Nok en viktig kronikk av Tor W. Andreassen, professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole og leder av Open Innovation Lab of Norway’s faglige råd.


Norge har i mange år hatt en robust økonomi, støttet av våre naturressurser som olje, gass og fisk. Likevel, i Global Innovation Index (GII) 2024, ligger vi langt bak våre nordiske naboer. Mens Sverige, Finland og Danmark befinner seg blant de ti mest innovative landene, har Norge falt fra 19. til 21. plass. Dette burde bekymre norske politikere og næringslivet – ikke bare på grunn av rangeringen, men fordi det reflekterer vår evne til å møte fremtidens utfordringer i en stadig mer digital og konkurransedrevet global økonomi. Dessverre er det lite hjelp å hente i Statsbudsjettet 2025.

Land Rangering 2024 Poeng 2024 Rangering 2023 Poeng 2023
Sverige 2 64.5 2 64.6
Finland 7 59.4 6 59.5
Danmark 10 57.1 7 57.5
Norge 21 49.1 19 49.7

Tabell 1: Norges rangering på GII relativt våre naboer 2023 og 2024.

Sverige, Finland og Danmark investerer mer målrettet i forskning og utvikling (FoU) og har sterke samarbeid mellom akademia og næringsliv. Disse landene prioriterer også en digital transformasjon som driver fremveksten av teknologi- og tjenestesektorer. Norge, derimot, har vært for avhengig av sine naturressurser og har ikke i tilstrekkelig grad satset på de digitale og kunnskapsintensive næringene som vil prege fremtiden.

Statsbudsjettet 2025 har stort fokus på stabilitet, velferd og sikkerhet, men det gir oss ikke det løftet vi trenger for å konkurrere med våre nordiske naboer. Mens regjeringen satser på havvind og økt velferd, mangler det konkrete tiltak for å akselerere digitalisering og fremveksten av teknologiintensive næringer – det som virkelig kan endre vår økonomiske fremtid.

Jeg mener at Norge har blitt for lojale til vår historie som en ressursbasert økonomi, og at vi nå står ved et veiskille. Skal vi møte fremtidens utfordringer, må vi se utover olje, batteriproduksjon, gass og havvind, og virkelig satse på teknologi og innovasjon. Vi har muligheten til å være ledende innen digitale løsninger og grønne AI-teknologier, men det krever at vi setter innovasjon høyere på den politiske agendaen.

Hva må gjøres?

I den grad rangeringen på GII er viktig og vi ønsker å klatre for å nærme oss land som Danmark, Sverige og Finland, må Norge:

  1. Øke FoU-investeringene: Vi må øke FoU som andel av BNP, og skape insentiver for private selskaper til å investere i teknologi og innovasjon.
  2. Styrke offentlig-private partnerskap: Mer samarbeid mellom universiteter, forskningsmiljøer og næringsliv er avgjørende for å utnytte vårt akademiske potensial bedre.
  3. Sats på digitalisering: Det er behov for konkrete tiltak som fremmer digital transformasjon i alle sektorer, og gjør Norge til et attraktivt land for teknologigründere og innovatører.
  4. Diversifisere økonomien: Det er viktig at vi gradvis beveger oss bort fra en økonomi som er avhengig av naturressurser og bygger opp en mer bærekraftig digital økonomi. Dette kan og må skje på skuldre av den industrien som har gitt oss så mye velferd siden 2 verdenskrig..

Statsbudsjettet 2025 gir noen nødvendige skritt i riktig retning, men vi trenger en mer målrettet og kraftfull satsing på innovasjon og teknologi – ref Digitaliseringsstrategien og Perspektivmeldingen 2024. Skal Norge utvikle en bærekraftig vekstøkonomi og bli en ledende digital nasjon innen innovasjon, må vi våge å tenke større og handle raskere. Det er ikke nok med små skritt mot digitalisering – vi trenger et langsiktig løft som matcher den digitale tidsalderens utfordringer og muligheter. Vi må bevege oss fra å være lojale til historien til å investere i fremtiden, ellers vil vi bli stående igjen på sidelinjen i det globale innovasjonskappløpet.