Suksess med ungdomsbedrift har ledet Metin Øzdal ut i entreprenørskap med installering av smarte benker i Larvik. Solceller er energikilden som lar deg lade mobil eller PC, mens du slår deg ned på en benk og tar en hvil i byrommet.
(Publisert av Gudbrand Teigen, InnoBørs-ansvarlig)
InnoBørs-registrerte Ecological Solar Charger (ESC) startet i 2018 ved deltakelse i Ungdomsbedrift; Ungt Entreprenørskaps program for elever i videregående opplæring. Viktige føringer i UE-programmet var den gang årets tema; bærekraft og ikke minst FNs bærekraftsmål. Ideen går ut på å bringe ladeløsninger inn i våre byrom. Helt konkret lanserte ESC en løsning for å benytte solceller som energikilde for ladestasjoner innebygget i “smarte benker”.
– Tross skarp konkurranse, gikk vi seirende ut av programmet. Vi ble tildelt prisen Vestfolds beste ungdomsbedrift 2019 under fylkesmessen i regi av Ungt Entreprenørskap Vestfold, en bragd for oss, betror Metin Øzdal oss.
Suksessen fortsatte og oppstartbedriften ble påfølgende høst tildelt en innovasjonspris fra den lokale Larvikbanken. Etterhvert ble imidlertid teamet i ungdomsbedriften splittet opp, så Øzdal valgte å aksle gründertrøya og ta ideen videre på egen hånd.
– Jeg ble nylig ferdig med videregående skole, og skal ta 2 friår for å satse på ESC. Om ett ord skulle beskrive meg, måtte det nok være unik. Jeg har alltid hatt et mål, uansett hva, om å være best. Mitt langsiktig mål er å bli tidenes beste entreprenør, forsikrer gründeren.
Holder folk i byrommene ved å tilfredsstiller moderne behov
ESC leverer bymøbler i form av smarte benker. Det unike er ifølge selskapet at deres bymøbler ikke bare er til å sitte på og hvile ved, men de kan tilfredsstille dagens generasjoners moderne behov.
– Ja, i dag er veldig mange veldig tilknyttet til sine smarttelefoner. Mange vil forlate byrommet, om de går tom for strøm til å kommunisere i sosiale medier. I vår tid er det derfor viktig at byrommene imøtekommer publikums behov for nettopp energi til digital kommunikasjon, hevder Øzdal.
Unikt design og offensivt kundeløfte
– Et behov vi erfarer så langt er viktigheten av å få beskyttet våre design, slik at de ikke blir kopiert av konkurrenter eller i Kina men vi har hittil ikke hatt nok kapital eller kunnskap til å gjennomføre dette, sier Øzdal.
ESC lover kommuner at ved installering av smart benk i deres by vil publikums oppholdstid der øke. Opplevelse til både beboere og reisende skal bli bedre. Slike opplevelser skal lede til at kommunen blir anerkjent som smartere og grønnere, og at byrommene blir
tillagt større verdi.
– Vi lover også at vi står for hva vi leverer, som vil bety at vi har fokus på kvalitet og design. Når ESC mottar en ordre, skal ikke kunden frykte at dette er noe som kan gå i stykker innen et par måneder. Vi tar det grønne skifte på alvor, og designer derfor alle benker slik at de skal vare lenge, overbeviser Øzdal.
Hvordan samspiller dere med partnere og eventuelt investorer, og hva lokker dere med for at de skal satse på dere?
– Vi gir muligheter for bedrifter i andre land til å bli en partner. Vår strategi for å samarbeide med våre distributører er basert på gjensidig tillit. Langsiktig partnerskap vil bety gjensidige fordeler for oss og våre partnere. Attraktive provisjoner gir muligheter til å få flere inntekter. Vi jobber også veldig nærme med våre distributører og gir teknisk opplæring om våre produkter, salgs strategier og salgsstrategier, forsikrer Øzdal.
Selskapet er styrt av en ambisiøs gründer. Han framstår utadvent og pådrivende, og oppgir som sitt livs motto: Å mislykkes er ikke et alternativ. Fortidens mål er realisert, hevder bedriftslederen, og dagens mål vil følgelig være realitet i morgen. ESC lokker også investorer ved å vise at det er høy avanse på produktene med lite kostnader, markedsstørrelsen og potensialet i markedet
Ønsker investorer og partnere for å ta pilotsatsingene videre kommersielt
Lokale sponsorer har gjort det mulig å teste en prototype. Etter uttesting har ESC produsert 7 modeller for videre salg. Selskapet har hittil installert 3 benker og en omsetning så langt i år 2020 på 100 000 NOK. Blant pilotene er Larvik bysentrum med smartbenk installert midtsommers.
– Selskapet vårt ser nå etter investorer for videreutvikling av produkt. Her skal vi utvikle et IoT-system for våre benker. Våre kunder skal ha mulighet til å få informasjon om bruk av benken og miljøinformasjon. Når vi får med investorer på laget, skal vi også designe en benk som imøtekommer behovene til personer som bruker elektriske sparkesykler. Her skal det være muligheter for å låse fast sin sparkesykkel eller sykkel, og hjelmen inn i benken via vår app, avslutter Øzdal.