Det nærmer seg påske, men heller ikke denne uka har det manglet på viktige saker for oss endringsagenter. For oss i Innomag er det liten tvil om hva som stikker av med prisen for ukas store nyhet for alle innovatører, entreprenører og endringsagenter.
Omtrent samtidig som det første bildet av et sort hull når oss forsøkte den første Israelske måneraketten Beresheet å lande på Månens overflate, nærmere bestemt i roens hav (Sea of Serenity). Målet var å bli det første fartøyet utviklet av privat sektor som landet på månen. Dessverre for våre Israelske venner gikk noe galt under landingen, så raketten er nok parkert mer permanent enn de hadde ønsket seg. Det unike her er at Spacell, selskapet som har utviklet raketten er privat og består av under 50 medarbeidere. De er hovedsakelig finansiert av en investor, den israelske 89 årige milliardæren Morris Kahn. Hadde landingen vært vellykket ville vi snart kunne bestilt relativt billige reiser til månen alle sammen. Samtidig må det engelske språket snart finne seg et nytt ord for de gale blant oss, ordet lunatic (månegal) ble blant annet brukt om de som var gale nok til å tro det var mulig å reise til månen, eller luna på latin.
Et av de norske selskapene som nok fulgte spesielt godt med var Sensonor fra Horten, SpaceIL har nemlig valgt deres anerkjente gyrosensor STIM300 som kritisk komponent for å styre sondens ferd og landing. Dette vitner om hvor langt fremme vi er på området. Du kan lese mer om Sensonor her.
Ellers har vi oppholdt oss i New York deler av uken som norsk representant på konferansen World Summit on Innovation & Entrepreneurship der over 240 inviterte deltagere har sett inn i fremtiden og diskutert ulike områder som utdanning, helse, smartere byer og nye måter å jobbe på.
Blant mange talere som har imponert er futuristen/hackeren Pablos Holman, IBM’s digitale toppsjef Bob Lord, 3M’s toppsjef, CTO’ene i Mastercard og Uber og toppsjefen i Google’s nye satsning på smarte byer, Lab. Likevel, alle disse og undertegnede må finne seg i at en 15 åring i rullestol med navnet Sparsh Khan blåse oss alle – og hele salen bokstavelig talt ut av våre stoler. Det var en fortelling om utfordringer og nær døden opplevelser, med en innlevelse og livskraft som brakte frem både smil, latter og tårer.
I tillegg gjorde det inntrykk på de fleste å høre sjefen for Dalai Lamas senter for etikk og tranformative verdier på MIT med stor visdom peke på at utfordringene rundt AI ikke er spesielt nye. Som han sa det; – De fleste av oss har gode antenner for å vite hva som er rett og galt. Problemet er bare at vi av og til velger å ikke følge vår interne stemme, fordi profittjaget kommer i veien.
Sam Hamdan, den amerikansk-Libanesiske arkitekteten som står bak konferansen som er støttet av blant annet FN takket for øvrig ja til vår invitasjon om å komme til Norge og blir å se på talerstolen på INNOVASJONSDAGEN den 4. september sammen med noen av Norges mest spennende talere. Du kan se hvem her.
Hel til slutt benytter vi anledningen til å gratulere Innovasjon Norge med ny leder. Det ble Håkon Haugli fra Abelia som trakk det lengste strået. Det valget kan ikke ha vært spesielt vanskelig for styreleder Gunnar Bovim og de andre i styret. Det skorter ikke på verken politisk eller organisasjonslmessig kompetanse, det eneste som mangler på Håkon’s CV er gründererfaring. Vi håper og tror han er klok nok til å lytte til folk med den kompetansen. CV’en viser at Håkon allerede er langt inne i de fleste råd og utvalg som bestemmer i kongeriket. La oss håpe det ikke stopper ham fra å gjøre innovative grep. Du kan lese mer om hans bakgrunn her.
Ukas innovasjonsblomst går til det lille teamet som tør å begi seg i kast med det virkelige måneskuddet, – og så håper vi at ukas tøffe landing ikke stopper dem fra å prøve igjen.
Helt til slutt er det tid for å ønske alle våre lesere en riktig god påske, vi håper du får en rolig uke uten harde landinger og ubehagelige overraskelser!