Når vi snakker om innovativ resirkuleringsteknologi, er det få selskaper i verden som kan matche Tomra. Selskapet har gjennom 52 år vært en pioner innen automatiserte pantesystemer, og så sent som i fjor ble selskapet kåret til Norges mest innovative virksomhet.
Nå ruller selskapet ut sin nyeste innovasjon, R2-pantemaskinen. Vi tok turen ut til Asker for å ta den nye pantemaskinen i øyesyn og fikk se hvordan Asker selskapet med over 65% markedsandel i verden nok en gang flytter grensene for hva som er mulig.
Historien bak R2 handler ikke bare om teknologi – den handler også om innovative grep Tomra har gjort for å utvikle nye produkter både raskere og billigere, og bak det hele ligger Tomra’s jakt på gode samarbeidsgevinster, arbeidet med kontinuerlig forbedring og et dypt engasjement for å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid.
Vi ble tatt i mot av produktsjef Jonas Døvik som har jobbet med R2 utviklingen helt siden de viste en tidlig demo på EuroShop, verdens største retailmesse i Düsseldorf, Tyskland. Vi møtte en entusiastisk leder som både fortalte og viste oss hva R2 egentlig betyr for både Tomra, butikkdriverne og oss som kunder.
En teknologisk revolusjon
-Tomra R2 representerer det siste innen optisk gjenkjennelse og materialhåndtering, og vi har designet maskinen slik at den kan håndtere store volum på kort tid. Tro det eller ei, men maskinen kan faktisk ta imot opptil 100 flasker i minuttet, og du kan faktisk tømme hele posen med tomflasker inn i maskinen i en sveiv, – og så tar maskinen seg av resten. Dette gjør den ideell for travle supermarkeder og butikker som ønsker å tilby en rask og effektiv panteopplevelse, forklarer Døvik oss.
-I det vi kaller «multi-feed» panting, kan kunder tømme hele poser med flasker og bokser direkte i maskinen på én gang. Dette har tidligere vært forbeholdt større butikker, men Tomra R2 gjør denne teknologien tilgjengelig for alle.
Han forklarer videre at maskinen benytter seg av avansert sensorbasert teknologi som skanner hver enkelt flaske for å gjennkjenne en rekke parametere, som blant annet strekkode, form, vekt, metaldeteksjon osv. Hver enkelt flaske sjekkes mot en database og sorteres med høy presisjon.
R2 kan tilpasses nye flasketyper og materialer etter hvert som de kommer på markedet. Dette sikrer at maskinen forblir relevant og i stand til å møte fremtidens resirkuleringsbehov, uavhengig av emballasjetrender.
Innovative funksjoner for enklere panting
Ikke bare lanserer Tomra nå en helt ny maskin, de introduserer også to nye funksjoner som de mener vil forbedre panteopplevelsen for kundene:
- Digital Pantelapp: En papirløs kvittering som sendes direkte til kundens mobiltelefon – ingen app nødvendig. Dette gjør prosessen mer miljøvennlig ved å redusere papirforbruket, samtidig som det gir kunden en enklere måte å holde oversikt over panten sin. Den digitale brukerreisen gjør også at kunden slipper å vente på at maskinen skal bli ferdig. Man kan helle inn så mange poser med pant man vil og når man er ferdig kan man gå rett å handle. Når maskinen er ferdig med å telle panten vil man motta en kvittering på mobilen.
- Donasjon til Veldedighet: Mulighet for å donere panten til ulike veldedige organisasjoner direkte fra maskinen. Dette gir kundene en enkel måte å støtte gode formål og engasjere seg i samfunnsansvar.
To gode funksjoner som viser vei for hvordan teknologi kan forbedre hverdagen.
Teamet Bak R2
Bak suksessen til Tomra R2 står et engasjert team som har kombinert ekspertise innen resirkuleringsteknologi med en lidenskap for innovasjon.
Jonas Døvik er full av lovord for hvordan teamet har samarbeidet på tvers av funksjoner og avdelinger.
– Dette tette samarbeidet har vært avgjørende for å utvikle en maskin som møter både dagens og morgendagens behov, og vi har gjort flere grep som har kortet ned utviklingstiden betydelig, forklarer han oss.
-En viktig faktor i utviklingsprosessen har vært bruken av 3D-simuleringsverktøy og 3D-printere. Ved å kunne simulere flasker og boksers reise gjennom maskinen kan man teste ut forskjellig design og raskt produsere fysiske komponenter, sikk at teamet sparer mye tid og ressurser. Tidligere kunne det ta uker å få produsert nye deler, men med 3D-printere kan justeringer gjøres og nye deler printes på samme dag. Dette har muliggjort hyppige iterasjoner og kontinuerlige forbedringer av maskinen.
Innovasjon gjennom hyppige iterasjoner
Tomra er ikke ukjent med en iterativ tilnærming til produktutvikling, men i arbeidet med R2 har både antall iterasjoner og tidlige tester blitt tatt til et helt nytt nivå, utdyper Døvik engasjert og fortsetter,
-I stedet for å vente til produktet var ferdig utviklet, valgte vi å lansere prototyper for testing i reelle omgivelser på Kiwi i Lier og Coop Mega på Carl Berner i Oslo. I disse butikkene har R2 blitt prøvd ut i reelle omgivelser, der både butikkansatte og kunder har bidratt med verdifulle innspill. De konkrete tilbakemeldingene har vært avgjørende for finjusteringen av produktet.
-Både når det gjelder hastigheten på maskinens gjenkjenningssystem og håndteringen av ulike typer emballasje, har testingen i butikkene vært essensiell.
–De nære tilbakemeldingene har gitt utviklingsteamet muligheten til å gjøre justeringer i sanntid. Dette har sikret at maskinen er så brukervennlig og effektiv som mulig, i tillegg til at det har gjort utviklingstiden betraktelig kortere, smiler han.
Med bærekraft som kjerneverdi
Som en global leder innen resirkuleringsteknologi er bærekraft en integrert del av Tomras virksomhet. R2 er bygget for å være både energieffektiv og holdbar, med materialer som tåler høy belastning og lang levetid. Dette reduserer behovet for vedlikehold og minimerer miljøbelastningen.
Maskinen er også designet med tanke på fremtidige resirkuleringsutfordringer. Etter hvert som nye materialer introduseres, vil R2s avanserte sensorer og algoritmer kunne tilpasses for å håndtere disse. Dette gjør at maskinen ikke bare møter dagens behov, men også er klar for morgendagens utfordringer.
Fjernovervåking i sanntid
Med integrasjon av IoT-teknologi kan R2 overvåkes i sanntid, noe som gir både butikkansatte og Tomra full oversikt over maskinens tilstand. Dette muliggjør proaktivt vedlikehold, optimalisering av drift og redusert nedetid. Fjernovervåking og dataanalyse gjør det også enklere å optimalisere ytelsen på tvers av ulike lokasjoner.
Den avanserte teknologien sørger for at maskinen kontinuerlig kan tilpasses til nye emballasjetrender. R2 kan konfigureres til å gjenkjenne nye typer flasker og bokser, noe som sikrer at maskinen alltid ligger i forkant av utviklingen.
Tomras globale innflytelse
Tomra spiller en sentral rolle globalt når det kommer til resirkulering og bærekraft. Med teknologi i bruk i over 80 land, og med over 85.000 panteautomater i drift bidrar selskapet til å redusere miljøavtrykket på tvers av kontinenter. Tomra har vært en nøkkelaktør i å fremme sirkulærøkonomi ved å legge til rette for effektiv innsamling og gjenvinning av materialer som plast, glass og metall.
Gjennom sine løsninger har Tomra bidratt til å redusere plastforurensning og fremme gjenbruk av verdifulle ressurser. Ved å gjøre resirkulering enklere og mer tilgjengelig, hjelper de verdenssamfunnet med å ta viktige skritt mot en mer bærekraftig fremtid og vi i Innomag forlot Asker med en god følelse om at Norge i Tomra har et globalt fyrtårn som viser vei mot en mer sirkulær og bærekraftig verden.