Nordmenn genererer i snitt 26 kilo elektronisk avfall hvert år, og topper dermed den globale statistikken. I sammenheng med Black Week lanserer derfor det norske digitale strømselskapet Tibber fikseverksted for egenprodusert elektronikk. All fortjeneste vil gå til WWF og TV-aksjonen.
– Smart teknologi kan hjelpe forbrukerne med å redusere strømforbruket sitt. Men all omsetning av forbrukerelektronikk har en bærekraftsutfordring også, og bransjen må gjøre sitt for å takle den. I global sammenheng er vi en liten produsent, men alle bekker små gjør en stor å. Derfor starter vi fikseverkstedet, sier Edgeir Aksnes, adm. dir i Tibber.
Elektronisk avfall er den raskest voksende avfallsstrømmen fra husholdninger. Ifølge rapporten The Global E-waste Monitor 2020 kaster vi årlig over 50 millioner tonn elektronisk avfall globalt, bare 17,4 prosent av ee-avfallet i 2019 ble resirkulert. Selv om vi i Norge er flinke til å resirkulere, kaster vi for mye, og er det eneste landet i verden som kommer i kategorien mer enn 25 kg per person.
Bruker Black Week til å sette fokus på elektronisk avfall
På fikseverkstedet repareres produkter som kommer i retur eller er defekte fra produksjonen, og legges ut for salg til redusert pris. Første produkt innom fikseverkstedet er Tibber Pulse, et produkt som selges i Norge og i Sverige. Det kobles til strømmåleren i hjemmet, og gir full oversikt over strømforbruket, slik at det er lettere å identifisere sparepotensiale.
Et begrenset antall reparerte Tibber Pulse ble lagt ut for salg 23. november, samtidig som Black Week startet. Likevel har Tibber fokus på miljøaspektet ved forbrukerelektronikk hele året.
– Vårt viktigste bidrag er å utvikle teknologi som varer lenge, og som kan brukes til å redusere forbruk. Men fikseverkstedet gir også kundene mulighet til å ta mer miljøbevisste valg. Hvis de kan godta noen skjønnhetsfeil og mindre glossy innpakning, så er dette fullt brukbar elektronikk. Det viktige er jo at den blir satt i jobb for å redusere strømforbruket, sier Elisabet Kjerstad Bøe, bærekraftsjef i Tibber.
Et voksende problem
I Norge slipper vi ut 8400 tonn plast i naturen hvert år, omtrent 6 ganger mer per innbygger enn i Danmark og Sverige. Plast er ikke det eneste avfallet som er viktig å få orden på, men er en av de mest synlige “synderne”. Derfor vil inntektene fra salget bli donert til TV-aksjonen 2020, slik at WWF kan bekjempe plastutslipp i havet.
– Under årets TV-aksjon samlet WWF inn penger fra privatpersoner og bedrifter til å bekjempe plastproblemet der det er aller størst; nemlig i fire land i Sørøst Asia, og vi er takknemlige for at Tibber er med oss i den kampen. For WWF er det avgjørende at vi skaper en sirkulær økonomi og får materialene tilbake i omløp. Det gjelder ikke bare plastavfall men også andre stoffer som har stor påkjenning på miljø og klima, som elektronisk avfall, sier Christine Spiten, Senior Advisor i WWF.
Pressemelding, Tibber.