Du kjenner at magen knyter seg, håndflatene er svette og synet svikter. Du har blitt introdusert og alle venter på at du skal begynne å presentere. Det å snakke foran en gruppe mennesker er en av verdens mest vanlige frykter, her er noen tips til hvordan man kommer seg igjennom det!

Enten du søker investorkapital til ditt nystartede prosjekt, er markedssjef i ett av Norges største selskaper eller arbeider som lærer, er det å snakke foran grupper en viktig del av arbeidshverdagen.

Å kurere nervøsiteten er ikke et realistisk mål for alle, til og med verdenskjente talere blir nervøse før de entrer scenen, men vi kan redegjøre for noen strategier og teknikker slik at vi kan håndtere nervøsiteten og fokusere all konsentrasjon på å skape en levende og minneverdig presentasjon.

 Her er seks steg vi kan begynne med:

Steg 1: Kjenn ditt publikum
Vit hvem du snakker til slik at du er sikker på at innholdet i presentasjonen din er nyttig for dem.

På forhånd kan du snakke med noen av representantene om hvilke forventninger de har til presentasjonen. Du kan også holde presentasjonen for noen av dem og høre hva de synes mangler eller det er for mye av.

Steg 2: Vær trygg på det du skal presentere
Man kan ikke vite alt her i verden, men sørg for at du er trygg på det du skal snakke om. For å bryte opp i presentasjonen din, kan du også be om innsikt fra publikum, da får du både en liten pause til å samle deg, og du tvinger publikum til å tenke.

Steg 3: Strukturer presentasjonen din
Noen velger å pugge ordene i presentasjonene sine, men vi i 3in tror dette kan føre til at presentasjonen høres lite levende ut. Prøv heller å strukturere presentasjonen din med stikkord hvor du skal si litt på hvert punkt, da fremstår ofte presentasjonene mer levende og naturlige.  Med denne fremgangsmåten  slipper du å være bekymret for at du skal glemme innhold eller rekkefølge.

For å ha full kontroll på at du har sagt alt kan du strukturere presentasjonen med å starte med å gi en oversikt av hva du skal si, si det du skal si og avslutte med å oppsummere det du har sagt.

Her er det selvsagt ikke en måte som fungerer for alle, dersom du er manus-typen og trives med det, så hold deg til manus, eller eventuelt forsøk å pugge starten ordrett, og følg videre på med stikkord.

Steg 4: Øvelse gjør mester!
Selv om vi ikke anbefaler at du skal memorere presentasjonen er det helt essensielt at du går igjennom den og føler deg trygg på leveringen av den. Å kjenne innholdet gir deg trygghet og en naturlig måte å si ting på.

Er det en stor presentasjon, som en investorpitch kan du forsøke å filme presentasjonen din slik at du kan endre på småting som kun er synlige for publikum.

Les også: Slik presenterer du for investorer

Man kan evnetuelt også bruke lydopptak for  å fokusere ekstra på tonefall og ordbruk.

Steg 5: Forberedelse
Når du har forberedt ordene i presentasjonen kan du begynne å tenke på småtingene rundt. Tenk på hva du skal ha på deg, tenk komfortabelt og passende, kom tidlig, test utstyret og forsøk å forutse eventuelle problemer og hvordan du vil løse dem.

Steg 6: Kanaliser indre ro
Noen tips for å roe deg ned kan være å:

– Øve på å puste dypt: Når adrenalinet pumper fører det til at man puster hurtigere. Ved å ta dype åndedrag får hjernen det oksygenet som er nødvendig og jo roligere du puster, jo roligere vil kroppen din føle seg. Det kan også hjelpe på stemmeleiet ditt, og du kan fremstå som roligere.

– Drikk vann: Adrenalin kan føre til at du blir tørr i munnen, noe som kan gjøre det enda vanskeligere å gjennomføre presentasjonen uten at du får krøll på tungen. Ha vann tilgjengelig under presentasjonen

– Smil!: Det lurer både din egen kropp og publikumet til å tro at  du er rolig.

– Slutt å fokusere på deg selv:  Husk at publikumet er til stede for å få en eller annen form for informasjon fra deg. Fokuser på å gi dem informasjonen på en tydelig måte, ikke på hvordan de persepterer deg.


Her er en interessant video om HVORFOR man føler nervøsitet:


Lykke til!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here