Alfred Tolle er den tidligere Google-sjefen som sa opp toppjobben fordi han ville utgjøre en forskjell i verden. I juni kommer han til Operahuset og FUTURE INSIGHT 2030.
(Det opplyses om at InnoMag er mediepartner av konferansen)
Tolle er nå leder for initiativet Wisdom Together – en plattform med mål om å knytte sammen bedrifter og initiativ som jobber for å skape en bedre og mer bærekraftig verden. Han er bekreftet som en av talerne når FUTURE INSIGHT 2030 går av stabelen for sjette gang den tolvte juni.
FUTURE INSIGHT 2030 arrangeres av Inspirator – i år i samarbeid med Deloitte, Itera og Open Innovation Lab of Norway. I tillegg til Tolle finner vi blant annet “Institute of Brilliant Failures”-grunnlegger professor Paul Iske, Stanford-professor og Open Innovation-guru Henry Chesbrough og Meltwater-gründer Jørn Lyseggen på talerstolen.
Billetter til eventet kan du skaffe her.
FUTURE INSIGHT 2030 er i år partner for SEED Forum Global, som avholder SEED Forum og jubileumsfest i Operaen samme dag. Du vil derfor kunne kjøpe adgangstegn som sikrer deg plass til begge eventene via vår påmeldingsside.
Ville bruke Google-posisjon som plattform
I et intervju med Richard Whittaker hos Works & Conversations forteller Tolle om tiden hos Google, og om hvorfor han til slutt bestemte seg for å forlate en lederstilling hos selskapet “alle” vil jobbe for.
Ved et møte i Dublin på den tiden Google “bare” tjente 50-60 milliarder dollar i året stod noen av topplederne i selskapet på scenen og sa at målsetningen var å bli et hundre millioner dollar-selskap. Tolle – som var salgssjef for Skandinavia og Benelux-regionen – var også til stede, og spurte like godt: “Hvorfor?” Til stor forundring og noe irritasjon.
Senere ble han konfrontert med dette. “Hva var egentlig hensikten med det spørsmålet, Alfred?”, lurte hans nærmeste sjef. Tolle var ikke i tvil om svaret:
– Du vet hva hensikten med spørsmålet er. Jeg begynte i Google for å bruke det som en plattform for å gjøre meningsfylte ting i verden. Jeg mener at dere er i en fantastisk posisjon for å gjøre det, og ikke nødvendigvis for å generere 20% vekst hvert eneste år. Det er ikke grunnen til at jeg er her, faktisk.
Ville Google skulle betale mer skatt
Ved et annet tilfelle foreslo Tolle at Google skulle begynne å betale skatt til landene der de tjente penger. Svaret fra ledelsen var: “Hvorfor? Vi bryter ingen lover. Vi benytter oss av et smutthull, det samme som konkurrentene våre benytter seg av. Hvis vi ikke gjør det vil konkurrentene ha en fordel, og aksjonærene kan til og med saksøke oss.”
Så spurte de: “Synes du ikke det er bedre å bruke hundre millioner på å bygge skoler i Afrika enn å betale dem inn til et ødelagt demokratisk system?”
– Det er en interessant tanke. Men for det første har jeg ikke sett dere gjøre dette. For det andre, selv om dere gjorde det, så innebærer det å putte seg selv i myndighetenes sted. Og jeg synes ikke det er riktig. Hvis vi forstår hvor disse systemene er ødelagte, synes jeg vi burde belyse det og utøve press mot politikerne om å reparere dem. Eller enda bedre, hjelpe ved å tilby politikerne måter å skape rom hvor vi kan møtes for å utforske hvordan vi virkelig kan skape en bedre verden, en bedre struktur, et bedre system. Det er noe vi burde gjøre, svarte han.
Sa opp
Tolle forteller at han hadde en rekke interessante diskusjoner av denne typen i løpet av sine fire år hos tech-giganten, men at de til syvende og sist ikke førte til konkrete endringer. Derfor bestemte han seg til slutt for å si opp.
Mens han jobbet for Google tok Tolle initiativ til en rekke prosjekter som tok sikte på å gjøre verden, eller bare Google, et bedre sted. Blant annet kontaktet han Martti Ahtisaaris “Peace Office” i Helsinki, med sikte på å finne ut hvordan de kunne bruke Googles algoritmer til å forutse og forhindre krig og konflikter. Innenfor selskapets vegger initierte han blant annet flere mindfulness-prosjekter, med en målsetning om å skape bedre ledere, et bedre Google og til syvende og sist en bedre verden.
– Mye bra skjer gjennom frivillighet
I intervjuet utdyper Tolle også hvor friheten til å gjennomføre denne type ting i Google kommer fra:
– Jeg vil ikke si at det er Google-styret som prøver å få til dette. Det handler mer om at Larry Page gir enkelte mennesker friheten til å gjøre ting. Ideene som kommer ut av Google kommer fra individer. Og siden de har ansatt så mange utrolige, intelligente mennesker som leter etter sin egen retning i livet, får du alltid fem til ti mennesker som sier “Det høres interessant ut. Kan vi hjelpe deg med å få det til?” når du kaster en god idé ut i rommet. Det er slik mye av det som skjer hos Google skjer.
I utgangspunktet har ansatte i Google friheten til å bruke 20% av arbeidstiden sin på egne prosjekter – med tilgang på selskapets fasiliteter. Mange av prosjektene Tolle gjennomførte var basert på den frivilligheten dette tillot. Men etterhvert gjorde ansettelsesstopp og kravet om 20% årlig vekst arbeidspresset på den enkelte ansatte så stort at tilgangen på frivillige tørket opp – selv om muligheten for å sette av en femtedel av arbeidsdagen til egne prosjekter fortsatt finnes.
Ønsker å være bindeledd
Nå bruker Tolle tiden sin på Wisdom Together – som er ment å være et møtested og en plattform nettopp for disse som prøver å gjøre verden til et bedre sted – være det seg initiativer, selskaper eller organisasjoner. Her er fokuset blant annet på etisk lederskap, og på å bygge en “global bevegelse rundt kollektiv visdom”, som det heter på nettsidene. Eller med Tolles egne ord:
– Vi ønsker å inspirere og gi folk mulighet til å dyrke bevisste organisasjoner og samfunn, å forbinde og støtte individer og organisasjoner i å bygge en global bevegelse av kollektiv visdom til gode for alle.