Gründer-Tøyen er en unik mulighet, mener britisk innovasjonsekspert. Les hvorfor og se hans skisse over hvordan Gründer-Tøyen kan utvikles!

Vet du hva universitetet og slottet har til felles? Begge kunne ha ligget på Tøyen i Oslo. Men ingen av dem gjør det i dag.

I stedet er Tøyen nå stedet med flest kommunale boliger og lavest eiendomspriser sentralt i Oslo. Og snart flytter også Munch-museet vekk fra området.

Men kommunalt eierskap og store ledig lokaler, gir Oslo en unik mulighet:

– Oslo har en mulighet til å bygge en gründerbydel på en måte veldig få byer har mulighet til. Det skyldes eiendommene som Entra og Oslo kommune kontrollerer, sier Charles Armstrong.

Han er en av nøkkelpersonene bak utviklingen av Hackney som den nye kreative bydelen for oppstartsvirksomheter i London. London-bydelen har allerede et tett samarbeid med Oslo, og nå kan det bli enda tettere.

• Les også: Gründerne vil ha Startup-Tøyen

Armstrong var sentral når en delegasjon fra IKT Norge, Oslo kommune, den statlige eiendomsbesitteren Entra og andre interessenter denne uken tok de ledige lokalene på Tøyen nærmere i øyesyn.

– Jeg setter pris på slike initiativer og er imponert over engasjementet. Nå er det viktig at private interessenter tar styringen. Oslo by vil støtte og følge diskusjonene, sier byråd Hallstein Bjercke som deltok på omvisningen. Han trakk parallellen nettopp til hva Tøyen kunne vært, men ikke er. Og hvordan bystyrets vedtatte satsing på området – Tøyenløftet – er i ferd med å skape positive ringvirkninger.

– 25 prosent boost

De effektene kan dramatisk forsterkes, dersom Oslo kommune og Entra i fellesskap peker ut Tøyen som en ny gründerbydel.

– Det Oslo mangler for øyeblikket er et innovasjonsdistrikt. OECD har funnet ut at når en gir et sted denne merkelappen, så øker forretningene med 25 prosent, Det er ikke en dyr ting å gjøre, men utgjør en stor forskjell psykologisk, sier Armstrong.

Armstrong har etter noen få besøk allerede klart for seg hvordan Tøyen kan utvikles som gründerbydel.

Slik ser Charles Armstrong for seg at Tøyen kan se ut om noen år, etter at Munch-museet har flyttet.
Slik ser Charles Armstrong for seg at Tøyen kan se ut om noen år, etter at Munch-museet har flyttet.

Det bygger han på at:
• Tøyen har et vellykket offentlig rom.
• Tøyensenteret har store kommersielle områder som egner seg for teknologioppstarter.
• Snart vil Munchmuseet bli ledig som har lokaler som kan egne seg for produksjon, mote og produktdesign.
• Sykehjemmet kan gjøres om til billige leiligheter for gründere i tidlig fase av sin gründerreise.

Armstrong regner med at dersom Oslo kommune og Entra går i bresjen, vil andre eiendomsbesittere snart følge etter.

– Med en langsiktig strategi i bunn kan en etterhvert legge til nye elementer for å bygge Tøyen som innovasjonshub, mener Armstrong.

Han poengterer også at nærheten til Grünerløkka utgjør en fordel Tøyen kan dra nytte av. Samtidig vektlegger han viktigheten av at en lykkes med å koble dagens Tøyen på som en aktiv del av gründerbydelen, for eksempel ved å engasjere skolene.

Avventende Entra

Entras regiondirektør for Oslo, Sonja Horn, er også positiv til engasjementet. Hun understreker dog at selskapet trenger mer tid til å tenke.

– I første omgang er vi med for å se og lære, og å snakke med miljøene. Så får vi se hvordan vi kan løse det, sier Horn.

– Vi ønsker å bidra til at området vitaliseres. Akkurat nå virker dette å være det som beveger seg fortest, sier kommunikasjonssjef Tom Bratlie.

Han understreker imidlertid at forslaget fortsatt er veldig ferskt, og at Entra sammen med de øvrige aktørene må finne ut hvordan dette skal gjøres i praksis.

Per i dag har Entra begrenset erfaring med å denne typen utleie. Det nærmeste selskapet kommer er eierskap til lokalene knyttet til Media City Bergen.

– Vår måte å leie ut på er å leie ut en etasje, eller en kvart etasje eller noe sånt. Vi må forstå hvilke servicekonsept dette krever, forklarer Horn.

Første milepel mot Tøyen som oppstartsbydel kan allerede komme denne sommeren i form av en gründersommercamp i lokalene. Initiativtager og gründer Geir Sand Nilsen forteller om stor interesse på møtene så langt, og en arbeidsgruppe jobber nå for å få ta i bruk lokalene i løpet av kort tid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here