
Planlegger flere tjenester
Oslo Startup House ligger an til å bli første norske bokollektiv med oppføring hos Coliving. På litt lenger sikt planlegger de også å utvikle flere tjenester. Blant annet ønsker de å lage en en IT-løsning for regelmessig kontakt mellom gründere, mentorer, coacher og investorer.
– Dette verktøyet er også meningen at gründer-team skal kunne bruke internt, slik studenter bruker Google Drive i dag, avslutter Føleide.