AI kan trolig komme til å klare å løse en av verdens største mysterium. Nemlig hvem som anga Anne Frank og hennes familie under andre verdenskrigen.
Det rapporterer Washington Post
Det har gått nesten 75 år siden Anne Frank-familien og en annen jødisk familie gikk i skjul i en loftsleilighet i Prinsengracht 283 i Amsterdam. Dette skjedde etter at familien hadde fått innkalling for å bli sendt til arbeidstjeneste i Øst-Europa, som i virkeligheten var transport rett til konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen. De gikk i dekning i 1940. 4. august 1944 ble de oppdaget og sendt til konsentrasjonsleire. Anne Frank havnet i den tyske leieren Bergen Belsen og døde av Tyfus bare noen uker før leiren ble befridd av britiske soldater i april 1945. Kun faren Otto overlevde krigen.
Etter krigen ble Anne Frank sin dagbok funnet. Hun hadde fått dagboken på sin 13 års dag og brukte boken flittig til å dokumentere om livet i det skjulte. I dag regnes boken som en av de sterkeste vitnesbyrdene om terroren og forfølgelsen jødene ble utsatt for under andre verdenskrig.
Noen av verdens ledende etterforskere har lenge prøvd å løse mysteriet om hvem som egentlig anga Anne Frank og hennes familie, uten hell. Så langt har nærmere 30 personer blitt mistenkt for angiveriet, fra hushjelpen til naboer, venner og bekjente av familien.
Hvem som anga familiene, burde i realiteten ikke vært noe stor sak å finne ut av, da nazistene var flinke til å skrive dokumenter om alt som skjedde. Bombingen av Amsterdam ødela derimot trolig detaljene rundt arrestasjonen, noe som har gjort en lett identifikasjon nærmest umulig.
Kan kunstig intelligens knekke koden?
En tidligere FBI-agent, Vince Pankoke, har nå samlet 20 forskere, historikere og data analyster i håp om å løse det han kaller “en av 1900-tallets største cold caser”. Den mest ukonvensjonelle medlemmet av teamet er en robot, bygget på kunstig intelligens, som kan kryss-referere millioner av dokumenter, som politirapporter og lister over tyske spioner, for å prøve å løse gåten. Det er to data analyster fra big data selskapet Xomnia som har fått ansvaret for å utvikle maskinen som de håper vil avsløre nye trender, mønstre og assosiasjoner blant mengden av data den blir matet med.
– Dette har allerede resultert i flere nye funn. I fremtiden håper vi å kunne utvikle systemet til å bli ennå mer intelligent i den forstand at den er i stand til å automatisk koble sammen både personer, hendelser og steder. På den måten håper vi at vi klarer å oppdage nye ledertråder som gjør at vi får et klart bilde av hva som skjedde med Anne Frank-familien i ukene før arrestasjonen og hvem som faktisk anga dem, skriver Xomnia på sin hjemmeside.
Funnene skal etter planen bli presentert fjerde august 2019, nøyaktig 75 år etter at arrestasjonen fantes sted.