I kveld lander israelske SpaceIL verdens første sivile sonde på månen. Med det blir også norske Sensonor i Horten historisk. SpaceIL har nemlig valgt deres anerkjente gyrosensor STIM300 som kritisk komponent for å styre sondens ferd og landing.
Inspirert av Google Lunar XPRIZE satte SpaceIL i gang utvikling av sonden for å gjennomføre verdens første sivile månelanding. Fristen for å vinne dusøren på 20 MUSD nådde de ikke, men i kveld, 11. april 2019, lander SpaceILs månesonde med kritisk norsk teknologi fra Horten ombord.
– Sonden inneholder 2 stk STIM300 levert fra oss i Horten. De henter data om rotasjon og akselerasjon i alle retninger, som gjør det mulig å forstå sondens forflytninger. Med to sensorer om bord blir det mulig å kryssjekke data, og ferden kan fortsett om den ene skulle falle ut, forteller Hans Richard Petersen fra Sensonor.
Å sende en sonde fra Jorda til månen innebærer i følge Sensonor å kombinere rakettkraft og gravitasjonskraft til å posisjonere seg i baner og akselerere mellom dem, først rundt vår planet, så rundt månen.
– En sonde innebærer en ubemannet landing, og retur til vår blå planet er ikke mulig. Ferden og landingen kan kalles “semi-autonomt”. Kommandoer sendes fra Jorda og initierer landing, men derfra styrer sonden selv månelandingen, sier Petersen.
STIM300 er en elektronisk enhet som inneholder gyroskop og måler akselerasjon og rotasjon. Data fra målingene sendes elektronisk til for eksempel styringsenheter eller kommandosentral. Den samme sensoren brukes i førerløse kjøretøy, i UAVer og ikke minst i Forsvaret.
– Våre STIM-moduler finnes allerede i 100 satellitter, og ytterligere 200 STIM-enheter er planlagt for å sendes ut i rommet, forteller Petersen
Når SpaceIL valgte STIM300, gikk de for et anerkjent produkt. Ikke minst fulgte de NASA som kunde av Sensonor. STIM300 er Sensonors viktigste produkt og svært renommert for sin pålitelighet i internasjonale markeder. I 2018 stod STIM-produkt-familien for en omsetning på 140 MNOK, hvorav 5-6 MNOK til romsegmentet.
– I kveld, 11. april, omlag kl 20:45, følger jeg spent med på videooverføringen av landingen. Du kan se landingen direkte her: http://www.visit.spaceil.com/, avslutter Petersen.
En god forklaring på reisen til månen er gitt i denne videoen: https://youtu.be/_R4zk448oPs