Kathrine Molvik (36) har med bedriften FeC brakt delingsøkonomien inn industrien, og skapt en helt ny tjeneste som har potensial til å fungere på en måte markedet ikke forventer.
Sveisekompetansen i Norge står for hurtig fall, og hindrer kvalitet, sikkerhet og konkurransedyktige leveranser fra norske bedrifter. Dette ønsket Kathrine Molvik (36) å gjøre noe med, og startet den sveisetekniske gründerbedriften FeC AS i Knarvik i 2014.
Gründerens forretningsidé er å bygge opp et internasjonalt kompetansesenter for material- og sveiseteknologi som håndterer hele verdikjeden fra utdanning av fagarbeidere, til forsking og utvikling av industrien. Med dette vil FeC ta et fag med lange tradisjoner og løfte det inn i den digitale og robotiserte fremtiden.
– Det er dette vi kaller disruptiv innovasjon, en «game-changer», og er det noe vi trenger mer av i omstillingen av norsk næringsliv, så er det nettopp det, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge og juryleder i Female Entrepreneur 2016, Anita Krohn Traaseth.
Blant årets seks finalistene var blant annet Karen Dolva (25) med No Isolation som utvikler en avatarrobot for langtidssyke barn og Mona Jensen (41), damen bak high-end merket Tom Wood. Alle finalistene fikk 50 000 kroner hver, men det var altså fembarnsmoren Molvik som imponerte juryen mest og dermed stakk av med hovedpremien på en halv million kroner.
– Vinneren innoverer i en tradisjonell, konservativ og svært mannsdominert bransje, og har potensial til å fornye og forandre en næring. Hun ser helheten og muligheten i å anvende et tradisjonelt fag i en ny tid. Tross nedgang i oljerelatert industri og en tøff start har hun allerede klart å finne nye markeder og snudd opp ned på tradisjonelle forretningsmodeller, sto det i jurybegrunnelsen, som ble lest opp av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit.
Hva skal du bruke pengene på?
– Vi skal først og fremst bruke pengene våre på å bygge vårt eget kompetansesenter, dette for å kunne ha et lokalt utgangspunkt. Så har vi jo en del forskningsprosjekter på gang som vi også trenger penger til, sier hun til InnoMag.
Ny rekord
Aldri har flere kvinner søkt om å bli Female Entrepreneur. Prisen, som tidligere het Årets gründerkvinne, ble først arrangert i 2009 av Innovasjon Norge og Nærings- og fiskeridepartementet. Mens det var rundt 30 søkere de første årene, var det i år hele 130 søkere som meldte seg på konkurransen om å vinne tittelen og en halv million kroner.
– Vi er ”at an all-time high” og jeg er imponert over den bredden som årets finalister representerer. Her ser vi innovasjoner som kan være med å markere Norge i nye, internasjonale markeder, sier Traaseth.
På tross av den store økningen av søknader, er mangelen på kvinnelige gründere med vekstambisjoner fortsatt stor. Hvert år etableres det rundt 50 000 selskaper, men mange av disse selskapene er enkeltpersonforetak uten ambisjoner utover det å skape sin egen arbeidsplass. Ifølge statistikk fra SSB utgjør kvinner 30 prosent av gründerne i Norge. Blant etablerte av aksjeselskap er det bare tjue prosent kvinner.
[…] uken har gitt oss kvinnedagen og årets kvinnelige entreprenør er behørig kåret og feiret, også i våre […]