Ikke bare finnes et stort marked for insekter som fôr til kjæledyr. I en verden der menneskeheten sliter med å skaffe tilstrekkelig bærekraftig matproduksjon, seiler et alternativ med tradisjoner i Østen opp: Menneskeføde basert på insekter som råvare.
(Skrevet av Gudbrand Teigen, InnoBørs-ansvarlig)
På Breiskallen ved Gjøvik finner vi Norges største og trolig fortsatt eneste kommersielle produsent av insekter. Waranyuta Rognstad og Thomas Rognstad akslet gründertrøya og bygget InnoBørs-registrerte Urbanmat. Stein-på-stein har paret utviklet virksomheten fra personlig næringsvirksomhet til aksjeselskap som ble stiftet februar 2018.
– Vi har alltid jobbet med nye ideer og måter å tjene noe ekstra. Riktignok blir ikke alle muligheter noe av, enten av praktiske grunner, eller økonomiske. Men vi lar ikke en mulighet seile oss forbi ubemerket, betror gründerparet oss.
Oppdrett av insekter ga større inntekt enn fjærkre og fisk
I begynnelsen bestod oppdrettsvirksomheten av et aquaponic (kombinert fiskeoppdrett og planteproduksjon i et mini-økosystem som gir null utslipp) -anlegg i parets kjeller og vaktler i garasjen. Salgsproduksjonen lå på 100 kg tilapia fisk og 2500 vaktelegg pr måned.
– Da vi importerte noen melorm og sirisser som fôr til fiskene og hønene, oppdaget vi at dette også er noe som blir spist av mennesker i Thailand. Vi så potensial og begynte oppdrett av insekter i første omgang til fôr. Kun få måneder senere tjente vi mer på insektene, enn på vaktelhøner og fisk. Nettbutikk med levende sirisser ble etablert. Snart ble sortimentet utvidet med melorm og kakerlakker som levende fôr til reptiler, forteller Thomas Rognstad.
Paret kan vise til teknisk utdannelse og lang erfaring fra prosjektarbeid. De har også drifts- og salgserfaring fra næringsvirksomhet. Gjennom studier i Thailand har paret fått kunnskap om oppdrett av insekter som få, om noen, i Norge som kan matche.
– Navnet Urbanmat ble til som følge av at vi startet oppdrett i huset vårt i byen. Selv om opprettet nå er vokst ut av boligen, er innlevelse og fascinasjon for insektene våre fortsatt viktigste drivkraft, forsikrer Thomas Rognstad og legger til at planen er at Urbanmat skal bli merkevare med logo, webdomenet og sosiale medier.
Lover kundene sunne og trygge insekter til mat og fôr
– Med tilstrekkelig stor produksjon på omlag 1 million sirisser, startet vi salg til grossister. Salget av insekter vokste til 200 000 insekter pr mnd. Nettbutikken øker samtidig jevnt, mye takket være at stadig flere kjøper reptiler. Nå selger vi også tørkede insekter, insektfôr, vannkrystaller og lignende til reptileiere, sier Rognstad.
Om man tar Urbanmat på ordet, er insekter noe av det sunneste å spise for både mennesker og dyr. Flere kilder bekrefter at innholdet av mineraler, jern og vitaminer kan overgå det friskeste av grønnsaker. Innholdet av omega fettsyrer kan nærmest gjøre fisk overflødig i kostholdet. Insekter har svært høyt proteininnhold, 60 % for sirisser med sunne aminosyrer.
– Vi gir kundene trygghet, gode råd, nye varegrupper og ekstra service, når de trenger det. Vi gir våre kunder mer enn konkurrentene kan klare, unntatt lavere pris, forteller gründerne med overbevisning. Allerede sommeren 2017 oppnådde gründerne godkjenning og registrering hos Mattilsynet for produksjon av både fôr og mat av insekter.
Sirisserbrød og «buggy» sjokolade
Urbanmat startet matproduksjon i slutten av september 2018. Både insektmel og hele insekter til ulike typer matlaging leveres.
– Vi åpnet matmarkedet med sirisser til det asiatiske miljøet i Norge. Sirisser tilhører en gruppe gresshoppelignende insekter som er populær mat i Asia. Pizza, taco, salat – kan alle krydres med sirisser. I nettbutikken vår kan du kjøpe nydelig «buggy» sjokolade med sirisser. Den er framstilt i samarbeid med Gjøvik Chokolade AS. I tillegg er stekte melorm gode som snacks, forkynner Thomas Rognstad.
Buøy Bakeri & Konditori i Stavanger var modige nok til å teste ut brød og rundstykker med sirissmel fra Urbanmat som en spesialitet til Halloween. I ett halloween-brød gikk det med 23 stk sirisser. Skal vi tro tilbakemeldingene på bakeriets facebookside, så synes mange kunder den nye baksten var både spennende og velsmakende.
Stort internasjonalt marked med rom for innovasjon
Sammenlignet med produksjon av biff er mat med insekter langt mer bærekraftig målt i fôrbehov. Rognstad sier storfe trenger 10 ganger mer fôr enn sirisser pr kg produsert mat.
Urbanmat AS ser for seg å utvikle fôrdispenser, insektbur, rengjøringsutstyr og insektleker. Intek Engineering AS på Raufoss er anerkjent innen robotikk og automatisering og utpekt som aktuell utviklingspartner for et oppdrettsanlegg med automatisk vanning, fôring, vasking, tørking og oppmaling. Et slikt pilotanlegg vil representere et enormt potensial på verdensbasis. Globalt finnes flere hundre tusen oppdrettere, og ingen av dem synes etter Urbanmats vurdering å ha funnet opp et helautomatisk anlegg.
– Her ser vi det store markedet,nemlig å selge anlegg til store oppdrettere. For å realisere industriell produksjon av anlegg, trenger vi investorhjelp. Vi har satt 10 millioner kroner som en øvre grense for investering. Den fysiske investeringen blir nok vesentlig billigere, men når dette skal rulles ut renner det på et større kapitalbehov under oppbygging av salgs- og serviceapparat for installasjon hos kunde, erkjenner grunnleggerne av Urbanmat.
Urbanmat AS har ingen partner eller ekstern investor til nå.
– Alt er bygget opp med våre egne hender og penger. Ingen lønn er tatt ut enda, avslutter gründerparet.