Snart kommer du og jeg til å produsere strøm selv. Resten av strømmen du trenger til huset ditt kjøper software i skyen automatisk for deg; akkurat de timene eller minuttene i døgnet når strømmen er aller billigst. Dette er fremtiden.
Energimarkedet er i enorm endring. Ikke bare i oljebransjen, men også i elektrisitetsbransjen. I alle markeder finnes det en hylle for å lagre varer som ikke blir solgt. Slike lagringsplasser har ikke eksistert i kraftmarkedet.
Norge produserer mye ren energi. Vannmagasinene i de norske fjellene fungerer som enorme kraftlager. Åpner man slusene kan Norge produsere kraft på kort tid når markedet trenger det. Slik er ikke kraftmarkedene på verdensbasis.
Den største andelen elektrisk kraft global blir produsert i varmekraftverk med kull eller atomkraft. Treghet i de termiske prosessene gjør til at disse kraftverkene må produsere mer damp enn det som er behovet til en hver tid i strømmarkedet. Overskuddsenergien slippes rett ut i luften. Økende innslag av uforutsigbar produksjon fra sol og vind fører til mer fyring for kråkene i kull- og atomkraft- verkene for å opprettholde strømkvaliteten.
Men strøm fra fornybar energi er det vi alle vil ha. For at sol som skinner på dagen skal varme og lyse opp husene våre på kvelden må vi kunne lagre strømmen som blir produsert til vi har mest bruk for den.
Nye aktører og ny teknologi setter bransjen på hodet. I april kom Tesla med sin PowerWall. For 3.000 dollar får du et batteri som kan lagre syv kWh. En gjennomsnitts husstand i Norge bruker 2,5 kW i snitt per time. Med seks til syv PowerWall kan du dekke husstandens kraftbehov når du ikke har tilgang til solkraft, for eksempel.
I 1987 måtte man betale 60.000 kroner for en 60 megabyte harddisk. I dag får du åtte gigabite minnepinner for 150 kroner. Den samme revolusjonen venter mange vi vil se i kraftmarkedet, og det er dette vi jobber med og brenner for.
Vår programvarer lager engergiprognoser for hvert enkelt hus ut fra kunnskap om huset, kunden, strømkontraktene og lokalt værvarsel. Således kan kunden få en personlig anbefaling om hvordan han bør innrette seg de neste timene og døgnene for å holde en så lav strømregning som mulig uten å miste komforen. Kunden kan også la programvaren styre last automatisk. Vi er ledende i Norden, og en av de største utfordrerne i Europa. Skal vi følge med i timen, eller lede timen, må vi – som andre norske bedrifter – fortsette å tenkte nytt.
Vi vil se flere hus med en kombinasjon av solceller på tak og batterier til strømlagring. Det åpner for at hvert enkelt hus kan både kjøpe og selge strøm fra/til nettet. Her er det et spennende marked. Som produsent av egen strøm er det en klar fordel å fylle opp batteriene når strømmen er billigst. For å gjøre dette trenger man tilgang til avansert programvare som automatisk styrer lading, egenproduksjon og kjøp/salg fra/til offentlig nett. Programvare som logger alle måleverdier både inn og ut og sørger for riktig fakturering begge veier for den nye energikunden som vi kaller prosumer. Og som samtidig sørger for at alle statistikker og rapporter til offentlige myndigheter og regnsskapssystem blir gjengitt korrekt og til rett tid.
I dag analyserer vi værmeldinger og forbruk fra våre kunder. Det vil si data fra 15 millioner husstander som har smartmålere. Vi får inn store mengder data og jobber med å behandle disse opplysningene slik at de gir svar til dere der ute. Kraftselskapene kjøper analysene fra oss, i tillegg til at vi spår etterspørselen time for time de neste 48 timene. I dag er strøm nemlig priset hver time, men dette vil snart endre seg.
[…] piece was first published in Norwegian on Innomag […]