I dag går de tre virkemiddelapparatene Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Siva sammen om å holde årets Innovasjonstale, hvor de vil dele felles betraktninger og erfaringsgrunnlag i den viktige, men krevende tiden Norge beveger seg inn i.
Gullalderen, slik vi kjenner den, er over og norsk økonomi står overfor krevende omstillinger. Lavere oljepris har betydd lavere oljeinvesteringer som igjen betyr lavere aktivitet i leverandørnæringen. Dette fører til at mer av næringslivet i Norge må bevege seg vekk fra oljenæringen, og mer mot annen konkurranseutsatt virksomhet.
Å gå fra særstilling til omstilling vil bli utfordrende, og her vil de nasjonale virkemiddelaktører være viktige bidragsytere i tiden fremover. Men som Traaseth gjentatte ganger har påpekt; – Det finnes ingen enkel fasit.
– Et samarbeid mellom oss tre er derfor helt essensielt i omstillingen vi står i. Vi har brukt det siste året på å bli bedre kjent med hverandre på toppledernivå og med hverandres organisasjoner, noe som har ført til et felles ønske om å stå sammen på årets Innovasjonstale, forteller hun.
– En felles innovasjonstale er også en viktig symbolhandling. Den bidrar til å synliggjøre roller og vise hvordan ulike deler av det offentlige støtteapparatet utfyller hverandre og spiller hverandre gode, sier adm. dir. i Siva, Espen Susegg.
For Siva sin del vil mye av oppmerksomhet fremover bli rettet mot den nye, framtidsrettede industrien. En viktig del av dette arbeidet vil være å bidra til å opprette flere industrielle test- og pilotarenaer i samarbeid med andre aktører i næringslivet.
– Vi vil også rette oppmerksomheten mot det regionale nivået. Vi ønsker oss sterkere innovasjonsselskaper med større geografisk nedslagsfelt. Vi ønsker også å se nærmere på hvordan de ulike verktøyene våre kan spille bedre sammen på andre innovasjonsarenaer. At vi samarbeider tettere og samkjører virkemidlene tror jeg også næringslivet kommer til å merke effekten av på sikt, sier han.
Forskningsrådet har på sin side fått kraftigere muskler for å bidra til forsknings- og utviklingsarbeid i næringslivet som de vil utnytte fullt ut, kan Hallén fortelle.
– På de regionale arenaene er vi kommet svært langt, men på kommersialiseringsarenaene kan vi utvikle enda bedre samarbeidsmodeller. Her kan vi skape enda bedre sammenheng mellom våre ulike bidrag, sier mener han.
– Man kan alltid bli bedre
Innovasjonstalen ble for første gang holdt i 2013 av daværende leder av Innovasjon Norge (IN) Gunn Ovesen med følgende budskap:
”Jeg lover å gi Norge en dag hvert år der innovasjonsfokuset er viktigere enn alt annet…” ”Jeg kommer til å starte med å beskrive situasjonen slik jeg ser den, og peke på noen helt sentrale utfordringer for Norge. Så vil jeg legge fram mine forslag til å løse noen av de utfordringene vi står overfor.”
Tidligere har det vært IN som har stått for denne talen, men i år har altså IN valgt å invitere både Norges Forskningsråd og Siva til å være med.
Hva ser dere på som utfordringene når det kommer til samarbeidet dere i mellom?
– Vi er tre komplekse organisasjoner, i endring, som mange mener mye om og som vi må tilby mer innsikt i. Å få til et sømløst samarbeid vil også ta tid, men det må starte på toppen med et genuint ønske om å få det til. 2016 blir året hvor vi leverer på det, sier Traaseth.
– Utfordringene ligger i å gi tydelige budskap om hva hver av oss har av roller og oppdrag, og møte kundene med klarhet og styrke der vi samarbeider om virkemiddelbruken, mener Hallén.
– Man kan alltid bli bedre. Jeg opplever at vi samarbeider tettere enn noen sinne og ser egentlig kun muligheter. Vi har jo alle et felles mål som handler om å bidra til sterkere næringsliv, flere arbeidsplasser og større verdiskaping, avslutter Susegg.
Følg med på InnoMag for oppdateringer
[…] Les også: – Å få til et sømløst samarbeid vil ta tid, men 2016 blir året vi leverer på det […]