Vi legger for stor vekt på natur-avkastningen på bekostning av natur-kapitalen, mener 82-årige Erik Damman.
Aktivisten som i 1974 startet folkeaksjonen Fremtiden i våre hender, kommer med en ny vekker av en bok i september. Boken har fått tittelen “Verdirevolusjon”.
(Artikkelen er en del av en serie der kjente ekspterter ser inn i fremtiden. Den er tidligere trykt i Innovasjonsmagasinet som er i salg hos en rekke kiosker og via Inspirator.no.)
Hvorfor er samfunnets fokus på innovasjon og nytenkning etter din mening et problem, og hva er dine beste råd for å bygge fremtidens Norge?
– Problemet er at innovasjonene ofte bidrar til en økonomisk vekst som den rike verden allerede har drevet for langt. Veksten er ikke opprettholdbar over tid. For å unngå en miljøkatastrofe må vi begynne planleggingen av en ny type økonomi som byger på fellesskap og deling istedenfor vekstkonkurranse. Dagens økonomi utarmer jorda og næringsgrunnlaget og peker mot en klimakatastrofe. Til sist kan for eksempel issmeltingen i nord føre til at metanet i tundraen begynner å tine. Det gir en drivhuseffekt som er 25 ganger større enn CO2 utslippene. Da kan det være for sent å stanse.
Totalbildet er at vi går mot en katastrofe. Vi legger for stor vekt på natur-avkastningen på bekostning av
natur-kapitalen. Det som styrer verden i dag er i for stor grad machoverdier som krig og konkurranse, det verden trenger i større grad er mer feminine verdier som omsorg og deling.
Hva er etter din mening de største utfordringene for å få dette til?
– Den største utfordringen er å gå fra dagens konkurranseøkonomi til en samarbeidsøkonomi som er bærekraftig. Å redusere dagens fokus på machoverdier, kort sagt – vi trenger en verdirevolusjon!
Etter en mannsalder på barrikadene, hva har gledet og skuffet deg mest?
– Det som skremmer, er at vi flykter fra de grunnleggende problemene, lukker øynene og baserer oss for mye på ønsketenkning og uvesentligheter. Vi trenger en inspirerende debatt som tar utgangspunkt i realitetene og fokuserer på mulighetene som ligger i krisen.
– Siden jeg er 83, kan man jo mistenke at det er alderen som har fratatt meg gløden og optimismen, men realiteten er at jeg har blitt stadig mer radikal med alderen fordi det er for få unge som ser at det faktisk er en revolusjon som trengs.
Damman om bøker, filmer og sitater
Favorittbok: «The Chalice and the Blade», av Riane Eisler. Den beskriver en historisk tid da menneskene levde i et harmonisk omsorgs- og delingssamfunn.
Erik kommer snart med egen ny bok, «Verdirevolusjon». Her har han forflyttet seg til fremtiden, og ser tilbake på perioden 2000-2050.
Favorittsitat: «Det er meningsløst at de som allerede har for mye, skal få enda mer, før de som har for lite skal få nok.»