To nye fond skal få oppstartsbedriftene til å vokse på Vestlandet og i Nord Norge. 

MonicaMælandKjetilRee
Næringsminister Monica Mæland

20 millioner kroner til i alt 30 gründerbedrifter. Det ligger an til å bli utfallet etter at næringsminister Monica Mæland i helgen fortalte at hun vil legge ett nytt såkornfond til Bergen og ett til et foreløpig ukjent sted i Nord-Norge.

– Unge, innovative bedrifter i hele landet trenger kapital og kompetanse for å lykkes og bidra til omstilling av næringslivet, sier næringsminister Monica Mæland i pressemeldingen.

Pengene bidrar til det norske gründer- og kapitalmiljøer har etterlyst mest, nemlig risikoavlastning som gjør det mulig for private å investere i høyrisikable tidligfasebedrifter.

Erfaringmessig forsvinner hele 8 av 10 like bedrifter før de er ordentlig etablert i markedet.

Enklere over dødens dal?

Hvert av de to fondene skal finansieres med minst 300 millioner kroner, hvorav staten skyter inn halvparten. Innovasjon Norge skal nå velge forvaltere av fondene gjennom en åpen konkurranse. Forvalterne vil sammen med investorene velge hvilke bransjer fondene skal spesialisere seg i.

Regjeringen skisserer i sin melding at de to fondene skal ha 15 investeringer hver, noe som i snitt betyr 20 millioner kroner per selskap. Alternativt kan de private investorene skyte inn et høyere beløp, noe som vil gjøre statens risikoavlastning mindre.

De to nye fondene vil trolig bidra til å redusere omfanget av “dødens dal. Norske gründere anslo nylig at denne fasen gjelder fra kapitalbehovet overstiger tre millioner kroner, og frem til selskapet blir så stort at det kan hente inn mer enn 30 millioner kroner i slengen. Først da blir gründersatsingene attraktive for venture-selskapene.

At de to nye fondene får mindre kapital, betyr trolig at de kan ta inn mindre selskaper i porteføljen.

Fra tørke til…?

Sist gang regjeringen bevilget såkornmidler, ble fondene lagt til Oslo og Trondheim, og utstyrt med 500 millioner kroner hver. Disse to fondene, som styres av Alliance Venture Spring og ProVenture Management, er rettet mot henholdsvis IKT og olje/gass.

I forkant av etableringen av disse to fondene ble det meldt om full tørke i det norske såkornmarkedet.

Med de to nye fondene unngår regjeringen at en ny, slik periode.

– Lokalisering betyr mye

Alle de fire nevnte fondene er landsdekkende. Regjeringen skriver imidlertid i sin melding at all erfaring tilsier at fondene vil ha størst betydning for regionen de er lokalisert.

Næringsminister Monica Mæland er derfor godt fornøyd med å legge ett fond til Bergen, der hun tidligere var ordfører.

– Jeg er glad for at et av fondene legges til Bergen. Byen har et svært godt miljø for forskning og utvikling, men det trengs penger for å gjøre ideene salgbare. Nå følger vi også opp målet om å legge til rette for nye såkornfond i universitetsbyene, sier næringsminister Monica Mæland.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker er tilsvarende fornøyd på Nord-Norges vegne.

– Med et fond i Nord-Norge bidrar vi til å styrke mulighetene for nordnorsk næringsliv. Samtidig er det en viktig og konkret leveranse i nordområdepolitikken, som det er bred enighet om, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Innovasjon Norge får nå oppgaven med å velge forvaltere for fondene gjennom en åpen konkurranse. Deretter skal privat kapital hentes inn.

Forvaltere og investorer velger bransjer fondene spesialiserer seg på. Det vil ta om lag ett år før de nye fondene kan begynne å investere.

 

Fakta: Tidligere såkornfond

Landsdekkende såkornfond

Landsdekkende fond – opprettet i 2006 – som investerer i innovative prosjekter over hele landet. Fondene gjør kun oppfølgingsinvesteringer.

Distriktsrettede såkornfond

Distriktsrettede såkornfond – opprettet i perioden 2006-2008 – kan investere i bedrifter lokalisert i de mest næringssvake områdene.
Fond kan investere i selskaper lokalisert i følgende kommuner.

Fondene er tilnærmet fullinvestert, men kan fortsatt gjøre enkelte nyinvesteringer.

Kilde: Innovasjon Norge

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here