Abelia har annektert Obamas valgkamp mantra og fronter det prekære behovet for innovasjon i offentlige anbudsprosesser. Dette kan ha stor betydning for å fremme innovasjonskraften i næringslivet.

Det har lenge murret i IT-bransjen. Aktørene i bransjen er skjønt enige om at dagens praksis for IT-anskaffelser i det offentlige fungerer for dårlig. I IKT-Norge mener man at offentlige anbudsprosesser er blottet for innovasjon. Resultatet er at offentlige milliarder går til spille og at befolkningen får dårligere tjenester enn de ellers kunne ha fått. Derfor vil Abelia, i samråd med bransjen, utforme en plattform for bedre offentlige IT-anskaffelser.

Som styreleder i en innovativ teknologibedrift på Vestlandet, hilser jeg initiativet velkommen.  Hvis offentlig sektor skal klare å hente ut potensialet som ligger i innovative IT-anskaffelser, må det tenkes nytt rundt anbudsprosessene.

Den viktige leverandørdialogen

 Bransjen har allerede kommet med en rekke forslag til forbedringer.  Et av innspillene fra Abelia er å utvide samarbeidet med leverandører i behovsfasen, slik at utfallsrommet for mulige løsninger økes. Selv om offentlige virksomheter benytter såkalte dialogkonferanser med leverandørene i tidlig fase av prosjektene, er det ofte for sent. Spesifikasjonene er utarbeidet før oppdragsgiver har sjekket hva markedet kan levere av nye løsninger.

Et annet forslag som jeg mener vil bidra til å innovere den offentlige anbudsprosessen, er omvendte konkurransearenaer. Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge har uttalt at vi har mye å lære av Sverige og Tyskland på dette området. Fremfor å utarbeide omfangsrike kravspesifikasjoner, som det brukes flere årsverk på å utarbeide og besvare, har de snudd på flisa og beskriver i stedet et problem og spør hvem som kan løse det til hvilken pris.

Innovative småbedrifter

Det offentlige går glipp av mye innovasjon når småbedrifter i stor grad utelates i anbudsprosessene. Når det gjelder innovasjon er det ikke alltid størrelsen det kommer an på.  Derfor bør det offentlige gi små og mellomstore bedrifter insentiver til å delta, for eksempel ved at en andel av kontraktene tildeles mindre bedrifter.

Parallelt må det satses på forenkling av anbudsprosessene. I Norge har store IT-anbud blitt så omfattende og med så stor risiko, at stadig færre leverandører byr på disse. I fjor var det i snitt kun 1.6 leverandør som leverte anbud. Konkurransen er svekket, med den sannsynlige konsekvens at offentlig sektor ikke får de beste løsningene.

Positive politiske signaler

Den nye regjeringen har signalisert at offentlig sektor skal fornyes, og at den ønsker å hente ut  potensialet som ligger i innovative IT-anskaffelser.  Dette er positive signaler som kan ha stor betydning for å fremme innovasjonskraften i næringslivet.

ErnaSolberg
Erna Solberg i møte med næringslivet i Sogn og Fjordane

Både Erna Solberg og Kristin Skogen Lund var nylig på besøk i Sogn og Fjordane og møtte ledere fra det lokale næringslivet, blant annet Paneda DAB AS. Til tross for sin beskjedne størrelse, har Paneda utkonkurrert lang større aktører med sin innovative transmisjonsteknologi. Budskapet til statsministeren og NHO sjefen var helt i tråd med det initiativet Abelia nå fronter; økt dialog med leverandørene om spesifikasjoner og løsninger, og økt fokus på kvalitet og innovasjon.

Pris som eneste konkurranseparameter fungerer dårlig når det er snakk om å skape de beste løsningene. Paneda har f. eks utviklet et unikt kringkastingssystem for veitunneler, og et overvåkningssystem som umiddelbart varsler om feil. 22. juli demonstrerte at det ikke hjelper å ha et nødvarslingssystem, hvis man ikke kan være sikker på at det fungerer.  Det kan bli dyrt å kjøpe billig, spesielt når det gjelder samfunnssikkerhet.

Så får vi håpe at budskapet synker inn og gir seg utslag i innovative løsninger, til glede for både det offentlige og næringslivet.

                                                                      ——–

 MereteLutkenMerete Lütken

Merete Lütken er styreleder i Paneda DAB AS som leverer innovative transmisjonsløsninger for digital radio. Selskapet har utviklet unike kringkastingssystem for blant annet veitunneler.

Lütken har 20 års ledererfaring fra norsk næringsliv og bred styreerfaring fra en rekke bransjer. Hun  er styreleder i Paneda Dab AS, styremedlem i Tocircle Industries AS og Tocircle Power systems AS, nestleder i styrenettverket Styrelederen og leder av tankesmien Women on Boards. Hun er forfatteren bak finansthrilleren Supergirl, og en av bidragsyterne til boken Getting Women on to Corporate Boards. A Snowball Starting in Norway.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here