I bassenget på Marintek på Tyholt tester Christine Spiten de siste forbedringene av undervannsdronen hun håper skal revolusjonere måten privatpersoner kan utforske sjøen på.
– Den må bli så lett å bruke, såpass rimelig og så lett å ta med seg at den kan tas i bruk av vanlige forbrukere, sier Spiten.
25-åringen fra Asker har en master i industriell økonomi og teknologiledelse fra universitetet i Ås, i tillegg til utdanning innen robotikk og entreprenørskap. For tre uker siden flyttet hun til Trondheim som prosjektingeniør og medeier i den nyoppstartede bedriften Blueye Robotics, en spin off-bedrift fra det maritime NTNU-miljøet. Foreløpig er det imidlertid uaktuelt å vise frem undervannsdronen, eller mini-ROV-en som er en mer riktig betegnelse, for pressen.
– Vi skal teste den for alvor i november. Da skal jeg delta på en ekspedisjon i Atlanterhavet, hvor også et tv-team vil være til stede, sier Spiten.
Bedriften er en av fem bedrifter som Det Norske-gründer Erik Haugane har tatt til seg og involvert seg i for å gjøre til en kommersiell suksess.
Ung innovasjonspris
Sivilingeniøren var én av tre som kjempet om prisen Ung innovasjonspris under Trondheims første store teknologifestival i august, Trondheim Playground. Prisen er en nasjonal konkurranse rettet mot kvinnelige entreprenører, særlig innen teknologi og realfag.
En annen som kjempet om prisen, er Guro Grytli Seim fra Trondheimsselskapet One Earth Designs, tidligere Morphosolar. Seim har en master i materialteknologi, og er et direkte produkt av NTNUs entreprenørskole. Sammen med medstudenter har hun utviklet en solgrill som siden selskapet ble stiftet i oktober i fjor har solgt for rundt 400 000 kroner i både Norge, Sverige, USA og Hellas.
I løpet av våren har utviklerne slått seg sammen med det amerikanske selskapet One Earth Design, som nå flytter ansatte til hovedkontoret i Trondheim. Til høsten håper Seim at bedriften skal lansere grillen med et NTNU-utviklet batteri som skal revolusjonere produktet.
– Med batteriet vil vi ha en grill som ikke bare vil fungerer på kveldstid og på dager med skygge, men rett og slett er et lite kraftverk. Grillen lader opp batteriet, som kan brukes til å drive grillen når som helst, eller lade opp telefonen din, sier Seim.
Jakter internasjonale kunder
Den tredje nominerte var Nuria Espallargas i Seram Coating. Espallargas kommer fra Spania, men har vært i Trondheim i ni år. Hun har en 50 prosent stilling på NTNU som professor i metallurgi og materialteknologi. Nå er hun teknisk sjef det blodferske selskapet Seram Coating som har kontorer på Sluppen. Bedriften har utviklet et belegg de kaller Thermasic, og som de er alene om å produsere. Belegget tåler ekstrem varme og påkjenninger, og har ifølge Espallargas et enormt potensial for flere bransjer.
– Vi har snakket med Scania og Man om å bruke stoffet på slitedeler i lastebilmotorene. Men vi jobber også opp mot oljeindustrien, flyindustrien og stålindustrien. Vi håper å begynne masseprodusering av stoffet innen utgangen av året, sier hun.
Vinneren er fremragende kvinnelig forsker
Vinneren av Trondheim kommune og Barne- og familiedepartementets Ung innovasjonspris 2015 ble Nuria Espallargas i Seram Coatings.
Juryens begrunnelse:
Vi er så heldige å ha en svært sterk vinner for Ung Innovasjonspris 2015. Nuria Espallargas – den yngste professoren på NTNU, er en inspirasjon for andre vitenskapskvinner – og menn, kolleger, venner og hele innovasjonsmiljøet Professor Nuria Espallargas utmerker seg i en klasse med svært mange gode kandidater. Prisvinneren har en imponerende merittliste sin unge alder til tross. Hun produserer akademiske resultater i verdensklasse og er idehaver og oppfinner av et produkt med stort industrielt markedspotensiale. Det blir spennende å følge utviklingen til det lovende oppstartselskapet Seram Coatings hvor Professor Espallargas har en nøkkelrolle som utviklingssjef og medeier.