Hvorfor ønsker vi, som et digitalt nyhetsnettsted, å utgi på papir i 2015? Dette har blitt kommentert i ironiske ordlag som ”åh, så innovativt, da». Og da er min kommentar at; Ja, det er faktisk innovativt å tenke tradisjonelt i 2015.
Våre menneskelige hjerner har ikke utviklet seg i samme fart som de ekstreme teknologiske «fremhoppene» vi opplever rundt oss. Vi sliter oss ut. På tide å roe ned, i hvert fall innimellom!
Vi kaller det «InnoMag.moments». Tid for refleksjon, påfyll og inspirasjon.
Daglig bombarderes vi med digitalt støy – og de små pusterommene, de stille stundene, egen-tiden og tid til restitusjon – vil bli stadig viktigere og GULL verdt i tiden som kommer!
I det daglige navigerer vi et salig mylder av inntrykk fra store og små skjermflater.
Vi skaffer oss i høy fart en generell oversikt og en følelse av ”oppdaterthet” – og kan dermed fungere bedre både i jobb og sosialt. Dette er effektivt og hensiktsmessig – til sin bruk.
Samtidig viser ny forskning at vi lærer bedre, husker mer og fordyper oss dypere med papir i hånd. Kanskje er det da riktig å tenke at ulik bruk til ulik tid kan være nøkkelen – med en balanse mellom digitalt og papir?
I USA er signalet en stagnasjon i salget av lesebrett, og i England opplever man at e-boksalget er på vikende front. Samtidig øker salget av musikk på vinyl… Hva sier dette om det moderne mennesket i 2015? Noe vi søker etter – eller tilbake til?
Sett og hørt om papir i 2015:
«Flere studier viser at hvis du leser en tekst på papir, så får du en dypere og mer varig forståelse av innholdet. Hvis du derimot leser den samme teksten på skjerm, kan du riktignok også gjenfortelle innholdet. Men du kan ikke bruke innholdet like lett i andre sammenhenger. Kunnskapen har ikke på samme måte blitt en del av deg selv. Derfor viskes også innholdet raskere ut av minnet. Skjermen er best til overflatisk og rask lesing.» (forskning.no)
Les papirbøker sakte og gjør hjernen skarpere.
I England er e-bok-salget på vikende front. (17.jan. av Fredrik Wandrup i Dagbladet.)
Kampen mellom papirbøker og e-bøker er ikke over. Markedet for elektronisk lesestoff har ikke utviklet seg så raskt som forventet. Snarere tvert imot. Britiske bokhandlere opplever en renessanse for papirboka.
Er leserne allerede blitt mer nostalgiske og følelsesladde i forhold til «gammeldagse» bøker? Eller kanskje ser vi konturene av en gå-sakte-aksjon i samfunnet generelt, et motsvar til en teknologisk utvikling som stadig gjør oss raskere, mer effektive — og mer utslitte.
«Det finnes faktisk en «slow book»-bevegelse i USA. Man anbefaler 30—45 minutters lesning på papir daglig for å skjerpe hjernen og styrke evnen til å konsentrere seg. Og de sover bedre hvis de leser på papir før de legger seg.»
Forskeren Anne Mangen ved Lesesenteret på Universitetet i Stavanger har gjort undersøkelser som viser at forståelsen både for skjønnlitterære tekster og sakprosa er større hos dem som leser på papir. Noe av forklaringen kan være fornemmelsen av papir, den sanselige forholdet mellom hånda og boka, lukten av trykksverte, opplevelsen av å ha oversikt over tykkelsen på materialet, noe som gjør innlevelsen lettere. Papir snakker mer til følelsene enn en skjerm gjør, skal vi tro disse undersøkelsen.
Forskere har også regnet ut at lesning er et utmerket middel til avstressing. Etter bare seks minutter med en bok, er stressnivået redusert med 68 prosent. Man får mindre hodepine av å lese en papirbok. Jevnlig lesning fører også til at sjansen for å få Alzheimer blir to og en halv ganger mindre. Husk det.
Papiravis til evig tid
(av Harald Dale i Haugesund Nytt, 13.mars 2015)
Det var oppløftende sist uke da opplagstallene for avisene ble presentert. Vår søsteravis på papir, Karmøynytt, økte med 4000 eksemplarer og det er et godt eksempel på at det fremdeles er papiravisa som drar lasset og er lokomotivet både for den økonomiske og redaksjonelle utviklingen. Uttalelser fra medieprofessorer støtter meg i det utsagnet. Derfor kan jeg legge følgende floskel i munnen på papiravisa: Ryktene om min død er betydelig overdrevet.
I tillegg kommer det nå forskningsrapporter som viser at ord som vi leser digitalt ikke har samme virkningen på oss som de ordene vi leser på papir.
Professor Naomi S. Baron ved American University i Washington forklarer det slik:
– Vi får et annet følelsesmessig forhold til det vi leser på papir enn til en e-tekst. Vi blir engasjerte, derfor blir vi også mer konsentrerte og vi både husker bedre og holder bedre oversikt over det vi leser på papir. Derfor bør unger få en bok de kan fordype seg i og ikke bli pushet over til digitale brett, sier professor Baron.
Print går ikke tom for batteri
«Hvis du lurer på “hvorfor printmagasin i 2015”, så handler det om prioriteringer. Noen gode institusjoner gjør suksess med langformat-journalistikk på nettet , men det siste du trenger er en annen mediebedrift som gunner for din Facebook- feed eller kaster ”dele”- knapper i ansiktet ditt før og etter hver artikkel. Ikke del våre artikler, la dine venner og kolleger låne bladet. De vil like deg for det. Dette er tilbake til det grunnleggende.» (Co-Founder magazine)
Paper is back: Why ‘real’ books are on the rebound
«On a tablet, I can be constantly tempted, and pulled away from losing myself in the book, by notifications of incoming email, status updates, direct messages and Words With Friends moves.» (Frank Catalano on GeekWire.com)
InnovasjonsMagasinets oppfordring:
Ta kvalitetstiden tilbake. Prioriter skjermfri – innomellom. Fordyp deg, og bli inspirert og engasjert. Les, lær, fyll på, stress ned, sov godt, lev livet.
Finn dine InnoMag.Moments! Og del dem gjerne med oss fremover!
Det er vel noe av det dummeste og beste jeg har lest.
Dumt fordi man snakker om å utgi noe på trykk som innovasjon. Da vet man vel ikke hva innovasjon er…
Bra fordi jeg er enig i at vi skal ta tiden tilbake.
BT 🙂