Tidenes grønneste januar er i ferd med å gå ut på dato. Forvirrede vårplanter dukker allerede opp, – og grønne tanker har gode vekstvilkår. Det har dessverre også bakterier og virus, og selv om dette er naturlige ingredienser i det store økosystemet er Corona viruset ikke noe man spøker med.
Midt oppe i sin feiring av det nye året har kineserne sannelig hatt en tøff uke, – de må nå hanskes med en helsekatastrofe som overgår SARS viruset som hjemsøkte Asia i 2002-2003 og tok livet av 650 mennesker. Wuhan er Kinas sjuende største by og et sentralt trafikknutepunkt for både fly og tog, men Kinas president Xi Jinping har tatt til orde for et sterkt internasjonalt samarbeid og det er imponerende å se hvordan det enorme landet raskt har tatt drastiske grep. Tro det eller ei, men de bygger nå to nye sykehus på under to uker. Du kan se hvordan her.
Spørsmålet er nærliggende; Ville vi her hjemme klart å ta lignende grep hvis det var i Sandnes (Norges 7. største by) utbruddet hadde blitt oppdaget? Til info tok det flere tiår med politisk tautrekking, sykehusaksjoner og demonstrasjonstog før det nye sykehuset i Østfold åpnet dørene.
Coronaviruset viser også at kinesernes ansiktsgjenkjenningssystemer og avanserte infrarøde termometere begrenser spredningen. En interessant effekt muliggjort av de store overvåkningsløsningene Kina er i ferd med å rulle ut, og et eksempel på datainnsamling der hensynet til de mange går foran hensynet til de få. Verken personvern eller GDPR står like høyt i kurs der borte som her hjemme. Sannsynligvis vil tusenvis måtte bøte med livet før verdenssamfunnet utvikler medisin som virker, – og med globale reiserestriksjoner og redusert reiselyst står vi muligens overfor en økonomisk nedtur som vil merkes globalt. En del virksomheter rammes tidligere og hardere enn andre, og verken cruise, hotell eller flyaksjer er stas om dagen. Både British Airways, Lufthansa og SAS har stoppet sine flygninger og store IT selskaper som Google, Microsoft og Amazon har stengt sine kontorer i Kina – og det er dessverre fortsatt utopi å tro at vi har hele bildet ennå.
Her hjemme tyder meningsmålingen som kom onsdag på at populisme belønnes med stigende oppslutning, enkle tabloide svar selger bedre. Siv & co gikk frem med hele 5,9 prosentpoeng og stjeler nå tilbake stemmer fra norsk politikks kanksje fremste populist, bondegeneral Trygve Slagsvold Vedum. Alt tyder på at det blir høysesong for populisme i alle kanaler, døgnet rundt.
Samtidig viser en ny internasjonal studie fra University of Cambridge økt utilfredshet med demokratiet, spesielt i USA og Storbritannia. Ikke siden 1995 har misnøyen vært så stor, ifølge forskerne. Et resultat av elendige politikere som har satt seg selv foran landet de skulle tjene, mener vi. Den vandrende katastrofen Trump fortsetter å vise uforstand og idioti, – denne uken lanserte han sin store fredsplan mellom Israel og palestinerne, uten engang å hensynta palestineres syn. Det var så ensidig, plumt og dumt at erfarne kommentatorer slet med å holde masken.
Tallene for Norge viser derimot at vi fortsatt har trua på demokratiet, og godt er det. Trolig var salige Winston Churchill inne på noe når han sa dette;
«Many forms of Government have been tried, and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed it has been said that democracy is the worst form of Government except for all those other forms that have been tried from time to time.…»
I Miami gjør amerikanerne seg klare til årets største sports, – og TV begivenhet, og vi snakker verken langrenn eller skiskyting. Det er i stedet klart for den 54. utgaven av Super Bowl. De to lagene som skal sloss om å bli ligamester for NFLs 100. sesong er San Francisco 49ers, vinnerlaget i National Football Conference som møter vinnerlaget i American Football Conference, Kansas City Chiefs. Ikke alle de 100 millionene som forventes å svinge innom TV’en er opptatt av spillerne, mange diskuterer reklameinnslagene og ende flere gleder seg til pauseshowet. I år er det de to latinske sangerinnene Jennifer Lopez og Shakira som tråkker til med pausepop, og de har begge solgt over 75 millioner CD’er så det er ikke noe B-lag som inntar verdens kanskje største scene. Har du trua og lyst til å være til stede, ja da er det bare å bla opp 43.000,- norske kroner og hive seg på flyet til Miami…
Denne uka har den ferske arbeids- og velferdsministeren Torbjørn Røe Isaksen gått til angrep på venstresidens bruk av ordet velferdsprofitører i en kronikk i Aftenposten. Det gjør godt å se at noen av landets ledende politikere peker på det hårreisende i at vi gjør helter av fotballspillere og sjakkgenier, mens hardt arbeidende entreprenører i blant annet helsesektoren henges ut som velferdsprofitører. Du kan lese hans kronikk her.
En politiker som nok hadde trua denne uken, men glemte å betale på T-banen var Jonas Gahr Støre, – slikt kan skje oss alle. La oss være enige om at det blir vel drøyt å kalle ham velferdsprofitør av den grunn…
Ukens innovasjonsblomst går til Torbjørn Røe Isaksen fordi han sier fra at det er noe alvorlig galt med politikere som skjeller ut entreprenører som skaper verdier – og til den norske kvinnen Frida Vonstad som har satt seg det kanskje aller høyeste mål; Gruvedrift på månen – du kan lese historien her. Slikt heier vi på!
Happy Friday!