Apper og selvmonitorering kan plassere fastlegen på museum.  Mens diagnostisering og kronikerbehandling kan like gjerne skje utenfor sykehusene. 

– Ring oss gjerne på telefon, avslutter innovasjonsdirektør Kari Kværner ved Oslo Universitetssykehus sitt innlegg på årets Gründermesse i Oslo.

Kværner brenner for å snu mye av dagens helsevesen på hodet. For å få til det trenger hun hjelp fra gründerne. Selv har hun også prøvd seg: appen Good Will skulle hjelpe pasienter å trene opp hjernens kapasitet ved hjelp av spillteknologi.

– Jeg tror det er et tidsspørsmål for når vi vil åpne opp slik at dere kan ta helsedataene deres i bruk. Mitt postulat er at både Apple og Google gjør sitt til at vi plutselig har plattformer som gjør at vi får andre løsninger der dere kan velge og ta alt med dere dit dere måtte ønske, sier Kværner.

Det innebærer at brukeren selv tar ansvar for sitt eget personvern. Kværner peker på at biomarkører, selvmonitorering og veldig mange apper som sporer og måler et eller annet, åpner helt nye muligheter.

– Jeg tror fastlegen vil bli erstattet av nettverk. Og til dels gjøre den det allerede, sier Kværner.

Hun står også bak den åpne idepoliklinikken, en åpen idekasse, som lar brukere og ansatte foreslå ideer for hvordan sykehuset kan endres.

Trenger dypere endringer

Den nye tiden er et kraftig skifte fra dagens helsevesen. Hun mener dagens sykehus til forveksling ligner på 1950-tallets utgave.

– På 1950-tallet behandlet sykehuset stort sett lungebetennelse. Pasientene var innlagt på åttesengsrom og enten døde de eller ble friske. Dette er ikke endret siden den gang, sier Kværner.

Forskjellen frem til i dag er først og fremst kraftig økning av teknologi, og lite i måten sykehuset organiseres på.

– Hjerteinfartbehandling var tidligere tre uker i senga på sykehus. I dag går det fra vondt i brystet via elektronisk EKG til en operasjon på 60 til 90 minutter. Pasienten sendes hjem dagen etterpå, sier Kværner.

– Det finnes ingen incentiv for å bygge tjenestene rundt brukeren. Det er ille at vi må tenke på hvorvidt vi skal gå til fastlegen eller til spesialisthelsetjenesten. Det er uvesentlig når vi blir syke, sier Kværner.

Selvbehandling for kronikere?

Hun ser for seg at de nye trendene fører til at både forebygging og behandling av kronikere om få år vil foregå utenfor dagens helsevesen.

– For å få til det trenger vi infrastrukturen som kommuniserer. I dag må vi fortsatt sende CD-er mellom sykehus. Vi har IKT-problemer som er grunnleggende, og gjør at vi ikke kommer lenger, sier Kværner.

Hun mener det utgjør et hovedproblem for gründere som vil inn i helsesektoren.

– Først når vi får mulighet for spredning av løsningene, blir det interessant for dere å bli med. Ellers går det med dere som det gikk med meg, sier Kværner – og viser til appen Good Will, som hun høstet mange godord og fikk flere priser for.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here