Visste du at lille Israel har flere selskaper på NASDAQ enn alle europeiske land?

Landet har, på tross av å være omringet av fiender og marginale naturresurser, klart å bli verdens kanskje fremste gründer-nasjon. De er rangert som best i verden når det kommer til innovativ kapasitet. Bare i Tel Aviv er det over 4.000 startups.

(Bilde: Paul Singer og Geir Sand Nilsen. Foto: Oslo Business Region)

Den økonomiske suksessen til Israel er beskrevet i den internasjonale bestselgeren Startup Nation. Forfatteren av boka, Saul Singer, er kanskje den som vet mest om hvordan Israel har klart å bygge verdens kanskje beste gründerkultur.

Under et besøk hos Innovation Week i Tel Aviv for kort tid siden, var jeg så heldig at Oslo Business Region fiksa en lunsj med Saul Singer. Jeg spurte ham om hans topp tre råd til alle norske gründere. Hvordan kan vi lære av gründer-eventyret i Israel? Dette er hva han svarte:

1. Løs et stort problem

Det er cirka like mye usikkerhet for en startup som løser et lite problem som et stort problem. Hvis du først skal starte et selskap, kan du like gjerne tenke stort og løse noe som virkelig skaper en forskjell.

Saul Singer sin oppfatning av nordmenn er at de tenker for smått og er redde for å løse store problemer. Hvorfor var han ikke sikker på, men han mener det er en hindring for Norges innovasjon.

2. Bygg team

Det kan aldri snakkes for mye om team. Det er menneskene bak startupen som utgjør forskjellen. Bruk mer tid på å forme og dyrke teamet.

Saul Singer påpekte viktigheten av ikke å se på landegrenser som en begrensning. Det er betydelig viktigere å finne riktige mennesker enn hvor i verden de er lokalisert, mener han. Norske gründere må se videre og lengre i jakten på det ideelle gründer-teamet.

(Her dreiet han også innom hvordan nasjoner burde legge til rette for samarbeid mellom internasjonale gründere. Men det er en annen bloggpost )

3. Les om de som feiler

Enhver gründer burde lese om andres erfaringer. Men det holder ikke å lese om alle suksesshistoriene som f.eks bøkene til Biz Stone (Twitter) eller Tony Hsieh (Zappos). Den viktigste læringen er å lese om andre som har feilet og tør dele erfaringene sine. Alle kan skrive en solskinnshistorie, men den viktigste kunnskapen kommer fra feiling.

Saul Singer anbefalte spesielt to bøker (i tillegg til sin egen Startup Nation, selvsagt)

Jeg vet hva jeg skal gjøre framover. Løse større problemer, jobbe mer med teamet og lese mer om gründere som feiler.

Om du vil lære mer, anbefaler jeg deg å sjekke ut programmet på Oslo Innovation Week 12-16.oktober. Her kan du både se intervju med Saul Singer, møte utvalgte startup-helter fra Israel og andre land og få med deg det meste som skjer i norsk Innovasjon. Jeg skal bruke mest tid på EdTech-dagen og Norwegian Investment Forum.

1 COMMENT

  1. Fakta: Israelske universiteter / forskningsråd har p.d.d. inngått samabeids avtaler med universiteter i Canada og Østerike. Her har fakultet og studenter muligheten til å presenter sitt universtet ‘s ideer / konsepter som ligger i “pipe-line” og delta i to “open innovasjon” konkurranser i året.
    Premien for den beste gode ideen er $ 50 – 70.000
    Tilfanget av ideer er stort og ettersom konkurransen er å betrakte som “open innovation” er det ingen beskyttelse til opphavsrettigheter eller som man i oppfinnermiljøet ofte har erfart-; at dette var “tanker i tiden”.

    Israel har definert sine fokusområder til: IKT, medisin, vaksiner, grønne energi produkter (TES), avansert våpen teknologi og material teknologi for å nevne noen.
    Jeg vet ikke om lignende avtaler mellom Norge / Israel er inngått, men det ville være greit å få avklart.
    Så vidt jeg vet det bare Israel får tilsendt “cream of the crop” ideer / konsepter fra verden ‘s universiteter / tankesmier.
    Den måten den israelske militære struktur, universiteter og industri er bygget opp på gjøre det mulig å bearbeide tilfanget av ideer effektivt og komme ut på verdenmarkedene raskt som oftest med produksjon utenfor Israel.
    Raskt tilgang til kapital har alldri vært et problem i Israel ‘s grunder bedrifter.
    mvh karl magnus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here