Privatisering kan gi økt gevinst. Men også mer usikkerhet, mener utrederne. Hva velger regjeringen?

“Velfungerende og lønnsom”. Det er konklusjonen Siva selv trekker etter å ha lest rapporten Menon Business Economics har skrevet på oppdrag av Nærings- og handelsdepartementet. Rapporten tar for seg hvordan Siva har forvaltet sin eiendomsportefølje i perioden 2004 til 2013.

– Det er med stolthet vi leser evalueringen om Sivas eiendomsvirksomhet over de siste ti år, fastslår Espen Susegg som er konstituert Siva-sjef.

Les også: Stø kurs og full fart for Siva

Og Menon Business Economics er i hovedssak positiv til Sivas innsats. Samfunnsøkonomene kommer fram til at total merverdiskapning over en 9-årsperiode endte på 753 millioner kroner. Denne merverdien er i hovedssak skapt av Sivas leietagere.

Men også med fratrekk for leietagerne gir eiendomsatsingen økonomisk mening.

“Sivas eiendomsvirksomhet fremstår i dag som et velfungerende selskap, med en liten, men kompetent organisasjon, med god måloppnåelse, og med substansielle synergier med Sivas øvrige virksomhet”, skriver Menon – som ber om at Siva må få ta større risiko i tiden fremover, for å øke potensialet for verdiskaping.

“Vår konklusjon er at vi anbefaler eierne av Siva å beholde eiendomsvirksomheten som et offentlig virkemiddel”, slår rapporten fast.

Siva-sjef Espen Susegg ser rapporten som en annerkjennelse av Siva.

– Dette er en betydelig anerkjennelse av den jobben som er gjort og en flott plattform for videre utvikling av de fysiske rom for både industriell utvikling og innovasjonssentra.

Svake prosesser

Bak den positive grunntonen stikker det frem noen klare “men” (lenke til rapporten):

• “Evalueringen viser at Siva gjennom sin eiendomsvirksomhet så langt bare i begrenset grad har bidratt til å øke
den samfunnsøkonomiske nytten gjennom å stimulere til aktivitet som sprer kunnskap i forsknings- og
kunnskapsparker.

• “Siva har i evalueringsperioden ikke hatt noen formalisert exit-strategi, til tross for at det har vært en betydelig
salgsaktivitet i perioden. Det er også vanskelig å se at det har vært en standardisert prosess for gjennomføring
av salgsprosesser”

• “Beslutningsgrunnlagene for prosjektene som legges frem for styret har variert betydelig i form og innhold, og i flere av sakene mangler investeringsanalyser“.

• Inntrykket er at beslutningene som har vært fattet ( i styret red. anm) i hovedsak er velfunderte og fornuftige, men inntrykket lar seg ikke etterprøve fordi dokumentasjonen er for dårlig.

Tre valg for Mæland

MonicaMælandKjetilRee
Næringsminister Monica Mæland

Rapporten vil bli en viktig brikke når Regjeringen skal gjennomgå det norske virkemiddelapparatet for innovasjon. Og selv om Menon konkluderer med at Siva har gjort en god jobb, trekker rapporten opp tre mulige veier videre for Siva.

Ved siden av å fortsette som nå, ser Menon for seg:

• Privatisering av eiendomsvirksomheten – gjennom børsnotering eller salg av eiendomsvirksomheten. Menon fastslår at det nye eierskapet vil avgjøre om privatisering vil gi økt verdi for, eller svekke verdien for innovasjonsvirksomheten i byggene.

• Fusjon av innovasjonsvirksomheten – departementet bør vurdere om det er større synergieffekter mellom Innovasjon Norge og Siva, enn mellom Sivas innovasjons- og eiendomsvirksomhet. Dette er utenfor mandatet Menon hadde i denne rapporten.

Dersom regjeringen velger de to siste alternativene, vil det bety at Siva står tilbake uten oppgaver.

– Begrunnelsen for eiendomsinvesteringene er en helt annen i dag enn da Siva ble etablert i 1968. Det er bra at vi nå har fått en grundig vurdering, og jeg ser frem til å gå gjennom rapporten, uttaler næringsminister Monica Mæland til Sivas nettside.

Les også: Fare for endringsagentene – om da Siva-sjef Erik Haugane kastet kortene

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here