Danket ut 30 europeiske konkurrenter i kampen om 200 millioner kroner.

Stavanger har sammen med Manchester og Eindhoven blitt tildelt et femårig EU-prosjekt om “smarte byer og samfunn”. Et prosjekt som går under navnet Triangulum.

Den industrielle kraften bak prosjektet er Lyse Energis langvarige satsing på smarte hjem, og tilknyttede løsninger. Selskapet begynner neste år en storstilt utrulling av smarte strømmålere, med tilhørende smarte hjemmeløsninger i Rogalands-området.

Stavanger kommune har valgt ut to byakser – nord-sør (Paradis – Hillevåg) og øst-vest (Forus), som vil være testområder for partnerskapets løsninger.

Vekst i hele regionen
Rammebevilgningen til de tre fyrtårnbyene er på 200 millioner kroner. Prosjektet blir en pilot innen mobilitet, energi og IKT i EUs store forskningsatsing Horizon 2020.

Stavanger kommune vil lede det lokale arbeidet i partnerskap med Greater Stavanger, Lyse Energi, Rogaland fylkeskommune og Universitetet i Stavanger.

– Sammen skal vi de neste fem årene gjennomføre konkrete, smarte løsninger som virker inn på hverdagen til folk i Stavanger og kan spres til andre bysamfunn i verden. Samtidig får vi nå tilgang til et omfattende nett av internasjonal kompetanse på smarte løsninger, sier fungerende ordfører Bjørg Tysdal Moe i Stavanger kommune.

Ved siden av Lyse stiller Universitetet i Stavanger blant annet med sterke fagmiljøer innen nettsky-teknologi og «big data».

bjørg-tysdal-moe-150x210

Stavanger-ordfører Bjørg Tysdal Moe.

 

Danket ut 30 andre

Totalt deltok 30 andre europeiske samarbeidsprosjekter i EU-kampen.

Partnerne i Stavanger skal samarbeide med tilsvarende grupperinger i Eindhoven og Manchester. I tillegg til de tre utpekte fyrtårnbyene, skal Leipzig, Praha og Sabadell være med som såkalte følgebyer, der ulike løsninger skal overføres og prøves ut videre.

Partnerskapet Greater Stavanger har ledet gruppen som i mai leverte søknaden til prosjektet.

– Smart teknologi blir et av framtidens store vekstområder. Den som vil være med og utvikle framtidens bærekraftige løsninger for urbane samfunn, bør nå se til Stavanger-regionen, vektlegger partnerskapet.

Partnerskapet retter en takk til Stavangerregionens Europakontor som overbeviste dem om å gå inn i prosjektet, og til Norges Forskningsråd som tildelte forprosjektmidler.

– Stavanger har fremstått som en meget attraktiv søkerby, ikke minst takket være solid lokal forankring samt tydelig involvering av et offensivt næringsliv. Forskningsrådet gratulerer, og håper Triangulum vil fungere som en katalysator for økt deltakelse i Horisont 2020, både fra det offentlige og næringslivet, sier nasjonalt kontaktpunkt for Horisont 2020 energi, Tor Ivar Eikaas i Norges Forskningsråd.

 

Fakta:

Framdriftsplan

  • Mai 2014: Stavanger, Manchester og Eindhoven søker om å få bli fyrtårnbyer i første utlysningsrunde i EU-satsingen Smart Cities and Communities (SCC1).
  • Oktober 2014: Søknaden har kommet gjennom evalueringen og EU-kommisjonen inviterer partene til forhandlinger om formell avtale.
  • Januar 2015: Formell inngåelse av avtale.

Oppstart og implementering av lokale prosjekter.

  • 2015-2017: Gjennomføring i fyrtårnbyene.
  • 2017-2019: Overføring (replikering) i følgebyene.

 

De lokale partnernes bidrag: 

  •  Stavanger kommune skal videreutvikle systemer for energioppfølging og bidra til at bygg for offentlige formål blir enda smartere.
  • Lyse Energi skal vise hvordan fiber kan utnyttes til energieffektivisering, hjemmeautomasjon og banebrytende løsninger for videokommunikasjon.
  • Rogaland fylkeskommune skal gjennomføre prøveprosjekt med batteridrevne elbusser.
  • Greater Stavanger skal sikre at utbyggere, planleggere og kommuner i Stavangerregionen får tilgang på kompetanse fra Triangulum.
  • Universitetet i Stavanger, ved CIPSI- og CENSE-sentrene, skal utvikle en nettsky-løsning for å samle data og utvikle kunnskap i prosjektet og bidra med kunnskap om energieffektivisering.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here