Selskapet Medarbeiderne får tidligere rusavhengige ut i jobb, og hjelper bedrifter med å bli kvitt tomflasker på en rask og effektiv måte.
Medarbeiderne AS henter pant, glass- og metallemballasje fra husstander og pant fra bedrifter for å skape arbeidsplasser for tidligere rusavhengige.
Bedriften rekrutterer kandidater rett fra behandling og inngår individuelle arbeidsavtaler med hver enkelt.
Den sosiale entreprenøren Chris Klemmetvold er mannen bak prosjektet.
– Det å være medarbeider innebærer at man umiddelbart får reell og utstrakt tillit og ansvar samt deltagelse i et sosialt, rusfritt nettverk. Vi tilbyr oppfølging, interne utviklingsmuligheter, kurs og annet man måtte trenge for å ta steget videre til en annen arbeidsplass, sier en av de åtte gründerne, sier han.
Startet som skoleoppgave
Klemmetvold fikk ideen til Medarbeiderne da han studerte entreprenørskap ved Universitetet i Oslo.
– Vi ble utfordret til å finne et samfunnsproblem og finne på et bærekraftig bidrag til å løse det. Jeg hadde satt i gang med prosjektet allerede før første samling, sier han.
Klemmetvold ønsket å skape Medarbeiderne fordi han mener at mange grupper mennesker diskrimineres fra arbeidslivet, og at tidligere rusavhengige er spesielt utsatt.
– Norge har et apparat som bidrar til at flere hundre mennesker hvert år tar det vanskelige steget ut av rus. Mange av disse menneskene har et sterkt ønske om å kunne reetablere seg i samfunnet med et normalt liv. En veldig viktig del av det er å være i jobb.
Gründeren mener også at NAV-tiltak og attføringsbedrifter ikke alltid gir tidligere rusavhengige den tilliten og det ansvaret de fortjener og trenger. – Mange opplever dessverre å bli behandlet som narkomane heller enn som mennesker med rusbakgrunn. Igjen er fordommer kanskje en av de vanligste årsakene.
– Mange arbeidsplasser diskriminerer kvalifiserte, engasjerte og pålitelige kandidater, bare fordi de ikke har riktig bakgrunn eller papirer. Disse fordommene bidrar til feilrekruttering og påfører sannsynligvis næringslivet tapte inntekter, høy gjennomstrømning av arbeidstakere og store utgifter til nyrekruttering.
Ideelt selskap
Medarbeiderne er et ideelt selskap, og det er stedfestet i bedriftens vedtekter at det ikke er anledning til å ta ut utbytte på avkastning. Alt overskudd tilfaller virksomheten, og innskutt aksjekapital og gjenværende eiendeler ved eventuell oppløsning skal tilfalle en organisasjon med tilsvarende formål.
I mars lanserte bedriften tjenestene Lettvint Privat og Lettvint Bedrift med henting av pant, glass- og metallemballasje.
Akkurat nå har Medarbeiderne 65 privatkunder og 3 bedriftskunder i Oslo. Bedriften har også fått 650 000 kroner i statsstøtte.
Selskapet har ansatt daglig leder, men er fortsatt på jakt etter samarbeidsaktører. – Vi har et stykke igjen å gå, og det kommer helt an på hvilke samarbeidsavtaler vi lander på med aktører som kan tenke seg å selge abonnement for oss.
Vi skal sette i gang behovskartleggingsarbeid mot bedriftsmarkedet for å se på hvilke relevante tjenester vi kan tilby
Klemmetvold sier at Medarbeiderne helst kunne tenke seg å samarbeide med idrettslag, speiderlag, ungdomsbedrifter eller andre som ønsker å få opplæring i salg og tjene penger.
– Så snart vi har flere kunder kan vi ansette medarbeidere til å jobbe for oss, det håper vi skjer på nyåret!
3in ønsker å sette fokus på sosialt entreprnørskap, og publiserer i november flere artikler om emnet. Tidligere har vi publisert “Hva er sosialt entreprenørskap” og “Det å være sosial entreprenør er nærmest i DNA-et”.