Sommeren har bydd på en rekke interessante nyheter og vi håper våre mange InnoMag-lesere er klare for en ny ukesoppsummering i en tid som ikke ligner noe vi tidligere har opplevd.
Mens temperaturene har vaket rundt 10 grader i juli har boligmarkedet opplevd en hetebølge med visningskøer og priser som når nye høyder. Så langt i år har veksten vært på hele 6,7 %. Det sier seg selv at en slik vekst ikke kan forsvares når øvrig pris- og lønnsvekst ligger rundt 1%. Utviklingen representerer dessverre et bankran av dagens unge etablerere, og de som håver inn er oss i foreldregenerasjonen som sitter på stadig økende eiendomsverdier. De rike blir rikere, og unge uten foreldre med kapital opplever terskelen for å komme inn på markedet som høyere enn Postgirobygningen.
I Asia har Ant Group, som eier verdens største mobile betalingsløsning med over 800 millioner brukere, informert om at de snart skal på børs i Hong Kong og Shanghai, og der snakkes det om en prising som langt overgår både Postgirobygget og Hong Kongs høyeste bygning, International Commerce Centre med hele 484 meter. Nesten 2000 milliarder norske kroner er mye for et selskap som så sent som i 2008 ble spunnet ut av Ali Baba. Verdiskapning i praksis!
En av sommernes mest spennende nyheter stod Reed Hastings for, Netflix gründeren har utnevnt ny toppsjef, men går ikke selv av. Den nye CEO’en skal lede streaming-kjempen sammen med ham selv. Selskapet gjør med det en lignende manøver som Huawei har praktisert i mange år. Den eneste forskjellen er at i Huawei er det tre toppsjefer som alternerer på oppgaven som CEO, mens Netflix vil ha to på vakt samtidig. Vi ser frem til å kunne se det første norske selskapet annonsere noe lignende, – og minner om at innovasjon ikke alltid innebærer nye tjenester eller produkter. Hvordan verdier forvaltes og dyrkes i 2020 er definitivt en lederutfordring og det finnes dessverre fortsatt sjefer som praktiserer ledelsesprinsipper som for lengst burde vært senket på havets bunn.
Be brutally honest about the short term and optimistic and confident about the long term.” Reed Hastings
Der nede på havets bunn vil det fremover være mulig å støte på Fabien Cousteau. Barnebarnet til den legendariske franske eventyreren Jacques Cousteau er nemlig i gang med hente inn en’ milliard kroner for å bygge en undersjøisk «International Space Station», – den skal ligge 20 meter under havoverflaten og forske på livet i havet.
Vi har også en rekke ganger tidligere skrevet om Tesla og Elon Musk som har vist en hel verden at selv en så satt bransje som bilbransjen kan innoveres på disruptivt vis, – og få land har hjulpet Tesla mer enn lille Norge med våre skattemessige insitamenter som opprinnelig var ment å redde norske THINK. Tesla’s aksjekurs fortsetter himmelferden og må sies å ha passert Burj Kalifa i Dubai som er verdens høyeste bygning med hele 828 vertikale meter. Tesla er nå verdt mer enn både BMW, Mercedes og Volkswagen – til sammen! Klarere kan man ikke peke på verdien av innovasjonskraft og satsningsvilje!
Satsningsvilje må vi også kunne si at Schibsted og Kristin Skogen Lund og Adeventa med Rolf Erik Ryssdal i spissen har utvist i sommer. Mens nordmenn flest fisket krabber og klatret i fjell kjøpte de eBAY Classified for 85 milliarder norske kroner og er nå størst i verden.
I USA har gründeren av Twitter, Jack Dorsey donert et betydelig beløp til en koalisjon av 15 amerikanske ordførere som har innført UBI, Universal Basic Income eller det vi her til lands kaller borgerlønn. De innovative ordførerne ledes av den 29 år gamle Michael Tubbs. Som ordfører i Stockton, California har han praktisert borgerlønn i over ett år med gode resultater. Koalisjonen hevder at tiden er inne for å tenke nye tanker når det gjelder å ta vare på hverandre i lokalsamfunn der mange har mistet sine jobber, hjem og verdighet. De fører nå videre tanker som den amerikanske presidentkandidaten Andrew Yang ble latterliggjort for så sent som i vinter.
Jeg hadde gleden av å møte Andrew Yang på en konferanse i Chicago i 2018 og det var der den unge serieentreprenøren fra scenen erklærte at han ville stille som presidentkandidat. Yangs kongstanke var nettopp at alle amerikanere burde få 1000 US dollar i måneden som «borgerlønn». Pengene skulle i stor grad komme fra Google, Facebook, Apple og Amazon, – de store plattformaktørene som etter hans oppfatning i praksis bruker oss som ubetalte medarbeidere før de innkasserer enorme beløp på å selge informasjonen om oss. I løpet av de siste månedene har både USA og Spania innført en korona-spesifikke varianter av dette. I Norge er forslaget, fra økonominettverket BIEN Norge, at alle norske borgere mellom 18 og 67 år skal få utbetalt 19.000 kroner i måneden. De hevder at en slik borgerlønn vil kunne motvirke den voksende ulikheten mellom fattig og rik og de mange alvorlige problemene som oppstår når mange faller utenfor myndighetenes krisepakker.
Blant dagens unge vekker slike idealistiske tanker økende interesse. Vi ser det i arbeidet mot økende ulikhet, mot plast i havet, kampen for alternative energikilder, og i satsingen på mer helhetlig helse. I dette perspektivet er det mer enn en smule provoserende at Facebook i Norge kun betaler 6 MNOK i totale skatt til Norge for 2019. Derfor var en av sommerens viktigste hendelser høringen som fant sted i Washington den 20. juli der sjefene i Amazon, Apple, Facebook og Google ble forhørt av kongressmedlemmer om deres makt og forretningsprinsipper. Spørsmålet er om de har blitt for mektige. Se mer her.
For vår egen del konkluderer vi med at sommeren går mot sin naturlige slutt. Det gjør dessverre ikke Koronapandemien. Den vil nok være med oss en god stund fremover.Vi har ingen medlemmer å miste og oppfordrer alle til å ta hensyn også utover høsten.
Ukas innovasjonsblomst sendes Kristin Skogen Lund, Rolf Erik Ryssdal og resten av teamet som har stått bak gigantoppkjøpet. Alt tyder på at verdien av god innovasjon, økt innsikt i egne data og inspirerte medarbeidere vil være vinneroppskriften også i fremtiden!
Happy Friday og Stay Safe!