Langs Oslofjorden meldes det om T-skjortevær og høy temperatur denne påsken. Hele 18 grader ble målt i Vollen i går, og da er jo ikke livet så gæli…
Høy temperatur er det også når Tyrkia spiller fotball, men Norge ble denne gangen grundig satt på plass på banen. Utenfor kampen vant vårt landslag likevel en viktig T-skjorteseier, – og sendte slik et viktig signal til Fotball VM arrangørene i lille Qatar. Et signal som nå spres videre til andre land.
T-skjortene med påskriften om at menneskerettighetene er viktige både på og av banen kan forhåpentligvis bidra. Vi sender en takk til endringsagenten Tom Høgli fra Tromsø IL som gjennom flere år har oppfordret til aksjoner. Som Greta Thunberg i Sverige viser også Tom Høgli oss at det er viktig å si fra, – og å ikke gi seg når man brenner for noe. Hans engasjement for å vekke fotballverden skyldes de groteske forholdene der mer enn 6500 fremmedarbeidere som bygger stadioner i følge engelske Guardian skal ha omkommet.
Fotball og politikk har lenge vært rotet sammen i en lapskaus av et pengegriskt og korrupt FIFA. Det sier sitt at 16 av de 22 FIFA bossene som bestemte at Qatar skulle få VM i 2022, er suspendert, siktet eller har havnet i fengsel i ettertid.
I Suez-kanalen fjernt fra norske påskefjell har det også vært høy temperatur den siste uken. Der gikk det nemlig skikkelig gæli da Containermastodonten Ever Given skulle gjennom kanalens trangeste passasje. Skipet som er like langt som et middels norsk påskeskirenn er fullastet med utrolige 20 000 containere og har stått bom fast siden fredag. Heldigvis fikk slepebåtene nylig løs skipet som har fungert som en gigantisk propp.
Det er mange år siden jeg selv seilte gjennom Suez-kanalen, men jeg husker fortsatt møtet med korrupte kanalguider som var mer opptatt av sigaretter og dollar enn å bistå med navigeringen. Vi får håpe at det var et rent uhell som forårsaket grunnstøtingen, og som dyktige Helge Skrivervik skriver i ukens gullkorn av en kronikk. Vi feiler alle, så det gjelder å feile raskt og komme videre.
Det kan vi jo si at Ever Given gjorde på en spektakulær måte, ettervirkningene vil trolig vare i flere måneder.
Ever Given har på en spektaktulær måte vist en hel verden hvor sårbar verdenshandelen er. Forhåpentligvis slipper de å bytte navn på skipet til NEVER FORGIVEN…
Norge er inne i den stille uken, men inspirert av fotball-landslaget er det likevel noen oppgjør vi må tørre å ta. Som norske endringsagenters fremste talsrør vil vi derfor påpeke to kulturelle svakheter vi i Norge sliter med.
Man kan selvsagt stille seg spørsmålet om ikke disse to svakhetene er universielle av natur, og det er de kanskje, men vi vil likevel hevde at de har så gode levekår i vårt land her langt mot nord at de nærmest fungerer som nasjonale kjennetegn. Hvilke svakheter er det så vi tenker på?
Den første og viktigste har plaget oss i mange år og kan betegnes som “Vi-gjør-ikke-feil-hos-oss” kulturen. Man skulle tro at vi nordmenn med noen år på baken innså at det er menneskelig å feile, – og at selv ledere er mennesker, – men neida. Det oppfattes fortsatt som bedre ledelse å betale hundretusenvis av kroner for å få PR-rådgivere til å utarbeide flotte lange setninger uten innhold.
Alt for å slippe å si nettopp de tre ordene: VI TOK FEIL!
Derfor burde vi nordmenn juble når landets statsminister for kort tid tilbake sier rett ut at hun gjorde en feil på Geilo. Hun sier rett ut at hun er sinna på seg selv og fortsetter videre litt klokere og litt mer menneskelig. Slikt liker vi å høre. KUDOS, Erna!
“Vi-mener-alle-det-samme-her-hos-oss” kulturen er nesten like ille. Den første svakheten hemmer læring og kreativitet, selve viljen til å prøve og feile og å innovere. Den andre hemmer utvikling og endringshastighet.
Vi vet ikke hvilke av disse to som er verst, men vi vet at de ni sannhetene som er nevnt i ukens lederkronikk er vår påskegave til alle våre lesere, – og så oppfordrer vi alle våre lesere til å løse våre påskenøtter.
Ukens innovasjonsblomster går til Tom Høgli og det norske fotball-landslaget og Tom Høgli og vi stoler på at de deler raust med Erna Solberg og alle våre lesere.
Happy Easter!