Vår nåværende økonomi ser på Jorden som en evig utnyttbar gruve, sier Achim Steiner. Men å forvandle den trenger ikke være noen mystisk prosess.
(Denne artikkelen er en del av en temaseksjon 3in.no presenterer på vegne av DNV GL. Artikkelen er hentet fra boken NEXT der 32 tankeledere og praktikere snakker om hva en sikker og bærekraftig fremtid betyr for dem. Økonomisk bærekraft og økonomisk fremgang kan gå hånd i hånd. Forskning viser at mulighetene for utvikling av “grønn” forretning – enten i shipping eller energiproduksjon – er store. Som Achim Steiner forklarer i dette intervjuet, å endre status quo behøver ikke å være noe mytisk eller mystisk.)
Fremskritt og velstand har i lang tid blitt sett på som synonymt med tradisjonell økonomisk vekst. FNs Achim Steiners forsøker å nyansere bildet.
– Selv tradisjonelle økonomer vil innrømme at bruttonasjonalproduktet (BNP) er en forenklet måte å måle fremgang på. Men det har ganske enkelt blitt standarden for hvordan alle måler økonomisk aktivitet, sier Steiner, administrerende direktør i FNs miljøprogram (UNEP).
Men som alle standarder, fungerer den kun til en ny er satt. Som miljøets stemme i FN, jobber Steiner og hans kolleger hardt for å heve standarden.
Målet er å gi offentligheten en fullgod forståelse av virksomheters påvirkning på omverdenen.
– Det er fortsatt vanskelig for mange å se for seg at det å finne olje kan bli en ulempe for et selskap, heller enn fordel. Men hvis vi bestemmer at vi ikke kan tillate mer CO2-utslipp, vil vi nå det punktet, fastslår Steiner.
“En lisens for å bore olje kan faktisk få en negativ verdi for et selskap, snarere enn en verdi”
En sirkulær økonomi
Steiner er en bestemt og avslappet brasilianer, oppvokst i Brasil og Tyskland. Han tror det å gjenoppfinne og forvandle dagens økonomi er den store utfordringen i vår tid. Men det er likevel ingen mytisk eller mystisk prosess.
– Vi må begynne med en sirkulær økonomimodell som ikke ser på Jorden som en evig utnyttbar gruve. Det kan være snakk om fiskerier, dyrkbar jord, vannressurser eller CO2-utslipp. En utvinning som ikke er bærekraftig er ikke lenger et alternativ i det 21. århundret, sier Steiner.
Å gjøre selskaper ansvarlige for miljøkostnadene de selv står for, er en grunnstein i “grønn økonomi”, en modell UNEP har vært med på å utvikle. Den inflytelsesrike rapporten “Mot en grønn økonomi” fra 2011 viste hvordan miljømessig bærekraft og økonomisk vekst kan gå hånd i hånd. Den oppfordret også regjeringer til å skape arbeidsplasser og vekst ved å gi bærekraftig infrastruktur og motivasjon for grønne investeringer. En slik oppfordring står fortsatt i stor grad ubesvart.
I 2011 fant International Energy Agency (IEA) at subsidier som fossilt brensel var rundt fem ganger høyere enn de omtrent 100 milliarder dollarene som var satt av til fornybar energi.
– Er det virkelig en overraskelse at vi ikke ser det samme økningen i fornybar energi, spør Steiner retorisk.
Grønn vekst på fremmarsj
Men det kan skje endringer.
– Debatten om den grønne økonomien fascinerer meg. Fra Sheikh Maktoum i Dubai, til presidentene i Korea og Kasakhstan, ser vi ledere verden over som har begynt å la konseptet styre debatten rundt deres økonomipolitikk, sier Steiner begeistret.
Poenget hans sammenfaller med ny utvikling i land som Brasil og Etiopia, hvor vekst med hell har blitt omfordelt til fordel for de fattige. Tiltak for å redusere avskoging og utslipp begynner samtidig å gi resultater. Men for å få fortgang i overgangen til en grønn økonomi, må den store finansielle motoren settes i arbeid.
– Hvis du ser nærmere på UNEPs agenda for grønn økonomi, vil du se at offentlig økonomi alene er utilstrekkelig for å utløse den grønne forvandlingen, sier Steiner.
Den finansielle fronten
Han viser til enorme behov for investeringer:
– Få innser at 60 prosent av den urbane infrastrukturen vi trenger de neste 40 årene, ennå ikke finnes. Se for deg det er øyeblikk, sier Steiner, og stopper opp.
– For å introdusere nye transport, energi- og matforsyningssystemer vil det kreves grunnleggende endringer i investeringene og valg av teknologiske løsninger. Hvis vi ikke kan få kapitalmarkedene og entreprenører til å satse på grønne investeringer, har vi ingen sjanse, sier Steiner.
Spørsmålet er ifølge Steiner hvordan man kan endre reglene for det økonomiske spillet, ved å oppmuntre til mer kapital i en grønn økonomi, på tvers av alle finansielle klasser. Han tror langsiktige statsfond og pensjonskasser kan flytte investeringsstrømmene.
– Noen ganger trenger du ikke at 90 prosent av alle aktørene i et marked er enige. Hvis kun 20 eller 30 prosent av de viktigste tilføyer noe nytt i diskusjonen, vil resten av markedet følge etter.
Steiner tror at når vi først får finanspolitikken på et mer miljøbevisst spor, er mulighetene for grønn vekst uendelige.
– Løsninger banker på døren overalt, sier han.