Innovasjon Norge har denne uken gitt Thor Medical i Telemark et lån på hele 90 millioner kroner gjennom Grønn industrifinansierings ordningen.

Thor Medical har utviklet en innovativ produksjonsprosess for såkalte alfaemittere basert på naturlig forekommende thorium. Disse isotopene er sentrale i neste generasjons kreftbehandling, som utnytter alfastråling til å ødelegge kreftceller med presisjon, og skåner friskt vev. Dette representerer et betydelig skritt i retning av mer effektiv og skånsom behandling for kreftpasienter.

Selskapet tildeles et lån på 90 millioner kroner for å sikre finansieringen av Thor Medicals første fabrikk av kommersiell skala, AlphaOne. Selskapet hentet 173 millioner kroner i en rettet emisjon i desember. Sammen med lånet bidrar emisjonen til å fullfinansiere fabrikken gjennom bygge- og oppstartsfasen.

– Thor Medical representerer en viktig industri for Norge. Helsenæringen er en av eksportsatsingene regjeringen har gitt oss ansvar for, og målet er å øke eksporten. Det gjør vi gjennom systematisk arbeid der bedriftene kan benytte seg av mange av våre ordninger. Som en representant for prosessindustrien også, viser Thor Medical at norske virksomheter kan bygge videre på den kompetansen vi her i landet har opparbeidet over lang tid, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli i en kommentar.

Thor Medical startet produksjonen av alfaemittere ved sitt pilotanlegg på Herøya i fjor høst, og har mottatt gode tilbakemeldinger på produktprøvene de sendte ut før jul.– Oppstarten av vårt pilotanlegg på Herøya har vært en suksess. Vi har fått bekreftet kvaliteten av våre produkter og signert tre kommersielle salgskontrakter med farmasøytiske kunder. Lånet fra Innovasjon Norge er en viktig del av finansieringen som kreves for å etablere kommersiell produksjon av alfaemittere, og vi har bygget et solid grunnlag for å fatte en endelig investeringsbeslutning for AlphaOne før utgangen av første kvartal, sier Jasper Kurth, administrerende direktør i Thor Medical.

Grønn industrifinansiering er nødvendig for å bygge ny industri i Norge

Innovasjon Norge forvalter Grønn industrifinansiering på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet. Ordningen skal bidra til å finansiere store, kapitalkrevende prosjekter, og til å sikre at private investorer stiller med kapital til prosjektene. Pågangen hos Innovasjon Norge viser tydelig at det er behov for ordningen: Mer enn 40 bedrifter ekter har kontaktet Innovasjon Norge om muligheter for finansiering av deres prosjekter etter at ordningen ble lansert i september.

– Vi opplever stor interesse fra en rekke bedrifter og ulike næringer for risikoavlastning til store industriprosjekter. Dette er prosjekter med ulik risikoprofil og kapitalbehov. Slike store industriprosjekter i en bredde av næringer er av stor betydning for å skape nye næringsstrukturer, industriutvikling og omstilling, sier Håkon Haugli i Innovasjon Norge.

Prosjektene kommer fra en rekke bransjer – som prosessindustrien, solindustri, skog-, tre- og bioøkonomi, karbonfangst og lagring og grønn skipsfart. Dette er komplekse prosjekter, og mange av dem har utgangspunkt i etablert industri. Innovasjon Norge har dialog direkte med alle søkerne.