Men regjeringen setter allerede nå bremsene på for å hindre dyrere boliger.
For få år siden utgjorde de store oljeselskapene de mest verdifulle selskapene i verden. Nå har nettgiganter som Google og Apple overtatt tronen. Men disse er trolig også kun representanter for en tidsepoke.
Neste bølge av gigantselskaper kan stamme fra den grønne økonomien, spådde BI-forsker Per Espen Stoknes under høstens bioøkonomi-konferanse. Det er også utgangspunktet når strategigruppen Skog22 la frem sin rapport for Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug i går.
Rapporten anslår at den norske skog- og trenæringen vil firedoble sin omsetning til 180 milliarder kroner innen 2045. Det skal blant annet skje gjennom:
• Tre som byggemateriale: Det vil bli økt etterspørsel etter tre som byggemateriale i årene fremover. For å ta ut framtidens potensiale for tre som bærekraftig byggemateriale kreves innovasjon og FoU innen industrialisert byggesystem. Bygg står for det største omsetningspotensialet i årene fremover.
• Tre som kjemi: Ved å ta i bruk treets oppbygging og bestanddeler kan man utvikle det meste, alt fra innsatsstoffer i medikamenter, til mat og for, eller til en miljøvennlig emballasje og sterk kompositt. Alt som kan lages av olje kan lages av tre. Gjennom FOU og innovasjon på treets uendelige muligheter kan ideene tas over til verdiskapende produksjon.
• Tre som energi: Vi må omstille samfunnets energibruk fra fossil energi til fornybar energi. Større bruk av biobaserte fornybare energikilder vil være en del av løsningen for å dekke morgendagens energibehov. Det står ubrukte ressurser i norske skoger som må utvikles til fornybare energikilder. Trepellets kan erstatte forurensende kullbasert energiproduksjon og flydrivstoff er et av de områdene som man per i dag ser vanskelig å finne alternative energikilder til – unntaket er biodrivstoff basert på bærekraftig skogproduksjon.
Avviser byggekrav
De nye produktene vil være nye bruksområder for trevirke som nå frigjøres fra papirproduksjon. Samtidig vektlegger rapporten at det er et potensial for å øke uttaket med 35 prosent, tilsvarende 15 millioner kubikkmeter, sammenlignet med årene 2008-2012.
Økt bruk av tre- og bioenergi kan også føre til en utslippsreduksjon på 9,5 millioner tonn CO2 per år om hundre år.
• Les også: Innovasjon Norge ser store grønne muligheter
Skog22-rapporten peker imidlertid både på behov for kapital og bedre offentlige rammebetingelser for å forløse dette.
Strategigruppens leder Gunnar Olofsson foreslår at det kan skje gjennom: krav i plan- og bygningsloven, byggetekniske forskrifter og regelverk for offentlige anskaffelser eller avgifter og andre produktkrav.
– Målrettet satsing for å bedre infrastrukturen for transport av tømmer og ferdigvarer er også avgjørende. I tillegg må norsk selskapsbeskatning tilpasses den internasjonale utviklingen, og skattemessige avskrivninger må forbedres om næringen skal kunne konkurrere på like vilkår, sier Olofsson.
• Les også: Fem grønne sterjeneskudd
Statsråd Sylvi Listhaug avlyser imidlertid umiddelbart forslaget om å stimulere til økt bruk av tre i plan- og bygningsloven.
– Jeg er skeptisk til forslag som vil innebære høyere kostnader for folk som skal bygge bolig eller kjøpe ny bolig. I Norge er det allerede svært kostbart å kjøpe bolig, sa Listhaug til NTB.
Hun avviser også regulering som en del av miljøtiltak.
– Når kostnadene er så høye som de allerede er, så vil ikke vi frata folk muligheten til å bygge eller kjøpe sin egen bolig. Tvert om er det ønskelig at flere skal kunne gjøre det, sier hun.
Dette bør gjøres:
SKOG:
1. Endre beskatningen av skoginntekt fra personskatt til kapitalskatt, og innføre fondsavsetningsmulighet for enkeltpersonsforetak.
2. Legge til rette for økt andel aktive eiere blant annet ved å fjerne gevinstbeskatningen ved salg av skog.
3. Bygge ut skogsveinettet, øke investeringene i jernbane og kai og skogkultur og fjerne flere av flaskehalsene på offentlige veier.
BYGG:
1. Øke verdiskapingen gjennom industrialisering i byggsektoren basert på hele spekteret av norske treressurser, blant annet ved å utvikle standarder og digitalt baserte prosesser.
2. Få på plass krav til livsløpsanalyser i Teknisk forskrift (TEK)
3. Bidra til en bærekraftig byggeindustri gjennom å utvikle solid og omforent miljødokumentasjon fra produksjon av materialer og til gjenbruk av bygg.
4. Utvikle bærekraftige byggløsninger for alle samfunnssektorer gjennom å styrke samarbeidet mellom treindustrien og FoU-miljøene om forskning, innovasjon og kompetanseutvikling.
FIBER:
1. Videreutvikle norsk treforedlingsindustri gjennom effektivisering, spesialisering og styrking av industrielle konkurransevilkår gjennom en økonomisk politikk som gir stabil valuta og like rammebetingelser globalt og
innen EØS området.
2. En europeisk og norsk klimapolitikk som hindrer karbonlekkasje og fremmer innovasjon.
3. Støtte FoU aktivitet for å utvikle nye produkter, prosesser og teknologi for produksjon av biobaserte produkter. Investeringsstøtte for etablering av pilotanlegg og første produksjonsanlegg.
ENERGI:
1. Tilpasse skatter og avgifter som fremmer fornybare energiløsninger.
2. Opptrappe omsetningspåbudet for biodrivstoff.
3. Etablere pilot- og demonstrasjonsanlegg.