Studentlaget WARR Hyperloop fra TU München har for andre gang blitt kåret til vinnere av Elon Musks konkurranse, som går ut på å utvikle fremtidens transportsystem. Nå kommer de til Norge for å dele sine erfaringer.
(InnoMag opplyser om at Patentstyret er en del av content marketing-programmet vårt INSPIRE. Gå ikke glipp av gratis-arrangementet ”Technology Game Changer” ved å sikre din billett HER)
– Jeg elsket ideen om å jobbe med noe som fortsatt er helt nytt og som kan komme til å ha stor nytteverdi for en hel verden om bare noen få år, sier teknisk sjef på studentlaget WARR Hyperloop, Anna Branz.
Konseptet Hyperloop ble opprinnelig foreslått av Tesla- og SpaceX-gründer Elon Musk i 2013. Han la det frem som et «åpen kildekode»-prosjekt, hvor idéen var å bygge en bane mellom San Francisco og Los Angeles i California. Målet hans var at andre skulle bli inspirert og hjelpe til med å sette idéen ut i livet.
I 2015 utlyste han derfor en studentkonkurranse, der han utfordret studenter til å være med å utvikle det han mener kan være svaret på fremtidens transportsystem. I januar og august i år ble første og andre konkurranse holdt, og det var tilslutt studentene fra det tekniske universitetet i Münchens som stakk av med begge førsteplassene.
– Jeg synes det er flott at det arrangeres en global konkurranse for å utvikle en ny type transportsystem. Idéen om at vi trenger noe annet enn biler, er virkelig i ferd med å spre seg, sier Branz, som til daglig studerer til å bli mekanisk ingeniør.
Så hva er egentlig Hyperloop? Kort forklart består den av et rørsystem med lavt trykk (ca 100 Pa), hvor en passasjerkapsel drives fremover av lineære induksjonsmotorer og luftkompressorer. Systemet reduserer luftmotstand mot passasjerkapselen, og fjerner friksjon fra hjul, slik at den kan transporteres i høy hastighet med lavere energiforbruk enn tog.
Hastighetene kan i teorien komme opp i 1200 kilometer i timen og blir det nye transportsystem en realitet, vil det kunne gjøre hverdagen til pendlere og andre reisende betydelig mer effektiv. Med Hyperloop vil det for eksempel bare ta i underkant av en halvtime å reise de rundt 500 kilometerne fra Oslo til Trondheim.
I tillegg til å muliggjøre transport, skal en Hyperloop være selvforsynt med strøm ved hjelp av fornybar energi som for eksempel vind og sol, og kinetisk bremseenergi.
En realitet om 5-7 år?
Studentlagene ble under den første konkurranse utfordret til å lage den beste passagerkapselen, bedømt ut ifra design og hastighet, mens man under konkurranse nummer to ble bedømt utelukkende på hastighet. Under konkurranse nummer to kom det tyske teamet, bestående av 30 studenter fra 15 ulike nasjoner, til slutt opp i en hastighet på 324 km/h, noe som sikret dem førsteplassen for andre gang på rad.
Når tror du at Hyperloop vil kunne bli en realitet?
– Det er vanskelig å si, men den første banen kan muligens være en realitet allerede om fem-syv år, tipper Branz.
Musk kaster iallfall ikke bort tiden og har nå utlyst en tredje studentkonkurranse, der utfordringen igjen er å lage den raskeste passagerkapslen. WARR Hyperloop er allerede godt i gang med forberedelsene, kan Branz fortelle.
–Vi jobber nå med å bygge et nytt vinnerteam. Vi har ikke snakket så mye om det nye konseptet ennå, men jeg regner med at de kommende deltagerne allerede har noen gode idéer på hvordan vi kan vi kan stikke av med seieren neste år også.
Kommer til Norge
Under Oslo Innovation week, som tar sted neste uke, arrangerer Patentstyret i samarbeid med Forskningsdagene, gratis-seminaret ”Technology Game Changer”, for alle som er interessert i å vite mer om hvordan innovasjoner som Big Data, kunstig intelligens og miljøvennlige teknologioppfinnelser er med på å forme morgendagen.
På seminaret kommer også Branz og flere representanter fra WARR Hyperloop til å snakke mer om hvordan selve poden er designet, og hvordan de jobbet for å komme frem til vinner-konseptet.
– I tillegg kommer vi til å dele våre inntrykk og erfaringer fra konkurransen, og det blir også anledning for publikum til å stille spørsmål de brenner inne med, avslutter hun.
Lyst til å vite mer om de største teknologiinnovasjonene akkurat nå, kan du sikre deg din gratisbillett til ”Technology Game Changer” HER.