Da Stepan Mitkin jobbet som utvikler fikk han i oppdrag å fikse et gammelt og komplisert program. I jakten på noe som kunne hjelpe ham med oppgaven kom han over DRAKON, et visuelt algoritmisk språk som blant annet ble brukt i det russiske romprogrammet. Nå har han utviklet et verktøy med utgangspunkt i teknologien, og startet selskapet DRAKON Labs.
DRAKON viste seg å være verktøyet Mitkin trengte for å løse problemet han stod overfor. Han åpnet Visio og tegnet noen diagrammer i DRAKON, og gradvis ble det kastet mer og mer lys over det kompliserte programmet.
– Neste steg var å forklare systemet til businessanalytikeren vår. Jeg hadde ikke tid til å skrive masse tekst, så sendte jeg ham mine diagrammer uten å si hva DRAKON var. Han forsto hele systemet i løpet av noen minutter. Det var en suksess, forteller Mitkin.
Ble kontaktet av oppfinneren
Etter dette begynte han å bruke språket jevnlig i jobbsammenheng. Problemet var Visio, diagramsoftwaren han brukte – det var slitsomt og klønete å lage DRAKON-diagrammer der. Derfor begynte han å skrive sitt eget verktøy for å lage slike diagrammer. Han kalte verktøyet DRAKON Editor, og la koden til programmet ut på nett. Her ble det etterhvert oppdaget av Vladimir Parondzhanov, forskeren som hadde oppfunnet DRAKON.
– Jeg hadde flaks. Parondzhanov ga meg hjelp og støtte. Han hjalp meg både med tips til hvordan jeg kunne gjøre DRAKON Editor bedre, og med god PR på russiske programmeringsforum. Noen andre utviklere ble også med og bidro til prosjektet, forteller Mitkin.
Etterhvert som verktøyet ble lastet ned flere tusen ganger fikk han idéen om å etablere en business med utgangspunkt i verktøyet. Parondzhanov foreslo navnet DRAKON Editor Web, og etterhvert ble Innobørs-registrerte DRAKON Labs en realitet.
Mitkin er eneste gründer bak selskapet, men samarbeider fortsatt med Parondzhanov.
Abonnementsbasert forretningsmodell
På DRAKON Editor Webs hjemmesider tilbys tre abonnementsbaserte utgaver av produktet: En Basic-versjon, som er gratis, en Extended-utgave til fem euro i måneden og en Team-variant, som koster fra tolv euro i måneden. Produktet beskrives som et visuelt verktøy for software-krav, brukstilfeller og forretningsprosedyrer.
Hva er unikt for dere?
– Selve DRAKON-språket er det som skiller ut produktet vårt. For det første er det virkelig lettere å lese DRAKON-diagrammer – de utgjør en forskjell. Grunnen til det er at designvalgene som språket er basert på ikke er tilfeldige. DRAKON ble utviklet med hjelp av fokusgrupper, og ble brukt i flere ulike romprosjekter. Og så er det veldig lett å tegne diagrammer med vår programvare, fordi den er optimalisert for DRAKON.
– Vi må skynde oss
DRAKON Editor er registrert som varemerke i Norge, men ett problem er i følge Mitkin at det ikke finnes mange andre gode måter å tegne et flytskjema på en flat overflate. Konkurrenter kommer til å bruke elementer fra DRAKON-språket i sine produkter, uten å bruke navnet DRAKON.
– Den eneste beskyttelsen mot det er at det er vanskelig å lage en editor som er like flink som vår til å jobbe med DRAKON. Men etterhvert kommer det til å skje, og derfor må vi skynde oss, sier han.
De er derfor nå på jakt etter investorer, og har gjennomført flere tiltak for å tiltrekke slike. De har blant annet tatt kontakt med noen av venture-fondene i Oslo, inkludert Startup Lab. De har også registrert seg hos flere startup-relaterte sider. På Innobørs søker de etter en million kroner.
– Flere bruksområder
Det opprinnelige formålet med DRAKON var å fortelle utviklere nøyaktig hva de skal bygge. Det kom derfor som en overraskelse da de fikk tilbakemeldinger om at språket også passet godt til businessprosedyrer, forteller Mitkin.
– En god del av kundene våre bruker DRAKON til å beskrive prosesser i sine bedrifter. Dette er et annerledes marked med annerledes krav. Vi har også blitt kontaktet av aktører som vil ha vår redigeringsmotor i sine produkter. En annen viktig potensiell vekstretning for oss er robotics. Dessverre har vi lite ressurser til å svare på disse nye mulighetene. Derfor er det kritisk for oss å finne investorer, avslutter han.