Kommunen må kutte ut “vet best”-holdningen, og slippe til nye krefter, fastslår forslagsstiller. Bystyret ga ham enstemmig støtte. 

Oslo kommune skal nå hjelpe frem nye entreprenører som vil bedre hverdagen til innbyggerne. Det vedtok bystyret denne uken – enstemmig, etter forslag fra SVs Ivar Johansen.

3in.no skrev i høst om hvordan sosiale entreprenører ofte møter hindre nettopp hos myndigheter og offentlige hjelpere. Blant annet pekte Epleslang-gründer Anne Dubrau på at stive innkjøpsregler hindrer kommunene fra å kjøpe inn produkter fra sosiale entreprenører som sysselsetter personer som ellers ville gått på trygd.

Bystyrets vedtak endrer ikke selve innkjøpsreglene, men stiller krav til mer kreativ bruk av dem, for å løse kommunens behov på nye måter. Ivar Johansen har i sitt forslag trukket frem følgende eksempel:

«Oslo kommune har kartlagt 20 ungdommer i ungdomsskolen som har betydelig fravær, utagerende adferd, stoffproblemer, og tiltakende kriminell aktivitet. Gjennom denne utlysning ønsker kommunen innspill fra eksterne fagmiljøer, organisasjonsmiljøer, ansatte i Oslo kommune og/eller kombinasjoner av dette til et to-årig prosjekt for å bringe ungdommene over på rett kjøl.» 

– Med en slik retning på en utlysning ville vi invitert til innovativ tenkning og mobilisert til entreprenørskap og intraprenørskap. Til kreativitet, skriver Johansen i en bloggpost.

Han ønsker et brudd med kommunens “vet best selv”-holdning.

–  Praktisk talt uten unntak mener kommunen å vite hva som er løsningen, enten det er anbudskjøp eller det nye tiltak i offentlig regi. Ned til den aller minste detalj har vi svaret. I stedet burde vi presentert et behov, og relativt åpent invitere til innovative løsningsforslag, skriver Johansen.

Han vektlegger at dette både gjelder innad i og utenfor kommunen (hentet fra Johansens innlegg i bystyret):

– Eksternt: Utradisjonell tenkning gjør at mange av dem finner løsninger på utfordringer vi lenge har forsøkt å løse uten hell. Hvordan sikrer vi f.eks. jobb til mennesker som ikke er helt A4? Ta Unicus, som ansetter mennesker med diagnosen Asperger. De selger sine tjenester i et vanlig bedriftsmarked for IT-testing, og leverer en kvalitet som er over gjennomsnittet! Det blir en vinn-vinn-situasjon for alle. Gatemagasinene, som ErlikOslo, KREM, Epleslang, Forskerfabrikken, Trivselsleder, Pøbelprosjektet og Fretex er noen har funnet gode løsninger, der vi andre har lett for bare å se problemer.

– Internt:  Et av dagens vedtakspunkter er også at kommunen skal legge til rette for sosial innovasjon innen egen virksomhet, såkalt «intraprenørskap». Kommunens egne ansatte har masser av gode forslag til løsninger på utfordringene de møter hver dag. Det kan være å gjøre ting på en annen og bedre måte, eller det kan være å utvikle nye produkter og tjenester. Dette handler om å ta de ansatte på alvor, og det fremmer kreativitet og skaperglede. Ved å lytte til de ansatte, gi dem tillit og stimulere til sosialt intraprenørskap skaper vi spennende arbeidsplasser i offentlig sektor, der de ansatte trives og blir. Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt for kommunen og viktig for utvikling av morgendagens velferdsløsninger.

Han poengterer at det nå er opp til byrådet å gjennomføre bystyrets vedtak i praksis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here