Uber-investor og Hyperloop co-founderen Shervin Pishevar, sier han vil finansiere en legitim kampanje for at California skal løsrive seg fra resten av landet. 

California er den rikeste staten i USA og den sjette rikeste i verden, med et bruttonasjonalprodukt på over $2.496tn for 2015, i følge Det internasjonale pengefondet. Staten er også kjent for å være en av de mest demokratvennlige, noe som heller ikke endret seg under dette valget, da Hillary Clinton vant en overlegen seier mot Donald Trump og alle Californias 55 valgmenn.

Etter at Trump vant presidentvalget, har det derfor vært flere store demonstrasjoner mot valgresulatet i staten, og deler av den amerikanske teknologiindustrien er også i protest, skriver The Guardian.

Tidligere i år skrev blant annet 150 av landets fremste teknologiledere et åpent brev i The Huffington Post om hva de synes om den republikanske presidentkandidaten:

– Donald Trump vil bli en katastrofe for innovasjon og vekst. Hans visjoner står i sterk kontrast med åpen utveksling av ideer, at folk kan flytte fritt på seg, og produktiv engasjement med verden utenfor – faktorer som alle spiller en kritisk rolle i vår økonomi, skrev de.

Etter at Trump gikk seirende ut av valget, har flere andre kjente Sillicon Valley-profiler gått ut og appellert om at California burde løsrive seg fra resten av USA. Venture kapitalisten og Hyperloop co-founderen Shervin Pishevar skrev blant annet på sin Twitter konto at han kommer til å støtte en legitim kampanje for at California skal bli sin egen nasjon, dersom Trump skulle vinne.

https://twitter.com/shervin/status/796190968735289344

Da seieren var et faktum bekreftet han til CNBC at han var seriøs i sine planer og at han ville kalle den nye staten for “New California”.

Pishevar har også fått støtte fra flere andre i Silicon Valley. Angel investoren Jason Calacanis skrev blant annet på sin konto at staten har blitt mer og mer adskilt fra resten av landet og at en løsrivelse vil være enkelt etter Trump-seieren og Brexit.

https://twitter.com/Jason/status/796402009683304448

Brexit–> Calexit?

Pishevars kommentarer har gitt større tyngde til “Yes California”-kampanjen, som startet opp i 2015 med formål om å appelere til en løsrivelse av staten. Kampanjen ble startet av den politiske aktivisten Louis Marinelli som foreslår et referendum i 2019.

Protesten fra Silicon Valley, kommer som en reaksjon av Trumps kritiske utsagn om flere av tech-selskapene. Han har blant annet sagt at han vil at Apple skal slutte å produsere telefonene sine i Kina, anklaget Amazons CEO Jeff Bezos for å ha kjøpt the Washington Post for å få mer politisk makt, samt uttalt at Mark Zuckerbergs støtte om en immigrasjonsreform som vil gjøre det enklere for amerikanske selskaper å ansette midlertidige talenter fra utlandet, vil minske sjansene for ansettelsesmuligheter blant kvinner og minoriteter.

Til tross for hard kritikk, har flere av teknologilederne valgt å møte Trump med et åpent sinn etter at det ble bekreftet at han er USAs nye president.

Bezos gratulerete blant annet Trump på Twitter og ønsket han suksess i den nye stillingen.

Mark Zuckerberg postet også et bilde av han og datteren Max der han skrev at han følte seg håpefull og at det å skape en verden vi ønsker at barna våre skal leve i, er noe som er langt større enn selve presidentvalget.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here